DANIEL DĂIANU:  "Cripto nu este monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază"

G.B
Miscellanea / 20 iunie 2021

 "Cripto nu este monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază"

Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative şi pot să însemne şi demolarea unor oameni, este de părere preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a precizat că acestea vor fi foarte sever reglementate, potrivit Agerpres.

"Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât...De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar - nici pseudo-monedă nu i-aş spune - este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare", a afirmat Dăianu, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică'', organizat de Piaţa Financiară.

În opinia acestuia, criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 - 2009. Însă, el a atras atenţia asupra faptului că aceste cripto nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă "unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi".

"Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: 'Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze', pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi...au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut - se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste...îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ", a explicat Daniel Dăianu.

El a subliniat că, în momentul în care criptomonedele au fost criticate, jucătorii au recurs totuşi la stablecoins. Stablecoin reprezintă o criptomonedă care este dependentă de o rezervă monetară din lumea reală şi care are o volatilitate scăzută, ceea ce o face preferabilă în tranzacţii pentru amatorii de câştiguri pe termen mediu. Stablecoins pot fi emise fie de o autoritate centrală, fie de o instituţie autonomă descentralizată.

"Nu vedem noi, de pildă, că atunci când au fost criticate au recurs la stablecoins? Ce sunt stablecoins? Sunt nişte cripto care se bizuie pe monede autentice, pe monede stabile, iar monedele stabile autentice pe cine se bizuie? Pe băncile centrale. Iar băncile centrale pe cine se bizuie? Că noi vorbim de independenţa băncilor centrale, dar ea nu e dată de la Dumnezeu, ea este dintr-o practică, este operaţională. Băncile centrale fac parte totuşi dintr-un sistem public de administrare a economiilor. Banca centrală nu are funcţia de a face profit. O bancă centrală are funcţia de a asigura stabilitatea monetară, de a asigura stabilitatea financiară. Acum văd că unii vor să îmbogăţească mandatul băncilor centrale, să se ocupe şi de schimbarea de climă, e o discuţie întreagă", a arătat preşedintele Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu a făcut referire şi la democratizarea burselor, adică la faptul că oamenii, stând acasă în timpul pandemiei, au început să cumpere acţiuni la bursă, chiar dacă nu aveau foarte mulţi bani, astfel că s-a ajuns la fenomenul Reddit.

"Pe fondul crizei se vorbeşte de democratizarea burselor, pentru că foarte mulţi oameni au avut timp şi au stat acasă şi cu bani mai mulţi şi cu bani mai puţini au început să joace. Ce s-a întâmplat? Fenomenul Reddit. Societatea gambling. Şi, aşa, totul se mercantilizează şi se joacă,", a susţinut economistul.

Daniel Dăianu a remarcat dorinţa tuturor de îmbogăţire rapidă, însă a avertizat că nu se poate ca toată lumea să fie bogată în acelaşi timp.

"Populară în România este, aşa cum este în toată lumea, posibilitatea de a te îmbogăţi rapid. Sunt oameni care au pornit cu foarte puţin şi au cumpărat şi au ajuns extrem de bogaţi. Dar eu vă întreb: ăsta e mesajul pe care trebuie să îl trimitem? Aţi spune 'da, ăsta este capitalismul, asta e în gena capitalismului, dorinţa de a avea mai mult, de a te îmbogăţi', dar depinde cum. Nu pot toţi în acelaşi timp să fie mult mai bogaţi şi pentru totdeauna. Dacă societatea devine tot mai prosperă în mod organic, se reduc inegalităţile, da, poţi să ai o mare masă de oameni care să o ducă mult mai bine. Dar ce avem noi în ultimele decenii? Să luăm societatea americană. Dacă te uiţi la venituri mediane, vezi că este vorba de o polarizare a societăţii care trebuie să fie preocupantă nu numai pentru un social-democrat, trebuie să fie preocupantă şi pentru un creştin-democrat, chiar pentru un republican, pentru că mersul către autocraţie, către extremism de stânga şi de dreapta este generat de polarizare, de inegalităţi. Democraţia este afectată, este lovită democraţia", a spus acesta.

Dăianu nu crede că cripto este mai popular decât bursa în România şi remarcă faptul că bursa românească poate într-adevăr să ajute la finanţarea companiilor.

"Nu este cripto mai popular. Banca Transilvania este populară, Petrom este popular, sunt utilităţi publice care sunt populare, sunt listări de companii autohtone care devin foarte atractive. Deci, bursa românească poate într-adevăr să ajute finanţarea companiilor", a apreciat Dăianu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. cum sa nu, tatucul de stat ne protejeaza ca nu cumva sa ne asunam riscuri mari, chiar daca stim ca sunt mari. un fel de lockdown financiar, nu? ca noi nu stim nimic, trebuie sa fim pastoriti. duceti-va dracului.

    Am impresia ca crypto merge prea departe. De-aia se vrea reglementarea dura, pana se lamuresc cei cu bani cum sa controleze treaba.

    Zilele astea ma uit la doua anomalii de pandemie: liberalizarea la energie electrica si gaz? Ce minte creata ar face asa ceva in parg se soc macroeconomic cauzat de pandemie? Pai... guvernul Romaniei. 

    Oricum, revenind la gaz, de ce nu poate omul sa-si cumpere singur gazul? Ca doar cel cu care face liberalizarea nu e decat un intermediar care ia de pe bursa en-gros. 

    Bursa Romana de Marfuri, cinste lor, chiar incearca treaba asta: exista o piata retail pentru gaz. Stiti ce inseamna pentru bursa de marfuri "Termenul redus de desfășurare a procedurilor " ? 7 zile! 

    7 zile e o eternitate pentru ceva facut online. As fi zis maxim 7 minute sa dureze. 

    Si sa nu discutam despre birocratia pentru asa ceva. Inca nu mi-e clar cat sadism sa ai sa incerci asa ceva. 

    Altfel spus, sunt multe de invatat si de la crypto astia. 

    Deci blockchainul are utilitate perena, dar cryptomoneda e diavolul... Pentru toti economistii marxisti - cryptomoneda este modalitatea de monetizare a blockchainului.

    Este un specialist și prof dr de renume

    Să ne ocupăm de profesiile noastre.... 

    1. Pe cat este de renumit pe atata este de prost ! Un om destept sesizeza ca lumea merge inainte chiar daca noua nu ne place .

      aceeasi concluzie am tras-o si eu dar mai demult....

    Dl Daianu ar trebui sa aprecieze totusi transparenta crypto si lipsa de atati intermediari.

    Clientii erau cam panicati cand Cristian Sima a disparut pentru ca banii sunt in contul brokerului. 

    Este totusi fascinant ca in 2021 mai ai nevoie de un broker sa investesti pe bursa sau de faptul ca decontarea pe bursa este de 2 zile. 

    Daaa ia nu-l mai lasati pe Daianu asta sa mai scrie gogosi.

    Cripto-monedele au rolul lor iar la un moment dat va fi evident pentru mai multi din tagma lui Daianu.

    Miroase a hormoni de frica peste gardul BNR ??? 

    Din numărul mare de comentarii pro-coins e clar de ce vedem instituțiile intrând în această piața, la fel precum balenele înconjoară bancul de sardine...mi-e teamă că nu sunteți balene dragilor ????

    daianu i-a dat lui sima sa-i administreze banii , iar sima i-a pierdut toti cei 200,000 euro prin 2012... acum sima scoate si el un fel de crypto sau blockcain, poate mai gaseste alti naivi care vor sa se imbogateasca rapid ca daianu in 2012

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb