DAN STĂNCESCU, CEO ADEPLAST: "Dacă unda de criză se accentuează, inevitabil va lovi şi România"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii / 13 ianuarie 2020

"În 2019, lucrările publice pe termoreabilitare au stagnat, rezultatul fiind un regres faţă de 2018. E de aşteptat să îşi revină în 2020. De ce? Este an electoral. Nu ştiu ce se va întâmpla cu obligaţia României de creştere a eficienţei energetice cu 20%. În conformitate cu acea obligaţie noi trebuie să reabilităm, până la finalul anului, toate blocurile de locuinţe construite înainte de 1989. Nu există niciun fel de centralizare cu date statistice care să spună câte blocuri au fost reabilitate şi câte au rămas nereabilitate".

"În 2019, lucrările publice pe termoreabilitare au stagnat, rezultatul fiind un regres faţă de 2018. E de aşteptat să îşi revină în 2020. De ce? Este an electoral. Nu ştiu ce se va întâmpla cu obligaţia României de creştere a eficienţei energetice cu 20%. În conformitate cu acea obligaţie noi trebuie să reabilităm, până la finalul anului, toate blocurile de locuinţe construite înainte de 1989. Nu există niciun fel de centralizare cu date statistice care să spună câte blocuri au fost reabilitate şi câte au rămas nereabilitate".

Preluarea producătorului de materiale de construcţii AdePlast de către grupul Sika, anunţată la finele lui 2019, este aşteptată să se producă în 2020. Conform lui Dan Stăncescu, CEO Adeplast, această mutare, care are nevoie de avizul Consiliului Concurenţei, va deschide noi perspective, iar pentru cei 470 de angajaţi nu exis-tă niciun motiv de îngrijorare, dimpotrivă.

Adeplast a realizat o cifră de afaceri de 474 milioane de lei în anul 2018 şi de 500 de milioane de lei în 2019, în condiţiile în care anul trecut a fost unul cu multe turbulenţe, conform lui Dan Stăncescu: "A fost turbulent, în zig zag, dar trăgând linie a fost un an foarte bun. Totul a pornit din ianuarie, începem cu ordonanţa 114 şi acea taxă pe lăcomie, care a făcut ca băncile să ia o poziţie de aşteptare, piaţa imobiliară fără finanţare bancară nu are cum să se dezvolte, a fost acea perioadă de aşteptare în care nimeni nu a ştiut ce se va întâmpla, a apărut un blocaj. Un alt blocaj a apărut pe sectorul lucrărilor publice. În 2018 a avut loc acel transfer prin OUG al contribuţiilor de la angajator la angajat. Bugetele locale se alimentează în proporţie de 30-40% din impozitul pe venit al salariaţilor. Odată cu transferul, acel impozit de 16% s-a redus la 10%, automat bugetele locale au pierdut. În 2018 Guvernul le-a compensat o parte din acea pierdere de venit, în 2019 nu s-a mai întâmplat. În 2019 bugetul a apărut undeva prin luna martie, au fost cel puţin 3 luni de zile în care administraţiile locale, cele care finanţează în proporţie covârşitoare lucrările de termoreabilitare, nu au avut surse de finanţare. Au fost licitaţii de miliarde, finalizate cu declararea câştigătorului prin luna iunie, ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în decembrie. Din punctul acesta de vedere, lucrările publice pe termoreabilitare au stagnat, rezultatul fiind un regres faţă de 2018. E de aşteptat să îşi revină în 2020. De ce? Este an electoral. Nu ştiu ce se va întâmpla cu obligaţia României de creştere a eficienţei energetice cu 20%. În conformitate cu acea obligaţie noi trebuie să reabilităm, până la finalul anului, toate blocurile de locuinţe construite înainte de 1989. Nu există niciun fel de centralizare cu date statistice care să spună câte blocuri au fost reabilitate şi câte au rămas nereabilitate".

Dan Stăncescu are mai multe semne de întrebare legate de noul an şi are şi argumente care să-i sus-ţină atitudinea rezervată: "Sunt multe necunoscute legate de perspectivele pentru 2020, de exemplu mult discutatul val de recesiune care va lovi şi România. Ultimele date din indus-tria auto din Germania nu arată deloc bine, iar dacă îmi amintesc bine, 15% din exporturile Româ-niei merg acolo. Dacă într-adevăr unda de criză se accentuează, inevitabil va lovi şi Româ-nia. O altă necunoscută este legată de preţul petrolului şi de acest conflict Iran - Sua, care ne va lovi prin ricoşeu. 2019 a fost stabil din punc-tul de vedere al preţului petrolului. O altă problemă pentru sectorul construcţiilor este legată de lipsa forţei de muncă".

Preluarea de către Sika este aşteptată cu interes de către conducerea AdePlast: "Preluarea de către Sika în mod normal va deschide noi perspective, vorbim la nivel teoretic, pentru că Legea Concurenţei ne împiedică să anticipăm o aprobare a autorizării. Alegerea grupului Sika a fost făcută ca dorinţă expresă a domnului Bărbuţ (n.r. fondatorul Adeplast) tocmai datorită reputaţiei pe care o are Sika în indus-trie". În ceea ce priveşte planurile de dezvoltare, deocamdată nu se fac planuri, până ce nu va fi obţinut răspunsul final de la Consiliul Concurenţei, dar există promisiunea venirii cu produse noi pe piaţă, unul ar fi polistirenul destinat încălzirii prin pardoseală.

La data anunţului tranzacţiei, Ivo Schädler, Manager Regional Sika EMEA, a spus că Adeplast va consolida semnificativ prezenţa pe o piaţă aflată în plină expansiune: "Îmbunătăţirea accesului la canalul de distribuţie va oferi oportunităţi interesante de cross-selling, va creşte penetrarea noastră pe piaţă şi va permite dezvoltarea continuă a ambelor societăţi. Le urăm un bun venit călduros angajaţilor Adeplast în echipa Sika şi suntem convinşi că împreună vom avea parte de un viitor plin de succese".

Ade Plast are sediul în Ploieşti şi produce o gamă largă de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice (EPS) pentru soluţii de anvelopare a construcţiilor. Societatea operează patru fabrici moderne în Oradea, Ploieşti, Roman şi Isalniţa, care asigură acoperire naţională, având potenţialul de a deservi şi ţările învecinate. Sika este o societate de materiale chimice specializate, cu peste 24.000 de angajaţi, cu o poziţie importantă pe piaţa dezvoltării şi producţiei de sisteme şi produse de etanşare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie utilizate în sectorul construcţiilor şi în industria auto. Sika are filiale în 101 ţări din întreaga lume şi deţine peste 300 de unităţi de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb