Danemarca va începe retragerea trupelor sale din Mali, la solicitarea juntei militare ce deţine puterea în această ţară, o lovitură dată eforturilor Franţei care conduce operaţiunile antiteroriste în regiunea Sahel, relatează astăzi agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Decizia juntei de a cere retragerea trupelor daneze ar putea avea un impact şi asupra unor viitoare desfăşurări internaţionale în Mali, unde Lituania, Norvegia, Portugalia, România şi Ungaria au în vedere să trimită trupe anul acesta, mai notează această agenţie de presă. Parlamentul român a aprobat anul trecut desfăşurarea a 45 de militari în cadrul operaţiunii europene Takuba în Sahel, misiune sub conducerea Franţei.
Junta care a preluat puterea la Bamako are relaţii tensionate cu partenerii internaţionali, inclusiv cu organismele regionale şi UE, care au sancţionat statul Mali pentru neorganizarea alegerilor după două lovituri de stat, prima în 18 august 2020, urmată anul trecut în iunie de o alta prin care a fost destituit guvernul de tranziţie. Aceste tensiuni au escaladat după ce autorităţile provizorii din Mali s-au înţeles cu grupul paramilitar rus Wagner ca acesta să desfăşoare mercenari în Mali.
Retragerea daneză, ce survine după anunţul Suediei că şi aceasta îşi retrage în luna martie militarii din Mali, este o nouă durere de cap pentru Franţa, care a mizat mult pe ''europenizarea'' intervenţiei sale în Mali.
Relaţiile dintre Paris şi Bamako se degradează accentuat, junta din Mali cerând Franţei (în mesajul său de miercuri cu cererea de retragere a misiunii daneze) să nu se mai amestece în afacerile interne şi să-şi stăpânească ''reflexele coloniale''. ''Îi invităm (pe danezi) să fie atenţi la unii dintre partenerii lor care, din nefericire, au probleme în a se debarasa de reflexele lor coloniale'', a declarat premierul interimar malian, Choguel Kokalla Maiga.
''Vedem că guvernul de tranziţie malian, sau generalii loviturii de stat, au emis aseară o declaraţie publică prin care au reafirmat că Danemarca nu este binevenită în Mali, şi desigur că nu ne vom împotrivi. Am decis aşadar să ne retragem soldaţii acasă'', a reacţionat ministrul de externe danez Jeppe Kofod. Danemarca are desfăşuraţi 105 militari în cadrul operaţiunii Takuba, a cărei misiune este să ajute autorităţile din Mali în combaterea militanţilor islamişti. Franţa a avut iniţial circa 5.000 de militari angajaţi în această operaţiune, numărul lor scăzând apoi pe măsură ce s-au implicat şi alte state europene.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a denunţat joi ''măsurile iresponsabile'' ale juntei aflate la putere la Bamako. ''Această juntă este ilegitimă şi ia măsuri iresponsabile (...) Ea poartă întreaga responsabilitate pentru retragerea forţelor daneze şi se izolează încă şi mai mult de partenerii săi internaţionali'', a declarat Le Drian, citat de AFP.