Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a afirmat, în cadrul discuţiilor avute cu autorităţile centrale de la Chişinău, că ţara noastră este interesată de consolidarea stabilităţii Republicii Moldova şi de "menţinerea fermă şi consecventă" a parcursului european al acesteia, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
În context, Stoenescu a susţinut că aprofundarea reformelor reprezintă premisa cea mai solidă pentru atingerea acestor deziderate şi răspunsul cel mai adecvat la aşteptările exprimate de cetăţenii Republicii Moldova.
''Referindu-se la cooperarea bilaterală în sfera culturii şi educaţiei, oficialul român a subliniat că una dintre cele mai valoroase resurse ale Republicii Moldova este reprezentată de tineri, care, prin experienţa acumulată la studii în România sau în alte state europene, devin un vector de modernizare. Ministrul delegat a asigurat că România va continua programele de burse de studii în beneficiul tinerilor de peste Prut'', se arată în comunicatul citat.
Interlocutorii şi-au arătat deschiderea pentru continuarea şi dezvoltarea colaborării în domenii de interes pentru ambele părţi, prin crearea unui mecanism permanent de consultare. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul comunităţilor din afara graniţelor, a fost evidenţiată importanţa concretizării unor linii de comune de acţiune, care să permită o abordare coerentă şi structurată a situaţiei acestora.
Cu ocazia vizitei la Parlamentul Republicii Moldova, ministrul delegat Dan Stoenescu, împreună cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, au premiat câştigătorii concursului de desen organizat cu prilejul Zilei Europei. Copii au primit din partea Guvernului României locuri în Taberele ARC, organizate în fiecare vară de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi Ministerul Tineretului şi Sportului.
Dialogul purtat cu autorităţile locale s-a axat pe dezvoltarea de proiecte la nivel local, partea română arătând că este important ca primăriile să acceseze şi fondurile europene disponibile prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.
Stoenescu s-a aflat în perioada 12 - 14 mai în vizită de lucru în Republica Moldova, în programul oficialului român fiind incluse întrevederi cu autorităţile centrale şi locale, precum şi cu rectorii universităţilor din Cahul, Comrat şi Bălţi.
Agenda vizitei în Republica Moldova a cuprins, la nivelul autorităţilor centrale, întâlniri cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, ministrul culturii, Monica Babuc, ministrul educaţiei, Corina Fusu, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, Valeriu Turea.
La nivel local, ministrul delegat s-a întâlnit cu primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, rectorul Universităţii ''B.P. Hasdeu'' din Cahul, Andrei Popa, şi rectorul Universităţii de Stat din Comrat, Zinaida Arikova.
Totodată, oficialul român a avut întrevederi şi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi cu Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului.