Daniel Dăianu: "România are nevoie de o structură mai bună a fiscalităţii"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 octombrie 2011

Daniel Dăianu: "Rezistenţa la schimbare într-un sistem clientelar ca cel care există în România este mare. Clientela nu este numai a unuia".

Daniel Dăianu: "Rezistenţa la schimbare într-un sistem clientelar ca cel care există în România este mare. Clientela nu este numai a unuia".

Colectarea mai eficientă a taxelor ar conduce la creşterea veniturilor la bugetul stat, iar ţara noas-tră are potenţial în acest sens, a declarat, ieri, Daniel Dăianu, profesor de economie, la lansarea studiului "Politica de impozitare în România: blestemul încasărilor fiscale joase".

Profesorul de economie a adăugat că ţara noastră are nevoie de o structură mai bună a fiscalităţii. Domnia sa a făcut referire la Bulgaria, care are un nivel al taxei pe valoarea adăugată (TVA) inferior ţării noastre, dar care "colectează mult mai bine". Daniel Dăianu a precizat că ar trebui "să scurtăm" perioada de reformare: "Să nu stăm şase ani ca Bulgaria până implementăm reforma. Nu trebuie să repetăm din erorile Bulgariei".

Ca să reuşim în procesul de reformă este nevoie de "voinţă politică", potrivit domniei sale.

Profesorul de economie a declarat că majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la creşterea încasărilor bugetare, dar aceasta este o "măsură extremă la care nu trebuie să apelezi".

Daniel Dăianu a adăugat: "Rezis-tenţa la schimbare într-un sistem clientelar ca cel care există în Româ-nia este mare. Clientela nu este numai a unuia".

În opinia sa, sistemul public este un "sistem de rente şi pentru cei dinăuntrul sistemului şi pentru cei din afară".

Funcţionarul public funcţionează "pentru el şi nu pentru public", potrivit domniei sale.

Daniel Dăianu a mai făcut referire şi la "bubele" pe care le avem: "Noi avem mari carenţe pe colectare, pe utilizarea banilor publice, pe absorb-ţia fondurilor structurale. Când avem o rată de absorbţie de 4% este o durere în consolidarea fiscală."

Daniel Dăianu a explicat că ar trebui să utilizăm banii publici mult mai cumpătat, iar absorbţia fondurilor europene să se facă mult mai bine.

Domnia sa a declarat: "O absorb-ţie a fondurilor structurale care s-ar duce la 30% ar revoluţiona adminis-traţia publică. Fondurile europene te învaţă să respecţi regulile şi procedurile. Nu poţi să fii cu două feţe sau se poate, dar nu trebuie să acceptăm acest lucru".

Profesorul de economie a precizat că nu s-a terminat criza, adăugând că dacă "vrei să treci prin criză trebuie să cauţi să limitezi stricăciunile". Acest lucru "reclamă o guvernanţă care să se bucure de credibilitate", potrivit domniei sale.

Distribuţia poverii este un factor esenţial în trecerea prin criză, a precizat profesorul de economie.

Daniel Dăianu a declarat: "Dacă avem iarăşi recesiune, economia va merge în jos şi nu vom scăpa. Putem să mărim şi redevenţele mai ales pentru o ţară cu resurse naturale".

"Datoria publică este cauzată şi de salvarea unor sisteme bancare"

Daniel Dăianu a declarat că datoriile publice nu sunt cauzate doar de existenţa anterioară a crizei în sistemul financiar şi că a existat "o supraîndatorare a sistemului privat".

"Datoria publică este cauzată şi de salvarea unor sisteme bancare care aveau probleme pentru că acordau împrumuturi masive", a mai precizat domnia sa.

Profesorul de economie a explicat că ţările nou intrate în Uniunea Europeană, cu excepţia Ungariei, au avut cele mai mici datorii publice pentru că au avut şi creşteri economice înalte. Criza a izbit ţările care au depins de finanţarea externă, potrivit domniei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb