DANIEL DĂIANU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL: Creşterea pensiilor fără corecţii bugetare va duce la ratarea ţintei de deficit de 3%

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2019

Daniel Dăianu

Daniel Dăianu

Dăianu: "Nu avem spaţiu fiscal pentru o recesiune autentică"

Consiliul Fiscal afirmă că ţara noas­tră nu se poate încadra în acest an în ţinta de deficit bugetar de 3%, iar prognozele pentru anii viitori sunt sumbre, dacă va continua aplicarea majorării pensiilor şi salariilor şi nu vor fi colectate venituri suficiente la bugetul de stat. Conform declaraţiilor făcute în cadrul seminariului EU-COFILE 2019 de la Sinaia de Daniel Dăianu, preşedintele Consiliul Fiscal, în condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare a majorării pensiilor, deficitul ar creşte cu 3-4% din PIB.

Daniel Dăianu a spus: "Ar fi un şoc pentru bugetul public. În opinia mea, bugetul pe 2020 trebuie să înceapă cu corecţii, iar parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar să nu fie mai mare decât în 2019, asumând că în acest an va fi imposibil să terminăm în 3%. La Consiliul Fiscal avem o plajă de 3,4% - 3,7%, dar execuţia bugetară a întărit pesimismul nostru. Ar trebui ca toată lumea - chit că este şi va fi campanie electorală şi vor fi multe promisiuni ce creează oamenilor aşteptări nerealiste - să conştientizeze că avem nevoie imediat de o consolidare bugetară şi că trebuie reechilibrat policy-mix-ul".

Conform domniei sale, problema bugetului public nu este de stoc, în condiţiile în care avem o datorie publică rezonabilă, de 35% din PIB, deşi ea s-a triplat faţă de perioada 2007-2008. Preşedintele Consiliului Fiscal afirmă că problema bugetului de stat este dată de fluxuri, de angajamente care sunt copleşitoare, deoarece sunt statuate în acte normative cum ar fi legea pensiilor şi a salarizării unice.

Daniel Dăianu a spus: "Creşterea pensiilor va avea un impact, în 2021, de trei ori mai mare. Dacă bugetul în 2020 operează această creştere de 40% a pensiilor în luna septembrie, nu poţi să renunţi în 2021, pentru că ar echivala cu o reducere a pensiilor. Impactul pe trei luni anul viitor ar fi de 0,7% din PIB, iar deficitul din 2020 ar trece de 4%. În 2021, deficitul ar ajunge la 5,6% - 5,7 %, chiar mai sus, iar în 2022 ne-am duce la 7%. Aceste prog­noze au în vedere şi creşteri de PIB, plus inflaţia asumată. Este un scenariu moderat-optimist. Doamne fereşte să se întâmple ceva în economia internaţională şi să avem, nu o recesiune tehnică, ci una autentică. Se va vedea că nu avem spaţiu fiscal".

Preşedintele Consiliului Fiscal consideră că problemele bugetare au fost generate de diminuarea taxelor şi impozitelor care a fost combinată cu o colectare deficientă din partea ANAF. În opinia domniei sale, mărirea veniturilor, a salariilor, era inevitabilă pentru că altfel nu putea fi oprită emigrarea, exodul forţei de muncă, iar acest lucru trebuia făcut de oricine ar fi fost la guvernare.

În opinia sa, un element care ar ajuta consolidarea bugetară ar fi o absorb­ţie importantă a fondurilor europene alocate ţării noastre până în anul 2023. Absorbţia fondurilor europene ar avea o funcţie de stabilizare în perioada de recesiune care se profilează. Absorbţia de fonduri europene mai intensă ar sus­ţine cheltuielile publice fără să afecteze deficitul bugetar şi ar duce la dezvoltarea spaţiului economic, a afirmat Daniel Dăianu.

Domnia sa a spus: "Nu suntem pe marginea prăpastiei, dar depinde de noi să ne corectăm, să nu aşteptăm ca să vină o viitură şi să fim obligaţi să luăm măsuri în al 13-lea ceas, când va fi foarte târziu".

Preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat că, în ultimii ani, s-a încercat tăierea unor cheltuieli pentru a nu se depăşi pragul de 3% din PIB, dar măsurile respective au afectat bugetele alocate pentru investiţii.

Dăianu susţine că trebuie să avem corectii credibile, pentru a evita infringementul pe deficitul bugetar. "Cine îşi imaginează că în doi ani, România poate colecta venituri fiscale de 3% din PIB, nu are simţul proporţiei", a afirmat Daniel Dăianu.

În opinia domniei sale, mediul economic şi financiar extern nu este nici el favorabil ţării noastre, deoarece există o teamă de inflaţie mică în economiile avansate, inflaţie ce obsedează bancherii centrali. Teama de inflaţie foarte mică este combinată cu datorii foarte mari, iar băncile centrale au devenit foarte atente la mişcările sociale.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acest pesimist in poza si in realitate are politica de contra. Dezvoltarea tarii prin tiparirea de lei ca si tiparirea de euro de catre ECB nu poate sa fie limitata de matematica deficitului bugetar.

    Aratarea cu degetul catre guvernele iresponsabile perindate de-a lungul timpului nu face sens. Acesti specialisti ca Daianu stau la masa cu gasca de manipulatori de curs de dobinda si apoi dau sfaturi....Mai bine ar face copii sa sporeasca populatia platitoare de taxe din Romania. 

    ACELAȘ SOFISM!!!

    - Ptr. care s.a schimbat legea (in timpul crizei) cu rolul de a.si recupera -el si altii identici , experti "apolitici"- $ fara taxe pusi la cuibar in Cipru ! Si totusi ne explica iara , cum sa nu fie bine prostimii . Numai lor ...

    si de ce este asa de important sa fie 3 sau sub trei?

    aceleasi tampenii neoliberale behaite de un bou care a pierdut sute de mii de euro pe mana unui excroc gen Sima

    numai scapam de astia bai frate  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb