Datoria globală a crescut cu 8.300 miliarde de dolari în primul trimestru

A.F.
Internaţional / 19 mai 2023

Datoria globală a crescut cu 8.300 miliarde de dolari în primul trimestru

Datoria globală a crescut cu 8.300 miliarde de dolari în primul trimestru, până la un record de aproape de 305.000 miliarde de dolari, în condiţiile în care economia globală s-a confruntat cu o "criză de adaptare" la înăsprirea rapidă a politicii monetare de către băncile centrale, potrivit unui raport atent urmărit al Institutul pentru Finanţe Internaţionale, transmite CNBC.

Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor de peste un an, în încercarea de a controla inflaţia ridicată.

La începutul acestei luni, Rezerva Federală a SUA şi-a ridicat dobânda cheie la un interval ţintă de 5%-5,25%, cel mai ridicat nivel din august 2007.

"Condiţiile financiare fiind la cele mai restrictive niveluri de la criza financiară din 2008-2009, o criză a creditelor ar determina rate mai mari de nerambursare şi ar duce la mai multe "firme zombie" - apropiindu-se deja de aproximativ 14% dintre firmele listate în SUA", a spus IIF în raportul său trimestrial Global Debt Monitor.

Creşterea bruscă a sarcinii datoriei globale în cele trei luni încheiate la sfârşitul lunii martie a marcat o a doua creştere trimestrială consecutivă, după două trimestre de scăderi puternicee în timpul perioadei de înăsprire agresivă a politicii monetare de anul trecut.

Corporaţiile nefinanciare şi sectorul guvernamental au determinat o mare parte din revenire.

"La aproape 305.000 de miliarde de dolari, datoria globală este acum cu 45.000 de miliarde de dolari mai mare decât nivelul anterior pandemiei şi este de aşteptat să continue să crească rapid, în ciuda îngrijorărilor legate de o potenţială criză a creditării, ca urmare a recentelor tulburări din sectoarele bancare din SUA şi Elveţia,", a spus IIF.

Organizaţia cu sediul la Washington DC a declarat că îmbătrânirea populaţiei, costurile în creştere ale asistenţei medicale şi decalajele substanţiale din finanţarea climatică exercită presiune asupra bilanţurilor guvernamentale.

Se preconizează că cheltuielile naţionale pentru apărare vor creşte pe termen mediu din cauza tensiunilor geopolitice accentuate, care ar putea afecta profilul de credit atât al guvernelor, cât şi al debitorilor corporativi, a estimat IIF.

"Dacă această tendinţă continuă, va avea implicaţii semnificative pentru pieţele internaţionale de datorii, în special dacă ratele dobânzilor rămân mai mari pentru mai mult timp", se arată în raport.

Datoria totală pe pieţele emergente a atins un nou record de peste 100.000 de miliarde de dolari, aproximativ 250% din PIB, faţă de 75.000 de miliarde de dolari în 2019.

China, Mexic, Brazilia, India şi Turcia au fost cei mai mari contributori la această creştere.

Pe pieţele dezvoltate, Japonia, SUA, Franţa şi Regatul Unit au înregistrat cele mai puternice creşteri pe parcursul trimestrului.

Turbulenţe bancare şi "o criză a adaptării"

Înăsprirea rapidă a politicii monetare a expus poziţii fragile de lichiditate într-un număr de bănci mici şi mijlocii din SUA şi a condus la o serie de prăbuşiri şi salvări în ultimele luni.

Panica pieţei care a urmat s-a extins în cele din urmă în Europa şi a forţat vânzarea de urgenţă a gigantului elveţian Credit Suisse către UBS.

IIF a sugerat că marile corporaţii au trecut printr-o "criză de adaptare" la ceea ce a numit "un nou regim monetar".

"Deşi recentele falimente bancare par mai idiosincratice decât sistemice - iar instituţiile financiare din SUA au mult mai puţine datorii (78% din PIB) decât în perioada premergătoare crizei din 2007/8 (110% în 2006) - frica de contagiune a determinat retrageri de depozite de la băncile regionale din SUA. Având în vedere rolul central al băncilor regionale în intermedierea creditelor din SUA, îngrijorările cu privire la poziţiile lor de lichiditate ar putea duce la o scădere bruscă a creditării unor segmente, inclusiv a gospodăriilor şi întreprinderilor subbancarizate", a spus IIF.

Această contracţie a condiţiilor de creditare ar putea afecta în special întreprinderile mici, a spus IIF, împreună cu determinarea unor rate mai mari de nerambursare şi a mai multor "firme zombie în general".

Firmele zombie sunt companii cu câştiguri care sunt suficiente pentru a le permite să continue să funcţioneze şi să plătească dobânda la datorie, dar nu pentru a achita datoria, adică orice numerar generat este cheltuit imediat pe datorie. Prin urmare, compania nu este "nici moartă, nici vie".

"Estimăm că aproximativ 14% dintre companiile din SUA pot fi considerate zombi, o parte substanţială dintre acestea fiind în sectorul sănătăţii şi al tehnologiei informaţiei."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    1. Singurele "politici de plata" care exista cand nu mai ai destui creditori dispusi sa le dea bani(si asta se intampla la un moment dat dc tot cresti datoria in ritm mai rapid dc iti cresc veniturile) sunt:

      - maresti dobanzile ca sa atragi creditori, caz in care omori economia 

      - sau printeaza banca centrala bani si cumpara ea datoria, caz in care o sa ajungi la un moment dat ca zimbaqwe cu moneda 

      Normal ca se va alege a doua varianta. 

      Momentan statele aleg kick the can down the road, uite la americani cred ca-i a 79-a oara cand vor ridica plafonul fara reforme fara solutii la datorie. SAU la noi in Romania la fel niste frectii la picior de lemn, micsorarea cheltuielilor la consumabile bugetari cu 10%, nici o reforma reala pensii speciale sau reducerea numarului de bugetari, lasa sa faca urmatorii si urmatorii vor zice tot urmatorii(de fapt urmatorii vor fi tot astia). Europa la fel, BCE are bonduri cumparate de 60% din pib ul EU in portofoliu si va mai "cumpara".

      Desi traim intr-o inflatie mare tot solutia asta o vor alege printing money. Si asta va tine pana va tine. Habar n-am cat va tine, vad ca economia mondiala merge tot din boom in bust si repeat. Si incerci sa te adaptezi la nebuniile ce le fac astia.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb