Actualizare 13:44 Vâlcov: "Creşterea bugetului apărării, discutată săptămâna viitoare cu FMI"
Majorarea bugetului pentru apărare va fi discutată cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) care va vizita ţara noastră săptămâna viitoare, a anunţat astăzi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la un post TV.
Întrebat ce şanse avem să scăpăm de ţinţa de deficit de 1,4%, demnitarul a răspuns: "Acest draconic 1,4% (în condiţiile în care noi am construit bugetul pentru anul viitor) nu va avea decât două componente suplimentare de discuţie cu Fondul Monetar Internaţional. Şi anume: componenta apărării, unde avem o obligaţie de creştere cu 0,3% - bineînţeles, această creştere care trebuie să se regăsească pe bugetul ministerului Apărării, o vom negocia cu FMI, aşa cum au negociat-o şi alte state - (...) şi creşterea extrem de mare datorată absorbţiei destul de mari de fonduri europene nerambursabile. Noi estimăm undeva la peste 10 miliarde de lei anul viitor. (...) În rest, bineînţeles că bugetul se va închide pe 1,4%".
---
Actualizare 11:56 Ministerul Economiei va primi acceptul Guvernului să cumpere maşini
Ministerul Economiei va primi acordul Guvernului să achiziţioneze, către sfârşitul anului, autoturisme, prin derogare de la legea în vigoare, valabilă din 2009, care interzice astfel de achiziţii. Acceptul va fi acordat prin ordonanţa care aprobă a treia rectificare bugetară din 2014.
"Prin derogare de la prevederile articolului 24 din OU 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, se autorizează Ministerul Economiei, din sumele aprobate pe anul 2014, să achiziţioneze autoturisme", menţionează documentul cutat.
În 2009, autorităţilor şi instituţiilor publice le-a fost interzis să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier. Exceptate sunt doar: structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare, achiziţiile pentru realizarea proiectelor finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări, precum şi autoturismele cumpărate prin Programul "Rabla". Interdicţia a fost prelungită succesiv până în prezent.
---
Guvernul vine, pe final de an, cu o nouă rectificare, pozitivă, ce vizează plăţi de peste patru miliarde lei, din care mai mult de jumătate pentru plata drepturilor câştigate în instanţă de salariaţii din sectorul bugetar, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, citat de presă.
"Rectificarea bugetară pe care am pregătit-o pe acest final de an este una pozitivă, cuprinzând plăţi de peste 4 miliarde lei şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde lei. Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu zero, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se menţine la 2,2% din PIB. Mai mult, după ce am fost acuzaţi că încheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau să clarific faptul că tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor să poată fi cheltuite în 2014. Este o măsură care anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90% şi care stimulează consumul intern", a explicat Darius Vâlcov.
Din totalul de 4 miliarde, 2,3 miliarde lei vor fi alocaţi pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, tranşa aferentă anului 2015, suma de 457 milioane de lei pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor prin titluri executorii şi 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor/subdiviziunilor administrativ -teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, la data de 31 octombrie 2014 şi neachitate.
De asemenea, 203 milioane lei vor fi folosiţi pentru achitarea ratelor de capital aferente împrumuturilor contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale de la Ministerului Finanţelor Publice, din vărsăminte din privatizare, cu termen de plată în perioada 2014 - 2015, suma de 152,1 milioane lei pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA de la Ministerul Transportului şi Secretariatului General al Guvernului şi 144,5 milioane lei pentru a finanţa contravaloarea sentinţelor definitive şi irevocabile ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, a obligaţiilor de plata către terţi prestatori de servicii şi lucrări, precum şi a sumelor necesare plăţii integrale a sprijinului producătorilor agricoli.
Alte alocări avute în vedere sunt: 30 de milioane de lei ce vor merge în plata arieratelor pentru spitalele din subordinea Ministerului Transportului, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei; 56 de milioane de lei destinaţi finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav; 40,6 milioane de lei - subvenţii pentru Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" SA; 60 de milioane de lei pentru a asigura decontarea biletelor speciale de călătorie gratuită de care au beneficiat unele categorii sociale; 4 milioane de lei pentru finanţarea restaurării monumentelor istorice, precum şi pentru Palatul Culturii din Iaşi.
Totodată, s-a suplimentat bugetul SRR şi SRTv cu suma de 28 milioane de lei şi, în scopul creşterii capacităţii operaţionale a Armatei Române, 100 de milioane de lei sunt destinaţi achiziţiilor de materiale, active fixe, servicii, lucrări pentru efectuarea de reparaţii curente şi reparaţii capitale la tehnică de luptă şi echipamente militare, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 29.11.2014, 14:27)
Cine este in stare sa priceapa ce gindeste initial Guvernul si ce iese din gindirea lui? Constatam distorsiuni grave in executia bugetara fata de prevederile bugetului aprobat de Parlament. Ponta si-a luat libertatea de a utiliza bugetul ca pe pusculita lui. In acest an a lovit puternic in dezvoltarea tarii si a dat banii la consum. Fara folos, mai degraba pagubos chiar si pentru el! Poate va intelege, nu prea tirziu pentru el, ca situatia cistigatoare este situatia normala.
Aceasta situatie trebuie sa inceteze! Legea-i lege chiar si pentru Guvern si primul lui ministru.
Fel de fel de cocalari considera ca avem un deficit prea mare. Pentru ce sa avem deficit bugetar? Ca acesti bani sa fie jefuiti de mafioti? Deficit inseamna datorii. Pentru datoriile acumulate - bani ajunsi in buzunarele mafiotilor - din deficite platim anual dobinzi de cca 2.5 mld euro. Chiar nu avem ce face cu banii astia? Cocalarilor!
1.1. Sobrietate (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dragan.ro în data de 29.11.2014, 16:52)
Cred ca nu e suficient sa combati, trebuie sa ai o argumentatie solida, -de tipul demonstratiilor in matematica. Altfel punctul de vedere apare ca o "balaceala"