Nu se pot face investiţii în domeniul generării de energie electrică, în prezent, este de părere Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, potrivit căreia ţara noastră trebuie să facă o alegere importantă: ori ne întoarcem la un sistem reglementat care să permită investiţii, ori identificăm noi mecanisme care să încurajeze investiţiile în producţia de energie, în condiţiile în care motivaţia primordială pentru orice investiţie este profitul.
Domnia sa a explicat: "Nu este sănătos să pui faţă în faţă două resurse energetice, să discuţi, de exemplu, despre nuclear versus cărbune. Avem şansa unei ţări care are toate resursele. Cred că ar fi absolut inconştient să nu le folosim pe toate, să nu le folosim echilibrat, dar şi să nu le folosim la timp, deoarece ceea ce constatăm astăzi în domeniul generării de energie este că România are câţiva mari producători".
Oficialul Nuclearelectrica a mai spus: "Cel mai mare producător de energie regenerabilă (CEZ) beneficiază încă de schema de sprijin, avem şi un producător de cărbune care se zbate la limita insolvenţei (Complexul Energetic Oltenia), avem celălalt mare producător de cărbune care intră şi iese din insolvenţă (Complexul Energetic Hunedoara), avem producătorul hidro în insolvenţă de câţiva ani şi avem şi nuclearul care rezistă, este sănătos şi este numărul unu mondial. Dar să ştiţi că putem fi numărul unu mondial doar dacă putem face în continuare investiţii. Realitatea este că astăzi nu se pot face investiţii în domeniul generării de energie electrică şi mi-ar plăcea să mă combată cineva".
Doamna Lulache a subliniat că Nuclearelectrica are nevoie de astfel de mecanisme de sprijin pentru investiţia de peste un miliard de euro pe care o va derula compania pentru extinderea duratei de viaţă a reactorului 1 de la Cernavodă.
"Mereu suntem întrebaţi de ce nu investeşte Nuclearelectrica în «a», «b» sau «c», pentru că stă pe atâţia bani, are sute de milioane în conturi şi nu le investeşte şi nu le investim pentru că le punem deoparte pentru proiectele noastre de investiţii, iar proiectul prioritar este retehnologizarea unităţii 1", a mai precizat Daniela Lulache.
Aceasta a declarat: "Dacă ne referim în termeni practici în ce măsură o remixare este realizabilă, sincer, am mari semne de întrebare, iar eu personal nu pot să spun că am remarcat-o ca pe o idee foarte serios analizată în cadrul strategiei energetice. Nimic nu este imposibil, dar cred că este foarte greu de realizat".