Dans pe sârmă cu insolvenţa Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 8 octombrie 2012

Dacă recursul va fi admis, Hidrolectrica va trebui să plătească "băieţilor deştepţi" 2,8 miliarde lei (potrivit unor estimări), sumă ce reiese din deficitul de producţie, compania având obligaţii contractuale de 19,8 TWh şi producând doar 12 TWh.

Dacă recursul va fi admis, Hidrolectrica va trebui să plătească "băieţilor deştepţi" 2,8 miliarde lei (potrivit unor estimări), sumă ce reiese din deficitul de producţie, compania având obligaţii contractuale de 19,8 TWh şi producând doar 12 TWh.

"Băieţii deştepţi" din energie au şanse să fie repuşi în drepturi Dacă instanţa decide ieşirea din insolvenţă, producătorul de energie riscă falimentul, în opinia administratorului judiciar

Curtea de Apel Bucureşti a admis, la finele săptămâ-nii trecute, probele aduse de companiile din grupul Alpiq şi de sindicatul Hidrosind, care au formulat recurs împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de a admite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Atât societăţile din grupul Alpiq, cât şi Hidrosind, au depus, în iunie, cereri de intervenţie împotriva deschiderii procedurii insolvenţei la Hidroelectrica, dar au fost respinse de Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel a respins, joi, probele Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, şi va anunţa decizia în acest caz pe 11 octombrie. Decizia va fi inatacabilă.

Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat, profund revoltat: "Consider că este inadmisibil că judecătorii au admis probele celor două companii Alpiq şi ale Hidrosind şi că le-au respins pe ale noastre. Contestatarii nu au calitate în acest dosar, iar recursul nu trebuia admis. Judecătorii au respins inclusiv raportul nostru asupra cauzelor insolvenţei, care a fost aprobat de 99% din creditorii Hidroelectrica".

Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), ne-a declarat: "Domnul Borza are dreptate. Judecătorii de la Curtea de Apel nu ar fi trebuit să admită recursul pentru că firmele Alpiq şi sindicatul nu aveau calitate procesuală în dosar. Din punctul meu de vedere, dacă firmele şi sindicatul se consideră creditori ai companiei, singura cale de atac admisă în procedura necontencioasă (n.r. este şi cazul Hidroelectrica SA, care şi-a cerut singură insolvenţa) este opoziţia. Trebuie să menţionez că unii judecători interpretează legea diferit şi avem cazuri în care acest gen de recursuri sau cereri de intervenţie sunt admise".

Borza: "Sper ca judecătorii să aplice legea fără echivoc"

Remus Borza ne-a făcut declaraţii dure la adresa judecătorilor de la Curtea de Apel: "Este greu să faci dreptate când un judecător are salariul mai mic decât un şofer de la Hidroelectrica. Nu vreau să fiu greşit înţeles, dar asta este realitatea justiţiei noastre din România. Sper ca judecătorii să aplice legea fără echivoc. Justiţia în România a fost, de multe ori, şi strâmbă şi oarbă. Insolvenţa Hidroelectrica este o decizie asumată la cel mai înalt nivel politic şi este un fapt demonstrat. 99% din creditori au votat raportul cauzelor insolvenţei. Acţionarii companiei şi băncile creditoare îşi doresc reorganizarea".

Administratorul judiciar al companiei ne-a explicat că dacă instanţa le va da dreptate celor care au contestat intrarea în insolvenţa Hidroelectrica, atunci compania va trebui să reia livrarea energiei către "băieţii deştepţi" la preţuri sub cel al pieţei, fără niciun profit şi riscă falimentul: "< Băieţii deştepţi > au produs Hidroelectrica o pagubă de circa un miliard de euro. Dacă instanţa decide ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica, există o probabilitate mare ca furnizorii să ceară despăgubiri pentru perioada denunţării contractelor. Mai există posibilitatea ca şi creditorii să-şi ceară banii. Problema este că Hidroelectrica este în continuare afectată de seceta hidrologică şi duce în continuare lipsă de lichidităţi".

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus că Remus Borza nu exagerează când spune că Hidroelectrica riscă falimentul: "Dacă judecătorii decid, Hidroelectrica va reveni la starea iniţială. < Băieţii deştepţi > vor fi repuşi în drepturi. O parte importantă din energia hidro le va fi vândută din nou la preţuri foarte mici. Cu siguranţă că furnizorii vor cere despăgubiri şi cu siguranţă că societatea nu va avea de unde să le acopere. Şi mai sunt şi creditorii, care au de recuperat sume foarte mari de bani. Dacă societatea nu-şi poate onora plăţile la timp, este evident că există un risc mare să reintre în insolvenţă, la cererea creditorilor de data aceasta, dar nu pentru reorganizare, ci pentru faliment".

Remus Borza a decis, în vară, denunţarea contractelor directe ale Hidroelectrica SA cu Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustrie, Euro Pec şi EFT, după ce au eşuat negocierile de majorare a preţului până la media pieţei. Euro Insol a renegociat preţurile din contractele în derulare cu Alro, Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina.

Potrivit administratorului judiciar, contestatarii susţin că Hidroelectrica nu avea motive să intre in insolvenţă şi că scopul insolvenţei a fost doar denunţarea contractelor. Raportul asupra cauzelor insolvenţei arată că societatea se confrunta, la data intrării în insolvenţă, cu pierderi şi fluxuri de numerar negative din cauza secetei hidrologice, în condiţiile în care datoriile pe termen scurt erau foarte mari.

Raportul arată că insolvenţa nu a fost cauzată exclusiv de contractele cu "băieţii deştepţi", ci şi de vânzarea sub costuri a energiei hidro pe piaţa reglementată, de achiziţia de energie scumpă de la terţi, de secetă, costurile cu apa uzinată, investiţiile de amploare cu componentă hidroelenergetică redusă, contractul colectiv de muncă, costurile generate de Hidroserv-uri şi management defectuos.

Procesele Hidroelectrica:

Dosar nr. 22456/3/20122 Curtea de Apel Bucureşti, recurs declarat de S.C. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, S.C. ALPIQ ROMENERGIE SRL, Filiala Hidroelectrica HIDROSIND, Termen: 04.10.2012;

Dosar nr. 26502/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator Sindicatul Naţional Petrom Energie, Sindicatul Hidroelectrica HIDROSIND - opoziţie împotriva deschiderii procedurii insolvenţei, Termen: 23.01.2012;

Dosar nr. 26503/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL - opoziţie împotriva deschiderii procedurii insolvenţei, Termen: 23.01.2013;

Dosar nr. 31384/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. ALPIQ ROMENERGIE SRL, contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a Contractului nr. 89CE/08.04.2008, Termen: 23.01.2013;

Dosar nr. 29088/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. EFT AG, EFT ROMANIA SRL, contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a Contractelor RO nr. 22E/25.03.2004 Contractul 12E bis/28.02.2003, Termen: 23.01.2013;

Dosar nr. 29713/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. ENERGY HOLDING SRL, contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a Contractului nr. 33CE/14.01.2004, Termen: 23.01.2013;

Dosar nr. 31379/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a Contractului nr. 89CE/20.11.2004, Termen: 23.01.2013;

Dosar nr. 34807/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. PEET ELECTROCENTRALE PAROSENI S.A., contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a Contractului nr. 92CE/30.07.2008, Termen: 23.01.2013.

Dosar nr. 34739/3/2012 Tribunalul Bucureşti, Contestator S.C. ELECTROCENTRALE DEVA S.A., contestaţie la raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă, Termen: 23.01.2013.

--------------

Din totalul creditelor pentru investiţii contractate în valoare de 623.329.779 echivalent Euro, la jumătatea lunii septembrie, s-au rambursat 112.662.622 echivalent Euro, existând un sold de 377.441.456 echivalent Euro cu scadenţa până în 2021 - Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), arată raportul administratorului special al Hidroelectrica.

Există o sumă netrasă în valoare de 24.985.700 Euro din creditul Unicredit, destinat proiectului de reabilitare a 5 centrale în aval de Slatina - Olt Inferior.

Nu există restanţe la plata scadenţelor aferente creditelor pentru investiţii contractate, rambursările urmând a fi efectuate conform graficului convenit cu băncile finanţatoare.

Fondurile atrase pentru finanţarea activităţii curente sub forma Liniilor de Credit au fost contractate la o valoare de aproximativ 205,25 milioane euro cu scadenţa la 1 an de zile. Hidroelectrica a luat măsuri pentru reducerea expunerii pe aceste linii prin închiderea unora sau prin reducerea plafonului altora, nivelul contractat în prezent fiind de aproximativ 179,69 milioane euro, din care sunt utilizaţi 170,17 milioane euro.

--------------------

Companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie nu au nicio şansă să câştige pe argumente juridice procesele în care solicită instanţei anularea insolvenţei Hidroelectrica, dar în justiţie este posibil orice, potrivit lui Remus Borza. Domnia sa susţine că statul a fost unul dintre "băieţii deştepţi" de la Hidroelectrica, ducând o politică "nesăbuită" prin contracte păguboase pentru companie şi investiţii în favoarea altor instituţii. Hidroelectrica va înregistra, în acest an, pierderi de 100 milioane euro, faţă de un rezultat negativ de 124 milioane lei în 2011, iar veniturile vor scădea cu aproximativ 800 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. domnule Borza la fel cum si declaratiile serioase pot fi luate putin in deradere. Totul este o chestiune de timp. Pe 20 iunie 2012 declarati in publicatia lui Moni ca Remus Vulpescu e un barbat de admirat. Pentru ca a avut curajul sa-si asume o deiczie istorica. Acest lucru il spuneati dumneavoastra. Probabil v-ati referit si la demisia dansului si incadrarea in consiliul de administratie din partea FP. Eu as spune sa nu va faceti griji. Cu siguranta veti fi a doua persoana cu calitati admirabile pentru a face parte din personalul domnului Mobius. Va propun totusi pentru examenul de incadrare sa incercati a studia cum este reprezentata zeita Justitia. Eventual ii scoateti banderola de la ochi gandindu-va ca totul ar trebui sa fie transparent, la fel ca la privatizarea cu ajutorul careia tizul dumneavoastra a obtinut un job extraordinar. , nu oricine putandu-se lauda ca poate face parte din echipa celui mai titrat investitor pe pietele emergente.

    1. A-ti vazut emisiune de la Realitatea TV,din data de 07.10.2012, orele 12,00-12,30, in care se spunea ca baiatul destept este Borza deoarece a fost desemnat pe baza de amicitie fara a se face o selecie de oferte privind numirea unui practician n insolventa, tot la aceasta emisiune s-a prezentat si in ce consta incompatibilitatea (prezentandu-se in aceasta emisiune o alta societate aflata insolventa ce-l face incompatibil pe domnul Remus Borza practician incompatibil la Hodroelectrica) ori in aceste conditii oare cine este baitul destept.

      din moment ce ajungem sa ne punem astfel de intrebari. Este ca si cum ne-am da singuri la gioale, ca sa ma exprim conform raului care ne traverseaza urbea noastra draga. Nu stiu ce au inteles oamenii din media de la noi, insa cu asa stiri ne facem noua insine rau. Amic sau nu, important este ca in exterior am ajuns de cacao si in loc sa fim uniti ca sa putem cel putin da o impresie cat de cat onorabila la extern ne afundam din ce in ce mai mult in mlastina. Este pacat si cel mai rau este ca asa ne vom decima pana la alegeri.Il felicit deja pe domnul Mobius pentru noii colaboratori care o sa i se alature. Cat despre noi, ce sa zic, o sa ne excitam mai departe la auzul si cititul epitetelor genul socant s.a.m.d pe care intreaga gama media ni le ofera.

      Si ce legatura are asta (incompatibilitatea lui Borza si amicitiile lui) cu subiectul articolului?

      Daca se facea o selectie de oferte (asa ar fi fost normal, desigur, chiar daca asta mai lua niste saptamani daca nu luni bune) si, sa zicem, castiga vreunul din mai sus-numiti Stanescu sau Piperea, ambii cu buna reputatie in domeniu, n-ar mai fi facut recurs Alpiq si/sau ar fi judecat altfel judecatorii?

      Din cate vad si potentialii concurenti ai lui Borza sunt de-acord cu el, asadar... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb