DANA GÎRBOVAN: "Protocoalele dintre serviciile de informaţii şi justiţie vor fi publice"

G.F.
Anticorupţie / 22 noiembrie 2017

Dana Gîrbovan (Sursa foto: Facebook)

Dana Gîrbovan (Sursa foto: Facebook)

Comisia parlamentară specială pentru domeniul justiţiei a adoptat, astăzi, mai multe modificări la Legea 303/2004, prin care toate hotărârile CSAT privind justiţia, precum şi protocoalele dintre serviciile de informaţii şi justiţie vor fi publice, a anunţat pe Facebook preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

"Dacă propunerile UNJR, adoptate de Comisie, vor ajunge lege, toate hotărârile CSAT privind justiţia, precum şi protocoalele dintre serviciile de informaţii şi justiţie, care în acest moment sunt secrete, vor fi publice, orice persoană având acces la ele. Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a adoptat toate propunerile pe care UNR le-a făcut pentru clarificarea, transparentizarea şi responsabilizarea relaţiei dintre serviciile de informaţii şi justiţie. De asemenea, prin aceste propuneri se va spori controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii cu privire la activitatea pe care o desfăşoară în relaţia cu justiţia, serviciile de informaţii fiind obligate să pună la dispoziţia comisiilor parlamentare de control toate datele, informaţiile sau documentele necesare în acest sens.", a precizat magistratul pe Facebook.

De asemenea, Dana Gîrbovan precizează că prin lege se instituie şi interdicţia corelativă a serviciilor de informaţii de a racola magistraţi şi că răspunderea trebuie să fie de ambele părţi.

«"Încălcarea acestei interdicţii [de a racola magistraţi] este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativă se pedepseşte», se prevede în amendament. Una din cele mai mari ameninţări la adresa independenţei justiţiei este interferenţă serviciilor de informaţii în justiţie, colaborarea dintre judecători/procurori şi serviciile de informaţii, ori existenţa unor protocoale, hotărâri şi înţelegeri secrete între parchete şi servicii de informaţii la care părţile şi judecătorii nu au acces. Amendamentele pe care UNJR le-a propus, iar Comisia le-a adoptat, vor ajută la eliminarea acestei ameninţări la adresa independenţei justiţiei.", a mai scris Dana Girbovan.

Preşedintele UNJR a precizat că amendamentele adoptate de Comisie, pentru modificarea art. 7 din Legea 303/2004, au fost următoarele:

Articolul 7 se modifica si competeaza dupa cum urmeaza:

(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex prsonalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul de resurse umane.

(3) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infracţiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.

(6) Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb