DARIUS VÂLCOV: ANRE - metodologie privind îngheţarea preţului energiei la populaţie

M.T.
Politică / 22 decembrie 2018

Darius Vâlcov (Sursa foto: Twitter)

Darius Vâlcov (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Vâlcov: Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică pentru trei ani, pentru consumatorii casnici

"Guvernul României a decis, astăzi (n.r. ieri), plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică pentru următorii trei ani de zile pentru toţi consumatorii casnici. De asemenea, (...) şi pentru consumatorii industriali acest nivel va fi plafonat pentru următorii trei ani de zile. Acesta va fi însă un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare. Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus; dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 - 2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa din cauza dividendelor care vor fi reduse, dividende încasate de la companiile de energie, şi, de asemenea, din taxa privind profiturile suplimentare", a declarat Darius Vâlcov, ieri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a explicat că "acest cost de 1,5-2 miliarde de lei va fi însă suplinit prin impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie".

"Această decizie s-a luat în urma unei discuţii cu aceste companii. Iniţial, se propusese un procent de 3%. A coborât acest procent la 2%, având în vedere şi istoricul acestor companii, care nu le avantajează deloc, şi am să dau şi câteva exemple. E-ON ENGIE România, cu o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de lei anul trecut, a plătit un impozit raportat la cifra de afaceri de 0,9 la mie. Electrica Furnizare, companie unde statul român are 49% din acţiuni, la o cifră de afaceri de 3,8 miliarde, a plătit un impozit de 0,7 la mie. Şi exemplele pot continua", a mai afirmat Vâlcov.

------

Actualizare Guvernul va acorda granturi pentru cei interesaţi să construiască grădiniţe cu program sportiv

"Un alt punct de pe ordinea de zi a fost aprobarea în cadrul ordonanţei de urgenţă a posibilităţii de acordare de granturi de până la 500 de mii de euro pentru toate societăţile comerciale, fundaţiile şi ONG-urile care doresc ca, de anul viitor, să construiască grădiniţe cu program sportiv. Acestea vor trebui să aibă o suprafaţă de minimum 5 mii de metri pătraţi şi vor trebui să fie aprobate şi avizate de COSR. Este foarte important de reţinut acest lucru", a declarat Vâlcov, ieri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Fiind întrebat dacă despre acest program au avut loc discuţii cu omul de afaceri Ion Ţiriac şi dacă mai există şi altcineva interesat de proiect să construiască, Vâlcov a spus: "Unele idei le-am discutat".

"Nu e vorba de cineva interesat să construiască, am vorbit despre program, acum vom vedea cine va fi interesat în momentul în care îl vom lansa pe piaţă", a continuat consilierul premierului pe probleme economice.

El a punctat că, legat de acest program, trebuie luată în calcul "necesitatea" şi nu "oportunitatea".

"Avem nevoie de aceste grădiniţe şi, de fapt, părinţii din România au nevoie ca aceste grădiniţe să apară", a spus acesta.

----

Actualizare Comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%

Comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%, a declarat consilierul premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov.

"În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, aşa cum unele televiziuni titrau astăzi, contribuţia a rămas în continuare 3,75% şi ne amintim cu toţii cum, anul trecut, când s-a redus această contribuţie, toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Bineînţeles, Guvernul, ştiind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari şi, după 11 luni, veniturile din aceste contribuţii, în 2018, au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017, 6,52 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost, în 2017, de 153 de lei, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei. Nu s-au redus contribuţiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5%, care iniţial trebuia să funcţioneze pentru o perioadă de până la 5 ani, a fost redus de la 2,5 la 1%, în condiţiile în care şi acest 1% se va împărţi între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5, respectiv Casa Naţională de Pensii 0,5", a declarat Darius Vâlcov, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Celălalt comision de 0,05% pe lună, a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului, a adăugat Vâlcov.

"Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, aceste fonduri vor putea percepe un randament doar de 0,02% pe lună. Dacă randamentul va fi mai mare cu un procent faţă de inflaţie, va creşte la 0,03% şi tot aşa, până la 0,07, dacă randamentul va fi mai mare de 4% peste rata inflaţiei. Important de ştiut, că ascultam la o televiziune că, până la urmă, ce au de câştigat românii. Păi, toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau aceşti bani. Am văzut şi o analiză, că e vorba de 2,75 lei, 2,25 lei... Vreau să fim mai exacţi. E vorba de 100 de milioane de euro comisioane care s-au încasat în acest an, de aceste şapte societăţi de administrare, care au, în medie, 22 de salariaţi, pentru a şti despre ce este vorba. Li s-a permis administratorilor acestor fonduri să investească în proiecte de parteneriat public-privat", a afirmat Vâlcov.

El a explicat că s-a solicitat ca aceste societăţi să ajungă la un anumit capital social, într-un termen de un an de zile.

"Totodată, pentru că vorbim de administrarea unor sume imense, vorbim de administrarea a aproximativ zece miliarde de euro, s-a solicitat ca, într-un termen de un an de zile, aceste societăţi să ajungă la un capital social, după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor administrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%", a spus Vâlcov.

Tot ca o măsură socială, a precizat el, în şedinţa de guvern de ieri, a fost crescut plafonul privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 la 750 de lei, ţinând cont că a în acest an a existat o creştere a pensiei minime la 640 de lei, iar anul viitor va fi o creştere la 704 lei.

Guvernul a stabilit o taxă de 3% pentru cei care activează în sectorul comunicaţiilor, sumele urmând să fie folosite "pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat", a declarat consilierul premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov.

----

Actualizare Salariul minim în construcţii va creşte la 3000 lei brut de la 1 ianuarie 2019

Salariul minim în construcţii va creşte la 3000 de lei brut de la 1 ianuarie 2019, printr-o prevedere inclusă în Ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, a anunţat consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov.

"În urma acordului semnat cu patronatele din construcţii, salariul minim în domeniul construcţiilor a crescut la 3.000 de lei brut, va creşte de la 1 ianuarie 2019, şi, totodată, taxele pe muncă în acest sector au fost diminuate, după cum urmează: impozitul pe venit de la 10% va fi zero, CASS-ul de la 10% va fi zero, CAS-ul de la 25% va fi 21,25% şi contribuţia angajatorului de la 2,25% va fi 0,337% ", a declarat Darius Vâlcov, ieri seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cu alte cuvinte, a adăugat el, "salariul minim net în domeniul construcţiilor va fi de 500 de euro, aşa cum Guvernul s-a angajat la 1 decembrie, prin acordul cu patronatele din zona construcţiilor"

-----

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va prezenta, la începutul fiecărui an, o metodologie prin care preţurile la energie electrică vor fi îngheţate pentru populaţie, a declarat, ieri seară, consilierul de stat Darius Vâlcov, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

"S-a dat posibilitatea ANRE-ului să prezinte o metodologie la începutul fiecărui an, prin care aceste preţuri să fie îngheţate timp de trei ani doar pentru consumatorii casnici", a spus Vâlcov.

În contextul introduceri unei contribuţii de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile energetice, el a fost întrebat cum vor supravieţui companiile de stat cu pierderi şi cu mii de angajaţi, precum Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara.

"Nu ţine de această ordonanţă. Va trebui ca managementul lor să rezolve aceste probleme şi să le eficientizeze. (...) Dacă planurile Guvernului vor fi duse la bun sfârşit, această taxă va fi folosită pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", a menţionat Vâlcov.

El a adăugat că nu crede că se vor pierde locuri de muncă în companiile de stat ca urmare a acestor măsuri.

Răspunzând reporterilor, Vâlcov a arătat că Nuclearelectrica îşi menţine planul de a construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, împreună cu partenerul strategic. Întrebat cu ce bani, el a răspuns: "Împreună cu partenerul strategic, există un procent care nu poate fi mai mic de 25% al părţii româneşti".

Totodată, jurnaliştii l-au întrebat dacă Romgaz va mai face investiţiile asumate şi cu ce bani.

"Va trebui să întrebaţi compania Romgaz", a afirmat consilierul de stat.

El a susţinut că Guvernul a discutat cu companiile energetice înainte de a propune măsurile şi a analizat efectele lor inclusiv în ceea ce priveşte producţia de gaze, iar concluzia la care s-a ajuns a fost că tot ceea ce înseamnă consumator industrial şi consumator casnic va avea preţul îngheţat pentru trei ani, informează Agerpres.

De asemenea, întrebat dacă va scădea producţia de gaze şi vor creşte importurile, ce avantaje vor avea consumatorii casnici, având în vedere faptul că gazele ruseşti sunt mult mai scumpe, Vâlcov a răspuns: "Noi am înţeles ce spun deontologii care spuneau că în decembrie va fi 12% inflaţia, toţi aceşti deontologi pe care îi citaţi şi care de frică azi nu au mai fost prezenţi la Palatul Victoria spuneau că nu mai sunt bani de pensii şi salarii în decembrie. Păi tocmai a trecut plata pensiilor şi salariilor şi au fost bani. Dar probabil a deranjat foarte mult exemplul cu Digi care a plătit doar 1.577 de lei impozit pe profit anul trecut la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei".

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Unii consumatori casnici au pensii speciale sau sunt in top 300.

    Viva la Russia o sa dea prostovanilor de romani gaz, la pretul pietei, asa fac uniii profit din prostia altora!

    nu ne arata cat este rentabilitatea companiilor din energie raportata la cifra de afaceri. Pe de alta parte statul ca actionar a beneficiat de dividende, de acum inainte o sa primeasca ciuciu.

    1. De exemplu RomGaz are o rentabilitate de peste 30%..Aplicand un procent de 2% la Cifra de Afaceri, societatea devine mult mai rentabila fata de situatia in care platea 16% impozit pe profit. De fapt toate societatile care au o rentabilitate mai mica de 12.5 % pierd prin aplicarea de 2 % la Cifra de Afaceri,.Nu sunt deloc fan Valcov...dar are si el dreptate Digi cu o cifras de afaceri de 3.2 miliarde lei plateste 1577 lei impozit pe . Asa ca ???? profit.Sunt multe societati care sub diferite forme isi ascund profitul...Asa ca .....e de analizat

      Nu scrie nicaieri in OUG ca taxa de 2% inlocuieste impozitul pe profit !!!

      Profitul este inclus in Cifra de Afaceri. Nu poti sa aplici 2 impozite pe aceeasi valoare. Adica odata 2% si apoi inca 16% ???? Dar PSD-isti pot face ce vor..Dar cred ca o sa fie scandal mare ..mai ales la societatile cu randamente mai mici ....

      DIGI a investit foarte mult in dezvoltare (in ultimii ani), spre deosebire de guvernul Romaniei care doar a tocat banii (dupa el, urmeaza prapadul). La Digi alta este problema - canalul Tv care spune adevarul si incomodeaza astfel clica de penali care dirijeaza tara. Ar dori sa transforme toate televiziunile in "Antene 3" ca sa poata manipula masele fara limite.

    sunt bani de pensii si salarii, fiindca guvernul se imprumuta de la banci, cu costuri din ce in ce mai mari, si pe urma acuzam bancile ca fac profituri mari. Sa ne spuna guvernul cu cat a crescut soldul datoriilor fata de banci, si vom observa ca veniturile din dobanzi ale acestora provin de la "statul gospodar"

    1. Corect acum sa se duca iar la banci sa vedem si noi dobanda, pe pietele internationale nu ne primeste nimeni, iar daca da cu cel putin 7-8 % intr-o prima incercare!

      Adio dividende de la companiile de stat mai curand someri si falimente!

      Nici un patron nu se va da pe sine afara intai tot amaratii vorfidati, eu am o femeie de serviciu cu 0,5 norma si o tineam ca sa traiasca si ea acum nu am ce sa fac o sacrific si 30-40 minute ma organizez sa rezolv eu problema! 

    Stiti ce e un IDIOT? Unul cu idei Tampite asa ca Dragnea-Valcov- Teodorovici.

    D-na Viorica nu se pune :ea e din oficiu. 

    1. Cand e NOAPTEA MINTII

      Se IMBATA SFINTIi 

    __Isi bate MUSTACIOSUL Joc de tara cum are chef si nu-l opreste nimeni sa-i zica :"Bre, nu vezi ca iei masuri TAMPITE , HO ca DISTRUGI TARA!__De ce TACETI cand ar trebui sa URLATI?

    ___PATRONATE si SINDICATE din toata Tara, Uniti-va si spuneti NU pana nu VINE Criza, acestui GUVERN IRESPONSABIL! 

    1. Iarba REA din Holde Piara

      Piara DRAGNEA 3 din Tara 

    Din documentele contabile apare ca DIGI a platit peste 17 milioane euro impozit pe profit anul trecut si nu 1500 de lei cum a spus consilierul Valcov

    si acum 2 ani digi rds apare in bilant ca a platit peste 11 milioane de euro impozit pe profit

    mai conteaza adevarul ? 

    1. ...Nu mai inteleg nimic .!! Chiar asa sa MINTA Valcov. Pentru mine atunci e un om descalificat. moral/etic si este = mincinos si afara din serviciile de domeniu public.De fapt toate societatile cu rentabilitati sub 12.5 % din Cifra de Afaceri pierd prin aplicarea de 2 % la CA.( tinand cont de 16% impozit pe profit)

    Bre, Adunatura de IDIOTI iar vreti sa bagati Romania in criza, DUDUIE PROSTIA in capul vostru==>Se vede ca a dat PESTA PORCINA in GUVERN; dati-va Demisia sa scape si tara de voi mai repede si mai simplu pana nu se ajunge la REVOLUTIE!

    1. sa fim corecti, daca citim cu atentie ordonanta, este ok pentru populatia de rind, oare se pregatesc pentru alegeri!! acum ramine de vazut cit timp ramin in piciore aceste taxe din ordonanta, sar putea ca dupa alegeri sa nu mai avem aceste taxe (coruptia dintre multinationale -politic functioneaza perfect)

    Puscariasule o sa ajungi la anul facut zob de populatie, ne bagi in faliment ba idiotule tu habar n-ai de rolul bursei tampitule, ca alternativa la capitalizare si imprumuturi prin emitere de actiuni.

    In loc sa educati populatia prosti dracului furati cu acte in regula mi-ati confiscat banii din pensia privata, o sa mor cu dinti in jugulara voastra cainilor, acum toti cei ce nu pot sa se imprumute la banci pto casuta o sa fie si mai rau. 

    SA IN CEAPA RAZBOIUL CIVIL CA NU SE MAI POATE

    PT VIITORUL COPILULUI MEU VA OMOR FARA REMUSCARI. 

    1. Corect ,copiii nostri cu astia nu vor mosteni nimic trebuie starpiti indiferent de jertfe, nu avem alta cale decat sa punem mana pe arme!

      ........s-ar putea sa ai DREPTATE...Acesti NEMERNICI nu mai au nici un scrupule. Poti sa-i ameninti..poti sa iesi in strada..poti sa-i in juri..nu se leaga de ei nimic. Deci solutia este cea invocata de mata.

      CORECT UNUL NU STA IN FATA COASEI SAU A FURCII, ULTIMA REACTIE A FOST IN 1907!

    .... NEMERNICI astia te pun in situatia ca NU poti sa dormi noaptea..ca nu stii ...in ziua urmatoare ce impozite mai inventeaza..Analfabeta aia de Dancila...acum cateva zile/luni a afirmat in Parlament ca pentru buna functionare a mediului de afaceri.. NU vor mai fi adoptate alte Taxe si Impozite...Si uite ca deja s-au schimbat.. Pai ce credibilitate mai pot avea acesti...nici nu stiu cum sa le zic...mafioti,tradatori,nemern ici ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb