DARIUS VÂLCOV, ÎN AREST LA DOMICILIU Vâlcov avea 101 tablouri

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 martie 2015

Vâlcov avea 101 tablouri

Actualizare 17:42

Tablouri semnate de Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă se află printre cele 101 de tablouri ridicate de procurorii DNA care au făcut ieri pecheziţii în Bucureşti şi Slatina, arată un comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii au efectuat percheziţii domiciliare, în şase locaţii situate în Bucureşti (o locaţie), municipiul Slatina (patru locaţii) şi o localitate din judeţul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziţionate, prin interpuşi, de către fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, cu banii presupus obţinuţi din comiterea infracţiunilor pentru care se efectuează cercetări în respectiva cauză.

"Ca urmare a percheziţiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă", arată procurorii.

Potrivit anchetatorilor, există date că cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achiziţionate de la case celebre de licitaţii. În acest sens, a fost iniţiată procedura de identificare şi certificare a tablourilor, la care participă o echipă de experţi muzeografi şi alţi experţi în domeniul artelor figurative.

După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituţii specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilităţii ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal şi stabilirea situaţiei lor juridice.

(A.C.)

----------------

Actualizare 15:46 Surse: Percheziţii într-un cimitir din Slatina

Bunuri ale lui Vâlcov ar fi ascunse în două morminte

Conform unor sure citate de Adevărul, procurorii ar face în cursul zilei de azi percheziţii şi într-un cimitir din Slatina, unde ar fi ascunse bunuri aparţinând lui Darius Vâlcov.

Ar fi vorba de Cimitirul Strehăreţi din Slatina, unde procurorii intenţionează să deschidă două cavouri, în care au suspiciuni că sunt ascunse sume importante de bani, informează şi Libertatea.

În cele două morminte nu ar fi fost înhumată nicio persoană. Informaţia nu a fost, însă, confirmată de DNA.

Încă de la demararea dosarului, cimitirele au fost menţionate în documentele procurorilor. Astfel, potrivit unor interceptări, Vâlcov s-ar fi întâlnit în cimitir cu suspecţii şi ar fi primit "comisioane" în pungi de plastic.

(A.C.)

---------------

Actualizare 13:59 Vâlcov a plecat de la DNA spunând că va face declaraţii doar în faţa magistraţilor

Darius Vâlcov a plecat de la DNA, unde a dat explicaţii în legătură cu cele aproximativ o sută de tablouri, unele dintre ele semnate de Picasso, Baba şi Grigorescu, găsite în casele apropiaţilor fostului ministru, în urma percheziţiilor, el spunând că va face declaraţii doar în faţa magistraţilor.

Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru corupţie, a venit la DNA, vineri, el fiind audiat de procurori timp de aproximativ o oră.

La ieşirea din DNA, fostului ministru i-au fost adresate mai multe întrebări de către jurnaliştii aflaţi în faţa Direcţiei, Darius Vâlcov răspunzând la toate: "Tot ceea ce voi spune voi spune judecătorilor şi procurorilor".

După ce a plecat de la DNA, Darius Vâlcov s-a deplasat către maşina personală, pe care o parcase în apropierea structurii din Ministerul Public. În momentul în care a încercat să scoată autovehiculul din parcare, fostul ministru a atins cu partea dreaptă a maşinii un zid din apropiere, avariind uşor autoturismul.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 12:09 Darius Vâlcov, audiat la DNA, după ce procurorii au găsit zeci de tablouri

Darius Vâlcov, arestat la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupţie, a venit la DNA, azi, pentru a fi audiat, după ce la percheziţii care au avut loc la firme pe care fostul ministru al Finanţelor le-ar controla au fost găsite zeci de tablouri, transmit surse din presă.

Operele de artă ar fi fost achiziţionate de la două case de licitaţii din Bucureşti iar Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Capitală, notează sursele.

În acest scop, Vâlcov luase şi un spaţiu în Bucureşti, demarând amenajarea lui, însă, după începerea anchetei procurorilor, el a luat măsuri urgente de depozitare a tablourilor şi ascundere a lor la patru persoane de încredere.

Graba cu care au fost ascunse tablourile este demonstrată şi de faptul că ele au fost găsite în locuri improprii, pe sub paturi sau prin dulapuri.

Anchetatorii consideră că Darius Vâlcov nu era un cunoscător de artă, însă a identificat în cumpărarea de tablouri o posibilitate de a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, care ar fi devenit "curaţi" odată cu deschiderea galeriei de artă.

Aceste opere de artă se adaugă bunurilor găsite anterior într-un seif şi atribuite tot lui Vâlcov: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme, un tablou inscripţionat "Renoir", un tablou inscripţionat "Jean Cocteau" şi o pictură pe lemn inscripţionată "Aurel Acasandrei".

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, ieri, ca fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov să fie cercetat în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.

(Alexandru Costea)

----------

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a respins cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile .

Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

Hotărârea instanţei a venit în condiţiile în care, în ultimele zile, au apărut informaţii, pe surse, potrivit cărora fostul ministru ar fi făcut două denunţuri, în care apar atât numele fostului preşedinte Traian Băsescu, cât şi cel al fostului preşedinte al PDL Vasile Blaga.

Se pare că Darius Vâlcov s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi le-a cerut procurorilor să-i permită să dea declaraţii. Potrivit unor surse judiciare, Darius Vâlcov ar fi recunoscut că ar fi luat 2 milioane de euro de la reprezentanţii Tehnologica Radion şi ai altor firme, dar le-ar fi povestit procurorilor că a dat mai departe banii către PDL, partid din care făcea parte la momentul respectiv.

Ziarul "BURSA" a semnalat, într-un articol de ieri, că în ultima vreme numărul denunţurilor a crescut, pe fondul disponibilităţii procurorilor să negocieze pedepse mai mici, în schimbul informaţiilor.

Darius Vâlcov fusese reţinut, miercuri după-amiază, iar Senatul a avizat, tot atunci, reţinerea şi arestarea sa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Facaturi, in speranta ca se poate ajunge la fostul presedinte. 

    Vrem să vedem și filmul la cinema...

    Democratia lu' peste; asta a lu Ponta este cercetat la domiciliu dupa ce I s-au gasit toate cele aratate iar Udrea sta inchisa, in conditiile in care asupra ei planeaza doar/mai mult banuieli. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb