Danemarca - prima economie din UE în recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2008

Danemarca - prima economie din UE în recesiune

Danemarca a devenit prima ţară a Uniunii Europene care, din punct de vedere tehnic, a intrat în recesiune, după două trimestre consecutive cu scădere economică. Biroul de statistică din Copenhaga a anunţat că, în primul trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al ţării a înregistrat o scădere de 0,6% în raport cu ultimele trei luni din 2007, când declinul a fost de 0,2%. Analiştii aşteptau, pentru trimestrul întâi din 2008, o creştere de 0,2%.

În ritm anual, economia daneză a înregistrat o scădere de 0,7% în primul trimestru din 2008. Potrivit cifrelor oficiale, cheltuielile gospodăreşti din Danemarca au scăzut cu 1,1% în primul trimestru, faţă de ultimul trimestru din 2007, investiţiile fixe - cu 0,6%, cheltuielile guvernamentale - cu 1,4%.

Niels Roenholt, economist la "Jyske Bank" A/S din Silkeborg, declară: "Economia daneză a intrat într-o eră nouă. Cifrele publicate acum sunt, fără îndoială, numai o anticipare a ceea ce va urma".

Danemarca este unul din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi, deocamdată, nu a adoptat moneda euro. În plus, Danemarca este una din cele 30 de ţări din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care reuneşte cele mai bogate economii din lume.

Anunţul referitor la intrarea economiei daneze în recesiune vine la aproximativ o săptămână după ce Institutul de Cercetare Economică şi Socială din Irlanda (ESRI) a avertizat că această ţară este în pragul unei recesiun­i­. În primul trimestru al acestui an, PIB-ul Irlandei s-a redus cu 1,5%, în ritm anual, iar ESRI aşteaptă, pe întregul an 2008, o scădere de 0,4%.

La rândul său, Spania nu se află într-o situaţie prea bună. Ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes, a prognozat, recent, că ritmul de creştere economică va continua să încetinească în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru a avansat cu numai 0,3%.

Creşterea economică încetineşte la nivel global, în condiţiile în care criza creditelor ipotecare subprime a generat majorarea dobânzilor pentru împrumuturi şi a redus investiţiile. Pe de altă parte, cotaţia - record a ţiţeiului şi creşterea preţului alimentelor afectează puterea de cumpărare a consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb