Datoriile statului către firme, transformate în garanţii la credite

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2010

Datoriile statului către firme, transformate în garanţii la credite

Guvernul va finaliza, în următoarele două, trei săptămâni, noi măsuri de susţinere a mediului de afaceri, a declarat, pentru ziarul BURSA, deputatul PDL, Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu, unul dintre liderii coaliţiei guvernamentale care a lucrat la aceste măsuri, ne-a precizat că la nivelul coaliţiei de guvernare se discută, despre sprijinirea sectorului IMM şi măsuri fiscale pentru anul viitor.

Deputatul a precizat că o parte din aceste măsuri vor fi aplicate imediat, iar altele începând cu 1 ianuarie 2011. Sulfina Barbu ne-a prezentat câteva dintre măsurile de relansare economică asupra cărora se fac simulări în cadrul coaliţiei de guvernare:

-Reducerea cotei unice de la 16%, la 14%, 12% sau 10%;

-Reducerea TVA la alimente;

-Elaborarea unui legi a holdingului;

-Restructurarea companiilor de stat, prin investiţii, insolvenţe şi vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni;

-Centralizarea datoriilor statului faţă de mediul privat şi relansarea creditării;

-Introducerea impozitului forfetar;

-Posibilitatea revenirii la cota de impozit de 3% pe cifra de afaceri la microîntreprinderi;

-Plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale;

-Elaborarea unui sistem informatic care să asigure legătura între bazele de date ale ministerelor.

Sulfina Barbu: "Guvernul va definitiva, în următoarele două, trei săptămâni, noi măsuri de sprijinire a mediului de afaceri"

Companiile care au de recuperat bani de la stat ar putea să folosească aces-te datorii drept garanţii pentru obţinerea de credite bancare.

Guvernul lucrează la un nou mecanism prin care îşi propune să relanseze creditarea şi să rezolve şi problema datoriilor către mediul privat, a spus, pentru ziarul BURSA, deputatul PDL, Sulfina Barbu, unul dintre liderii grupului interguvernamental pentru elaborarea măsurilor de relansare economică.

Sulfina Barbu ne-a explicat: "Guvernul vrea să transparentizeze procesul de plată a datoriilor către mediul privat şi va elabora o listă care va cuprinde toate societăţile care au de încasat sume de bani restante de la stat. Societăţile în cauză vor putea să acceseze credite bancare prezentând dovada la bancă că figurează pe lista de plată a Guvernului. Chiar dacă plata datoriilor către societăţi se va face în timp, am convingerea că acest mecanism va funcţiona şi vom reuşi să relansăm creditarea".

Deputatul PDL a precizat că noul mecanism este, momentan, în lucru, şi că ar putea să fie implementant în perioada imediat următoare.

Bancherii: "Vrem să ştim termenele de plată ale datoriilor"

Bancherii se declară interesaţi de mecanismul pe care Guvernul vrea să-l pună în aplicare pentru relansarea creditării, dar susţin că este necesar ca Guvernul să stabilească şi termene clare de plată a datoriilor către companii.

"Dacă o societate va dori să ia un credit în baza acestui mecanism va trebui să prezinte dovada în scris, să ştim despre ce sume este vorba, dar şi termenele la care îşi va recupera banii de la stat", ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Gheţea a subliniat că bancherii vor acorda credite acestor societăţi, numai că totul va depinde de tipul de garanţii cu care se vor prezenta.

Oamenii de afaceri: "Vrem mai întâi banii"

La rândul lor, oamenii de afaceri susţin că orice măsură pentru relansarea creditării este necesară dar că ar fi fost mai oportun ca statul să-şi achite mai întâi datoriile şi apoi să vină cu mecanisme complementare de acest gen.

"Mai bine statul şi-ar achita arieratele către mediul privat şi după aceea să vină cu mecanisme complementare de acest gen pentru relansarea creditării", ne-a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pogonaru a apreciat că acest mecanism nu va avea succes dacă Guvernul nu va prezenta şi termene clare pentru plata datoriilor către mediul privat.

Companiile au de recuperat, după unele statistici, datorii în valoare de 1,8 miliarde euro.

Problema datoriilor, ridicată de FMI

Noul mecanism pentru sprijinul companiilor care au de recuperat bani la stat vine în condiţiile în care Guvernul a adoptat, recent, o altă măsură care prevede stingerea creanţelor reciproce între stat şi mediul privat.

Societăţile împotriva cărora s-a început procedura executării silite din cauza unor datorii la stat, dar care au la rândul lor de recuperat sume restante de la stat, vor scăpa de executarea silită a autorităţilor, procedura urmând să fie suspendată.

Problema datoriilor statului către mediul privat a fost ridicată şi de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la discuţiile cu Guvernul la eliberarea ultimei tranşe din acordul de împrumut.

Delegaţia FMI a cerut autorităţilor noastre să rezolve, definitiv, problema arieratelor statului în economie, în contextul eliberării ultimei tranşe din acordul de împrumut în valoare de circa 900 milioane euro.

1,8 miliarde euro, datoriile statului către mediul privat, după unele statistici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb