DAN SUCIU, BNR, DESPRE CREŞTEREA ROBOR: "Faţă de acum câteva luni, se vor aduna câţiva lei în plus la plata ratei"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2017

Dan Suciu

Dan Suciu

BCR: "ROBOR la 3 luni va rămâne undeva în intervalul de 1% - 1,3% până la finele anului"

Actualizare 15:22 Adrian Vasilescu: "Indicele ROBOR se îndreptă spre normalitate"

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a afirmat despre creşterea indicelui ROBOR că se îndreaptă spre normalitate, iar epoca dobânzilor scăzute se încheie la nivel planetar.

Evoluţia indicelui ROBOR este una firească întrucât în fiecare an, la început de toamnă, are loc o reaşezare de poziţii în piaţa interbancară, a precizat consilierul guveranorului BNR în cadrul unei emisiuni Digi24.

Potrivit domniei sale, creşterea inflaţiei nu este îngrijorătoare, nivelul de 2% fiind optim pentru toate pieţele şi trebuie menţinut.

Adrian Vasilescu a spus: "Noi ne chinuim de doi ani să crească preţurile pentru că avem inflaţie negativă".

Domnia sa a explicat că "zgomotul" creat în piaţă pe tema creşterii preţurilor crează îngrijorare la nivelul populaţiei.

(A.I.)

---

Evoluţia ratei medii a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele (ROBOR) depinde de nivelul de lichiditate din piaţa bancară, iar în această perioadă indicele se află într-o perioadă de reaşezare, a declarat, ieri, Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României, citat de Agerpres. Acesta a explicat: "Evoluţia ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piaţa bancară. Suntem într-o perioadă de reaşezare a acestui indice după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din această perspectivă, era de aşteptat ca această creştere să înceapă. Trebuie spus, totuşi, că în 2014 şi 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013 când atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur că, faţă de acum câteva luni, se vor aduna câţiva lei în plus la plata ratei, în condiţiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015 ratele sunt în continuare sub nivelul iniţial".

Creşterea ROBOR din ultimele zile este cauzată de o diminuare temporară a lichidităţii şi de efectele provenite din zona pieţei valutare, a declarat, ieri, Horia Braun, economistul-şef BCR, citat de Agerpres.

Acesta a explicat: "Creşterea ROBOR din ultimele zile pare rezultatul suprapunerii unei serii de factori. Avem de-a face, pe de o parte, cu o diminuare temporară a lichidităţii din sistem, legată de plăţile la buget de la începutul săptămânii şi de începutul unei noi perioade de rezervă minimă obligatorie. Pe de altă parte, e posibil să avem şi nişte efecte provenind din zona pieţei valutare, în condiţiile în care leul se menţine foarte stabil pe fondul unei deprecieri relativ alerte a monedelor din regiune".

Potrivit acestuia, cotaţiile forward ale cursului EUR/RON au început să crească deja din vară, dar creşterile s-au intensificat semnificativ în ultimele zile, piaţa anticipând joi un curs în jur de 4,70 pentru un an înainte.

"Cursul şi dobânzile sunt strâns legate pe piaţă, presiunile din piaţa valutară simţindu-se şi pe piaţa monetară şi viceversa. Nu în ultimul rând, am putea avea şi un joc de anticipaţii din partea unor participanţi în piaţă cu privire la o eventuală majorare a dobânzii la facilitatea de depozit din partea BNR la şedinţele de politică monetară din octombrie şi/sau noiembrie", a precizat Horia Braun.

Economistul-şef al BCR a afirmat că s-ar putea să vedem în continuare ceva presiuni pe lichiditate şi pe dobânzi în zilele următoare, dar scenariul de bază al băncii este că lucrurile se vor calma la un orizont de câteva săptămâni şi că ROBOR la 3 luni va rămâne undeva în intervalul de 1% - 1,3% până la finele anului.

"Mă aştept de asemenea ca BNR să dea un mesaj de predictibilitate sporită în zona de dobânzi la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare. Pentru anul viitor deocamdată nu ne-am modificat prognoza, vedem tot un 1,5%-1,6% la final de an", a mai spus Horia Braun, precizând că excesul de lichiditate va reveni în piaţă şi în absenţa unor şocuri semnificative asupra inflaţiei, nu vede argumente puternice pentru o întărire substanţială a politicii monetare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Brusc e criza de lichiditate. Rusine bnr. Rusine. Daca dobanzile cresc s a termiat. Asa a inceput si in 2009. Roborul a aju s 80% in 2 saptamani. Dar romanii merita. Au uitat prea repede.

    sunt curios ce explicatie vor folosii cand vor fi intrebati de jurnalisti cu privire la incadrarea la un robor mai mare de 1% in conversiile facute de, diverse banci pentru moneda CHF!!! daca se puteau incadra oamenii deja ruptii de rate chiar si cu o reducere de 20 si ceva la suta din sold. sa nu uitam ca pentru unii cresterea a fost si de 140% doar din cursul valutar.

    Exact ca in 2015 - intreb si eu daca in 2007 nu ma incadram la un credit in lei avand o valoare cu 140% mai mica decat in 2015 cand m-am incadrat automat la o asa minunata conversie!!!!!!! 

    Manole candva spune'''''LUATI CREDITE CA SUNT IEFTINE'''''Acum vine apocalipsa''''Nu trebuie sa mai platim nici o rata la banca toti romanii'''

    Nu pot sa cred cât suntem de prosti ca nu linșăm BNR !!! Cum plm sa nu ii luam de gât pe retarzi si sa dam cu ei de pământ ca romani care suntem furați si tâlhăriți in fiecare zi !!!

    Cine sa ii mai creada...

    Mint cu nerusinare. Sau mint prin omisiune, din prostie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb