Reporter: În ciuda pandemiei, continuăm să visăm la vacanţe. În ce măsură mai putem călători în actualul context?
Daniela Shah: Desigur, visele nu le poate opri nimeni, niciodată, aşa cum pasărea nu uită să zboare, chiar dacă e prinsă într-o colivie.
Această pandemie nu este sfârşitul, ci doar începutul unei noi epoci în materie de călătorie, în care s-au schimbat unele lucruri cu care eram obişnuiţi.
Sunt sigură că într-un viitor destul de apropiat, maxim 1 an, aş spune eu, vom învăţa să convieţuim alături de acest virus şi ne vom împăca cu ideea că el se răspandeşte vrem nu vrem, iar viaţa merge înainte orice-ar fi.
Nu putem lăsa frica de moarte să devină o psihoză care ne guvernează existenţa.
Dacă înainte de criza sanitară comunicam în termeni precum nevoia de a explora, bucuria de a descoperi noi locaţii, astăzi adăugăm o nuanţă: dorul de a călători. Şi acest dor îl resimţim acut, atât noi, cât şi turiştii noştri, care uneori ne sună doar pentru a visa alături de cineva care le înţelege pasiunea.
În măsura în care se deschid destinaţiile, iar România nu intră pe lista roşie pentru multe ţări, zborurile se reiau încetul cu încetul, turiştii îşi fac curaj să călătoreasca din nou, iar viaţa se întoarce încet dar sigur, spre făgaşul normal.
Reporter: Dacă anul trecut variantele pentru vacanţele de iarnă erau aproape nelimitate, anul acesta, din păcate, nu mai putem lua în calul orice destinaţie. Ce opţiuni au totuşi turiştii pentru Crăciun şi Revelion?
Daniela Shah: Noi tocmai am lansat primul nostru charter, care îi va duce pe copii şi părinţi deopotrivă în Laponia, pentru a petrece Crăciunul chiar acasă la Moş Crăciun, jucându-se cu elfii şi făcând turtă dulce cu doamna Crăciun. Este un proiect marca Eturia & Răzvan Pascu, şi suntem foarte bucuroşi de impactul pozitiv al acestuia, căci în câteva zile s-a ocupat mai mult de jumătate din numărul de locuri, astfel că există toate premisele pentru a fi un succes.
Pentru Revelion, avem pachete de vacanţă pentru mai multe destinaţii exotice, în care se poate călători în acest moment, printre care Mexic, Republica Dominicană, Maldive, Cuba, Ecuador, Namibia, Etiopia, Tanzania, Maroc, Emiratele Arabe.
Reporter: Fiind vorba de o pandemie la nivel global nu putem vorbi de destinaţii în totalitate sigure. Care sunt, totuşi, destinaţiile care prezintă cel mai mare grad de încredere şi în care turiştii pot călătorii în siguranţă?
Daniela Shah: Într-adevăr, nu există destinaţii 100% sigure în contextul acestei pandemii, însă există destinaţii în care riscurile sunt mult diminuate, fie pentru că distanţarea fizică este status-quo-ul acelei destinaţii, cum ar fi în Maldive, Seychelles, Costa Rica, Namibia, Australia, Noua Zeelanda, Canada sau în unele insule din Caraibe sau Polinezia Franceză, fie pentru că guvernul a gestionat foarte bine pandemia, cum ar fi Coreea de Sud, Vietnam, Singapore, Malaezia şi de ce nu, China.
În ultima perioadă am remarcat preferinţa crescută a turiştilor pentru grupurile cu însoţitor create de Eturia, prin prisma confortului şi a siguranţei date de implicarea agenţiei în toată logistica excursiei, iar însoţitorul fiind cel care preia posibilele probleme la faţa locului.
Reporter: Călătoriile se supun în prezent unor noi reguli. La ce trebuie să se aştepte turiştii atunci când decid să plece în vacanţe, mai ales dacă este vorba de destinaţii mai îndepărtate?
Daniela Shah: Dacă ne uităm la modificările intempestive de legislaţii şi orare de zbor, cu introducerea sau ridicarea de restricţii cu efecte imediate, este evident că a devenit mult mai solicitant şi în orice caz time consuming să te pregăteşti pentru plecarea în vacanţă, să verifici condiţiile de călătorie, care nu există într-o formă centralizată, să te programezi la testarea RT-PCR pentru SARS-CoV-2 nu mai târziu de 72-96 hr înainte de plecare (în funcţie de destinaţie), să aştepţi rezultatele, apoi să aplici pentru codul de acces, şamd. În tot acest context, înţelegem mai bine că un preţ mai mic nu ne conferă întotdeauna siguranţă şi apreciem mai mult sfaturile unui consultant în turism, fie că este blogger sau lucrează într-o agenţie de turism.
Turiştii trebuie să ştie că aeroporturile şi companiile aeriene au implementat toate protocoalele internaţionale de protecţie împotriva Covid-19. Aeroporturile sunt oricum mult mai puţin aglomerate în ultima perioadă, se respectă distanţarea la ghişee şi la controalele de securitate. Toţi partenerii locali cu care noi colaborăm, agenţii de turism sau hotelieri, au luat măsuri de siguranţă multiple pentru buna desfăşurare a vacanţelor.
Pentru a permite accesul turiştilor, majoritatea ţărilor solicită dovada rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru SARS-CoV-2, unele ţări pot solicita carantină la sosire, iar la întoarcerea dintr-o ţară aflată pe lista galbenă a României, trebuie să ne asumăm că putem fi puşi în autoizolare.
De exemplu, eu voi pleca în Maldive, împreună cu toată familia, şi am făcut toţi testul, vom aplica online pentru codul de intrare, iar în momentul emiterii biletelor, acum o lună, mi-am asumat că e posibil să se anuleze zborul sau că vom fi obligaţi să ne autoizolăm la întoarcere, însă între timp Maldive nu mai este pe lista galbenă (şi sper să nu reintre până ne întoarcem), deci totul este în regulă.
Reporter: Există oferte mai avantajoase anul acesta, faţă de anii trecuţi pentru a încuraja călătoriile?
Daniela Shah: Tot acest context actual a schimbat piaţa de turism, atât în ceea ce priveşte furnizorii de servicii, cât şi aşteptările turiştilor.
Fiind mai puţini călători, în această perioadă, se deschid nenumărate oportunităţi atât pentru turişti, care vor avea mai multe variante din care să aleagă, dar şi pentru furnizorii de servicii, de la agenţiile de turism, până la hotelieri, care îşi vor putea demonstra valoarea, numai excelând în calitatea serviciilor pe segmentul căruia i se adresează şi oferind tarife competitive.
Pentru perioada următoare, mulţi dintre hotelieri şi turoperatori oferă tarife promoţionale pentru a impulsiona călătoriile, există chiar unele hoteluri luxury care oferă reduceri de până la 50%, însă pe de altă parte tarifele zborurilor sunt mai mari, având în vedere că şi gradul de ocupare este mai redus.
Dar una peste alta, turiştii pot avea o vacanţă excepţională, la o clasă de tarife mai mici decât pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.
Reporter: Cum a adaptat Eturia pachetele turistice la noua normalitate?
Daniela Shah: În aceste zile cuvântul de ordine este flexibilitatea, mai ales pentru că şi politicile de plată, rezervare şi anulare ale partenerilor noştri sunt adaptate noilor condiţii, fiind complet diferite de cele care erau în vigoare acum un an.
Pe tot parcursul acestei perioade pline de provocări am urmărit dinamica internaţională, am promovat destinaţiile deschise, în special în regim last minute (pentru că se puteau modifica în orice clipă condiţiile de călătorie), am abordat destinaţii mai puţin obişnuite în România, dar în care se putea călători fără restricţii (am avut clienţi în Reunion de exemplu) şi am luat o serie de măsuri care să sporească gradul de siguranţă al turiştilor, în special în cazul grupurilor. În acest sens solicităm tuturor clienţilor noştri să se testeze cu maxim 72 ore înainte de plecare, lucru valabil şi pentru însoţitorii de grup. Pentru a veni în sprijinul turiştilor facilităm programarea pentru testare la o clinică acreditată, cu filiale în toată ţara, astfel încât ei să primească rezultatul în timp util.
Au fost şi cazuri în care a trebui să renunţăm la promovarea unor produse în destinaţiile care nu mai acceptau turişti români.
Toate pachetele Eturia includ asigurare medicală şi storno, cu acoperire în cazul infectării cu Covid-19, atât înainte de plecare (de exemplu dacă testul PCR iese pozitiv), cât şi la destinaţie.
Deocamdată, ne canalizăm atenţia pe destinaţiile care acceptă români şi care respectă protocoalele de siguranţă, astfel încât turiştii să călătorească detaşat, cu cât mai puţin stres, şi putem menţiona în acest moment: Maldive, Tanzania, Namibia, Republica Dominicană, Mexic, Cuba, etc.
Reporter: Există interes din partea turiştilor pentru vacanţe pentru anul viitor având în vedere că a fost un an limitat sau încă aşteaptă să vadă cum evoluează lucrurile?
Daniela Shah: Astăzi călătorim mai puţin, fie pentru că destinaţiile sunt închise, fie din cauza incertitudinii din piaţă. Dincolo de teama de Covid, există temerea că o vacanţă odată rezervată şi plătită se va putea anula din cauza evoluţiei pandemiei. Motiv pentru care atât noi, cât şi partenerii noştri am schimbat modul în care ne raportăm la business, iar cele două cuvinte care ne guvernează activitatea sunt flexibilitatea şi siguranţa. Astfel, la orice achiziţie în afară de includerea unei asigurări complexe de călătorie care asigură riscul de îmbolnăvire cu COVID, oferim condiţii avantajoase de anulare, de modificare a datelor de călătorie sau de mutare pe o altă vacanţă, condiţii care nu erau disponibile anul trecut.
În plus, multe dintre resorturile de plajă din Oceanul Indian oferă discount-uri substanţiale, inclusiv posibilitatea de mutare a datelor de călătorie, pentru rezervările care se fac până în primăvara anului viitor. Astfel, turistul poate rezerva şi plăti acum o vacanţă la un tarif mult mai bun, având garanţia că va putea călători indiferent de dinamica pandemiei.
În acest context, cei mai mulţi dintre turiştii noştri au rezervat deja una sau chiar mai multe vacanţe pentru anul viitor, mai ales datorită flexibilităţii condiţiilor de rezervare de care aminteam mai sus.
Reporter: Fiind medic la bază ce măsuri de siguranţă recomandaţi turiştilor (efectuarea de test covid, asigurare)?
Daniela Shah: Desigur, recomand turiştilor să îşi facă o asigurare complexă de călătorie, care să acopere riscul de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, să îşi facă testare PCR atunci când li se solicită pentru intrarea în ţara de destinaţie, să acorde mai multă atenţie aspectelor legate de protecţia personală şi a celor de lângă ei, ceea ce ar trebui să facem cu toţii în mod normal, în sezonul virozelor respiratorii şi nu numai. Îi sfătuiesc să-şi dezinfecteze frecvent mâinile prin spălare, indiferent unde se află, să cureţe suprafeţele unde staţionează mai mult (avion, lounge, etc), să fie atenţi la toalete, e indicat să aleagă restaurante recomandate şi să nu mănânce în locuri nesigure. Şi nu în ultimul rând, îi îndemn să fie atenţi unde se aruncă toate aceste materiale de protecţie şi plastice de unică folosinţă, căci ne confruntăm deja cu un nou tip de poluare - deşeurile de cauză COVID-19, care sufocă mările şi oceanele lumii.
Ca medic, aş sfătui persoanele cu afecţiuni respiratorii sau sindroame febrile să evite călătoriile, pentru a nu fi discriminaţi pe caz de boală, sau chiar carantinaţi în zona de tranzit sau la destinaţie, fără să aibă nicio legătură cu pandemia.
Reporter: Credeţi că vor redeveni călătoriile "un lux"?
Daniela Shah: Probabil că acum 20 de ani când am ajuns prima dată în Peru, călătoria era "un lux" pentru mulţi români, căci de multe ori tarifele de zbor - în special - erau prohibitive, raportat la remuneraţia din România, însă în ultimii 5 ani, aş spune, pentru mulţi a devenit o modalitate destul de accesibilă de a petrece timp alături de familie, descoperind locuri noi şi trăind experienţe memorabile împreună, iar pentru alţii este chiar o necesitate, fiind de multe ori indispensabilă pentru business-uri.
Atât eu, cât şi mulţi alţii, resimţim acut, profund, nevoia de a călători deoarece, cel puţin pe mine, m-a ajutat să mă descopăr şi redescopăr de fiecare dată, să învăţ că modestia este un bun de mare preţ şi că fericirea vine din lucruri mărunte.
Iar dacă pentru turist, călătoria în sine poate fi un lux, în schimb, pentru cei care îi oferă acestuia serviciile (în special în destinaţiile care trăiesc aproape exclusiv din turism), aceeaşi călătorie reprezintă sursa de venit care susţine o familie pentru o lună întreagă.
Eu cred că această perioadă se va pierde în negura vremii, sper că ai noştri copii să uite teama şi incertitudinea acestor zile şi să păstreze mereu în suflet speranţa şi iubirea. Îmi doresc ca noi toţi să fi învăţat să fim mai implicaţi şi mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să călătorim responsabil şi mai ales să privim întotdeauna spre viitor cu încredere, iar spre trecut cu bucuria că am trăit încă o zi, în care ochii noştri s-au delectat cu minunăţiile Pământului care sunt peste tot în jurul nostru.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de Livache în data de 28.10.2020, 08:12)
Noi nu stim cum sa scăpăm de virusul asta si doamna vorbește de destinații exotice , reunion si altele . Poate mai vedem in 2022 altminteri sa auzim numai de bine.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 13:03)
Femeie esti dusa cu capul, oamenii mor si tie iti arde sa vinzi excursii exotice. Eu zic sa le cumperi tu pe toate si sa nu te mai intorci catva ani. Hai pa.
3. Trebuie sa visam si sa calatorim
(mesaj trimis de Ioana în data de 28.10.2020, 21:59)
Când mai citești astfel de interviuri poti sa speri ca măcar finalul de an sa aducă putina normalitate. Am tot urmărit pachetele de vacanta ale acestei agenții de turism și sincer ma bate gândul ca la sfârșit de an sa plecam în Caraibe.