Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat organele competente de fiecare dată când, în urma acţiunilor de supraveghere şi control, au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispoziţiilor în materie penală, potrivit purtătorului de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, informează Agerpres.
El a subliniat că posibilele fapte penale sesizate organelor de cercetare penală sunt exceptate de la liberul acces la informaţiile de interes public.
Precizarea vine în urma informaţiilor apărute în presă, conform cărora ASF ar fi decis să facă plângere penală împotriva conducerii Euroins.
"Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înţelege să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituţii/autorităţi sau organe de specialitate ale statului. În ceea ce priveşte posibilele fapte penale sesizate organelor de cercetare penală de către ASF, precizăm că aceste informaţii sunt exceptate de la liberul acces la informaţiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) şi f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, dorim să menţionăm faptul că, ori de câte ori, în urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de ASF, în temeiul prerogativelor legale deţinute, au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispoziţiilor în materie penală, A.S.F. a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate", a explicat Daniel Apostol.
Joi seara, conducerea Euroins semnala într-o declaraţie transmisă presei că informaţiile vehiculate în presă au ca scop "destabilizarea întregii pieţe de RCA din România" şi au menţionat că intenţionează să se adreseze "autorităţii de reglementare pentru a lua măsuri şi a proteja companiile de asigurări de pe piaţă de astfel de atacuri mediatice".
"Pentru a evita orice dubiu şi pentru a fi pe deplin transparentă, Euroins, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise şi, de asemenea, încheiate până la 31 octombrie 2022. Rezultatele acestei verificări a inventarului au fost transmise la ASF în data de 16 ianuarie 2023, împreună cu toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022. În concluzie, conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situaţia actuală complicată, fiind şi mai surprinsă în ceea ce priveşte presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect", au subliniat reprezentaţii Euroins Insurance Group AS.
În luna decembrie 2022, societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare a fost sancţionată cu amendă de 309.400 lei, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform unui comunicat transmis de ASF în urmă cu o săptămână.
"Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că societatea Euroins România Asigurare-Reasigurare SA a fost sancţionată, în luna decembrie 2022, cu amendă în cuantum de 309.400 lei, pentru următoarele fapte: încălcarea prevederilor art. 21 alin. (4) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, respectiv pentru nerespectarea termenului de plată de 10 zile de la data acceptării ofertei; încălcarea prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea 132/2017, respectiv pentru nesoluţionarea cererii în termen de 30 de zile de la înaintarea acesteia prin netransmiterea unei oferte sau notificări în acest termen; încălcarea prevederilor art. 21 alin. (5) din Legea 132/2017, respectiv pentru neachitarea penalităţilor odată cu despăgubirea", potrivit ASF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2023, 22:25)
Conform informațiilor publicate de Evenimentul Zilei verificarea "imprumutului" contract de City Insurance de la firma obscura din Portugalia a fost realizata de Directia Supraveghere Integrata condusa de Valentin Ionescu. Acest "profesionist" conduce acum supravegherea firmelor de asigurării. Membrii ASF, dorm liniștiti?