Compania "Coface Intercredit" din domeniul managementului de risc a îmbunătăţit ratingul de ţară al României la "B pozitiv", după ce timp de doi ani indicatorul a fost constant la "B". Nivelul este caracteristic unui mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja precar. Modificarea în sens pozitiv a ratingului se datorează atît certitudinii integrării în Uni-unea Europeană, cît şi dezvoltării economice din anul precedent.
Creşterea Produsului Intern Brut s-a ridicat, anul trecut, la 8,3%, datorită cererii interne şi a exporturilor. Totuşi, specialiştii "Coface" consideră că, în 2005, ritmurile de creştere ale consumului şi ale vînzărilor peste graniţele ţării vor înregistra o diminuare. Dinamismul din 2004 s-a produs cu preţul adîn-cirii deficitului de cont curent. Iinvestiţiile străine direc-te, în creştere, şi împrumuturile externe, ale căror costuri au scă-zut semnificativ, au îngăduit ţării să suporte nivelul deficitului de cont curent, adaugă reprezentanţii "Coface".
În condiţiile economice favorabile, sectoare precum textilele, farmaceuticele, producţia de maşini şi de piese de schimb au înregistrat creşteri peste medie. Plăţile efectuate cu întîrziere ră-mîn, totuşi, la ordinea zilei, dar rata de recuperare este satisfă-că-toare.
"Coface" evaluează indicatori precum factorii politici, riscul insuficienţei rezervelor valutare, capacitatea ţării de a-şi res-pecta obligaţiile internaţionale asumate, riscul devalorizării monedei naţionale, urmat de re-trageri masive de capital sau riscul apariţiei unei crize în sis-temul bancar. În calcularea ratingului, compania utilizează şi statistici realizate de filiala sa în ţara noastră, cu privire la limitele de credit avute de companii şi de probabilitatea apariţiei incapacităţii de plată.
"Coface Intercredit" oferă produse şi servicii precum rapoarte de credite, recuperare de cre-an-ţe comerciale, servicii de urmă-rire a încasărilor sau consultanţă de risc.