DANA CRISTINA GÂRBOVAN (UNJR): "Numiri netransparente la parchete şi justiţie televizată, cauze ale scăderii încrederii în Justiţie"

George Forcoş
Anticorupţie / 20 august 2016

"Numiri netransparente la parchete şi justiţie televizată, cauze ale scăderii încrederii în Justiţie"

Încrederea românilor în justiţie a scăzut ca rezultat al campaniei făcute de unele autorităţi care au vrut identificarea sistemului judiciar cu activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), dar şi al numirilor netransparente la parchete şi al "justiţiei televizate", susţine Dana Cristina Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Scăderea dramatică, cu 13 %, a încrederii românilor în justiţie este rezultatul campaniei făcute de o parte a presei şi de unele autorităţi ale statului de a identifica justiţia cu activitatea DNA, ignorând în acelaşi timp problemele reale ale justiţiei. Consecinţa a fost aceea că orice neîncredere în activitatea DNA s-a reflectat în sondaj ca o neîncredere în justiţie. Cea mai neinspirată alegere acum ar fi ca CSM şi Ministerul Justiţiei să îşi decline orice răspundere pentru acest picaj şi să arunce responsabilitatea în altă parte. E nevoie de o analiză critică a tuturor instituţiilor judiciare pentru a identifica neregulile şi a face o resetare a sistemului, pentru a reconstrui încrederea pe care justiţia a pierdut-o în faţa românilor", a precizat preşedintele UNJR, pentru Mediafax.

Dana Cristina Gârbovan a subliniat că prin intermediul campaniilor de influenţare a percepţiei publice, adevăratele probleme din sistemul de justiţie au rămas ascunse şi nerezolvate, în timp ce simple acte procedurale din faza de cercetare penală au fost prezentate ca mari succese ale justiţiei în lupta împotriva corupţiei.

"Peste realitatea din instanţe se adaugă incapacitatea instituţiilor de a răspunde credibil unor probleme serioase, precum interferenţa nesănătoasă a serviciilor de informaţii în justiţie. Nici până azi, de exemplu, nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI. De asemenea, exemplul Hexi Pharma este emblematic pentru modul în care instituţiile nu oferă răspunsuri concrete în cazuri ce afectează direct cetăţenii. Au fost apoi atacurile virulente nu doar ale unei părţi din presă, ci şi ale SRI şi ale şefei DNA la adresa Curţii Constituţionale, când s-a decis asupra constituţionalităţii abuzului în serviciu şi a implicării SRI în interceptări", a mai spus Dana Cristina Gârbovan pentru agenţia citată.

Judecătoarea este de părere că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ar fi putut rezolva problema prin crearea unei agenţii de interceptări sub control civil, nu prin ordonanţa de urgenţă prin care SRI a fost făcut organ de cercetare penală.

"Ar mai fi apoi afirmaţia ministrului Justiţiei Raluca Prună, care a declarat că «drepturile omului sunt un lux», afirmaţie care a rezonat negativ cu orice român care a înţeles ce înseamnă stat de drept. Tot ministrul Raluca Prună a trecut peste recomandările MCV, făcând numiri la DNA şi alte parchete fără a urma o procedură transparentă, ceea ce a adâncit neîncrederea şi a sporit suspiciunile", a adăugat preşedintele UNJR.

Datele Eurobarometrului Comisiei Europene arată că 35 % dintre români au în prezent încredere în justiţie şi sistemul judiciar, cu 13 procente mai puţin faţă de anul 2015, scăderea fiind cea mai mare înregistrată de o instituţie europeană într-un timp atât de scurt.

Încrederea cetăţenilor români în justiţie a scăzut în primele luni ale anului 2016 cu 13% faţă de anul precedent.

Potrivit datelor Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016, în prezent, 35% dintre români au încredere în justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România , în creştere cu 12% faţă de 2015. Dintre cei intervievaţi, 5% au declarat că nu ştiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La TV : sarea și piperul. LEGIFERATORUL : cu frîna trasă.

    Pe langa cele spuse de doamna Garbovan ar mai fi inca cel putin 2 elemente foarte importante :

    1. legislatia stufoasa si incoerenta. 

    2. lipsa unei raspunderi reale a judecatorilor pt sentintele date.  

    Avem magistrati si doctori exceptionali , dar sistemul nu functioneaza cum trebuie si orice persoana care intra intr-un spital sau intr-o sala de judecata stie ca se poate intampla orice. 

    1. Raspunderea magistratilor s-ar rasfrange in primul rand asupra procurorilor, care ar raspunde pentru abuzurile pe care le comit, abuzuri in urma carora Romania pierde milioane de euro prin decizii CEDO.

    Legislatia,legislatia.......si iar legislatia.

    Cineva...face o delapidare de 10 milioane de Euro...primeste...cativa ani de puscarie....apoi "scrie" 2 carti si este eliberat. 

    Nu stimati legiuitori...ai furat...ai delapidat...automat dupa sentinta definitiva..RECUPERAM..imediat suma respectiva...apoi faci "parnaie"...si mai vedem daca mai ai chef sa scrii carti 

    Ce e greu ...si de aplicat ???

    Cat priveste ..increderea in justitie...tot datorita acestor lacune legislative..Omul de rand zice ..pai daca asta a furat 10 mil.de Euro...si uite ca este in libertate...pe cine credeti ca-l catalogheza negativ..??? Justitia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb