Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de pragmatism, a declarat negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Frost, după o întâlnire cu reprezentanţii companiilor nord-irlandeze, adăugând că există ''provocări semnificative pentru mulţi în Irlanda de Nord'', potrivit dpa, citată de Agerpres.
Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.
''Companiile au făcut eforturi extraordinare pentru a face ca actualele cerinţe să funcţioneze, dar este dificil de crezut că modul în care protocolul operează acum poate fi sustenabil pe termen lung'', a spus Frost.
Acesta a transmis angajamentul Londrei de a coopera cu UE ''urgent şi cu bună credinţă'' pentru soluţionarea acestor probleme, exprimându-şi speranţa că se va ajunge la o abordare pragmatică ce să aibă în vedere ''relaxarea poverii de pe Irlanda de Nord''.
Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.
Londra, într-o încercare de reducere a tensiunilor, a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, o decizie criticată de Bruxelles, care a acuzat britanicii de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE.