Numărul anunţurilor prin care autorităţile statului invită companiile să participe online la achiziţii în sistemul electronic eLicitatie, www.e-licitatie.ro, a crescut de peste 40 de ori în perioada 15 ianuarie - 15 februarie 2007, faţă de primele două săptămâni ale anului. eLicitatie este administrat de Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI).
"Dacă în data de 15 ianuarie fuseseră iniţiate de către autorităţi doar 30 de invitaţii de participare la cererea de ofertă online, la 15 februarie numărul acestora a ajuns la aproape 1.300", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele IGCTI.
Numărul autorităţilor înregistrate în sistem în această perioadă a crescut de la 720, la 15 ianuarie, până la 2.800 în 15 februarie. Numărul companiilor înregistrate în eLicitatie a fost de peste 2.600, la 1 februarie, faţă de 550 la 15 ianuarie.
În acest moment, eLicitatie permite publicarea tuturor tipurilor de anunţuri de achiziţii, precum şi participarea online la cererea de ofertă şi cumpărarea directă. De exemplu, pot fi publicate anunţuri pentru contractele de concesionare, prin care bunurile sau serviciile statului pot fi exploatate în schimbul unor beneficii, şi anunţuri pentru concursuri de soluţii, procedura folosită atunci când statul achiziţionează proiecte pentru amenajări teritoriale, planuri urbanistice sau arhitectură.
România este ţara care a transmis în ianuarie către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cele mai multe anunţuri care respectă cerinţele Comisiei Europene. Dintre acestea, peste 95% au fost generate automat de sistemul eLicitatie. România este una dintre puţinele ţări membre ale UE care dispune de un astfel de sistem.
Piaţa achiziţiilor publice din ţările membre ale UE se ridică anual la o valoare de 1500 miliarde euro, ceea ce reprezintă 16% din produsul intern brut al UE. Se estimează că până în 2010, 50% din achiziţiile publice ale UE să aibă loc prin intermediul unui sistem informatic, cum este eLicitatie, conform declaraţiei ministeriale de la Manchester.