DARIUS VÂLCOV:  Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat

I.M.
Macroeconomie / 4 februarie 2019

Darius Vâlcov

Darius Vâlcov

Guvernul vrea ca Banca Naţională a României (BNR) să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, pentru Bloomberg, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, denumită "taxa pe lăcomie", care este legată de evoluţia ROBOR.

La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Darius Vâlcov consideră că modul în care ROBOR este calculat ar trebui schimbat radical.

"Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului", a spus Vâlcov, pentru Bloomberg.

Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit, luni, la BNR, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu ROBORul poarta vina in sabilirea marilor dobinzi pe care le suporta rmani!

    Acum, roborul este 2-3%, iar romabnii suporta dobinzi de 10%! 

    conform d-lui valcov bancilor ar trebui sa le fie interzis sa se imprumute intre ele.

    Guvernul mafiot psd vrea multe! Ei nu au înteles cä România nu îi mai vrea si cä vor disparea f curand de pe scena politicä!

    Acest cretin este de neoprit. Acest cretin TREBUIE sa mearga la puscarie, nu ptr tablourile din cimitir, ci ptr pagubele IMENSE pe care le a produs prin prostia gigantica care il stapineste. Acest cretin este atat de hotarat in prostia lui, incat nu poate fi combatut cu argumenteke reale care palesc in fata celor debitate de debil.

    Sa fie VOBOR ? Sa fie TOPOR ? SOBOR ? Facem o medie a celor 3 ? Sa fie de la lipsa vit D ? Cum sa fie ? Avea dreptate Soviani ca BNR a tinut prea jos dobanzile in timp ce guvernul arunca cu bani si le-a crescut prea tarziu .Iar facem bule aiurea ca in 2004-2008 doar ca sa castige unii alegerile.Atunci apreciam aiurea euro si dadeam credite in valuta acum vrem Robor mic ca la saraci :) Pai nu ziceau ca ne-au scos din saracie ? Sau nu ? Milioane de masini , vandute , imobile , vacante pe credit , trai nene pe bani din viitor si cade tara pe noi din lipsa de investitii necesare ca aerul.Daddy . Vorba lui Diaconu fostul sef la Anaf cand apare bugetul umfla zonele sensibile gen sanatate dar cand te uiti la executia bugetara se cheltuie putin si se muta banii la salarii si pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb