DE CE NU NE ÎNŢELEGEM Şapte păcate, o învăţătură proastă şi o bună explicaţie

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2012

Şapte păcate, o învăţătură proastă şi o bună explicaţie

Din preşedinţia lui Traian Băsescu ne-am ales cu o învăţătură proastă:

"Nu impune măsuri nepopulare!"

Băsescu intră în istorie, oricum - erou pentru unii, puţini la număr, sau caricatură, cum cei mai mulţi o reclamă, dar cred că, în orice caz, prilejuieşte o învăţătură de minte pentru oricare preşedinte l-ar înlocui şi pentru toate guvernele care vor veni, zeci de ani de acum încolo.

Şirul de evenimente care a culminat cu ziua Referendumului poate fi, şi el, sintetizat într-o singură frază:

1. Forţele politice populiste au exploatat oportunitatea insatis­facţiei publice faţă de starea economică, ca să preia puterea, printr-o succesiune de operaţiuni politice şi normative, alterând regulile democraţiei şi intimidând instituţiile constitu­ţionale.

Desigur, istoria o scriu învingătorii, astfel că fraza aceasta ar putea fi înlocuită, în manualele şcolare, cu o cu totul alta, acum sau oricând mai târziu:

2. În fruntea maselor populare nemulţumite de dictatură, forţele politice progresiste au iniţiat alungarea tiranului şi a clicii sale ticăloa­se, folosind mijloace democratice şi urmând căile constituţionale.

Cele două fraze alternative rezumă fractura populaţiei într-o minoritate de o treime, adeptă a primei interpretări şi o majoritate de două treimi care o susţine pe a doua.

Mărturisesc că eu însumi cred că prima este cea corectă (vorba lui Boris Vian, "S-a dovedit că masele greşesc şi indivizii au întotdeauna dreptate"), pentru că a doua este incoerentă: îndepărtarea unei dictaturi şi alungarea tiranului nu pot fi planificate să folosească mijloace democratice, pe căi constituţionale - ori nu era o dictatură, ori căile nu au fost democratice, ori iniţiatorii mişcării de eliberare sunt nişte visători.

NOTĂ

Cui îi trece prin cap exemplul istoric al lui Salvador Allende - comunistul care a câştigat preşedinţia statului Chile "prin mijloace democratice şi urmând căile constituţionale", în 1970, îi atrag atenţia că, pe de o parte, el nu a succedat unei dictaturi, iar pe de altă parte, că succesul său a fost determinat, finalmente, de o greşeală grosolană atribuită serviciilor CIA, greşeală corectată doar prin sinuciderea lui Allende, trei ani mai târziu.

CELE ŞAPTE PĂCATE ALE LUI BĂSESCU (FĂRĂ A LE MAI SOCOTI ŞI PE CELE MICI)

Scofâlcirea popularităţii guvernanţilor de-a lungul mandatului nu este nici vreo mistică lege socio-politică, nici nu este cauzată de superficialitatea electoratului, care să se fi plictisit de partidele care deţin puterea şi/sau de figurile politicienilor lor, ci este generată de diferenţa dintre nevoile populare şi agenda parcursă de puterea politică.

Dar erodarea autorităţilor în preferinţele publicului, pe timpul exerciţiului, s-a generalizat în asemenea măsură, încât politologii confundă fenomenul, acceptându-l drept loc comun şi transformându-l în regulă, deşi, oricare şef al unei comunităţi omeneşti are şansa să fie chiar şi adulat, dacă îşi fericeşte poporul (în perioadele de creştere economică şi stabilitate, partide precum creştin-democraţii din Germania, socialiştii din Franţa ori social-democraţii din Suedia au rezistat îndelungat).

Traian Băsescu este un caz rar care, primind chiar şi o a doua astfel de şansă, a trebuit să înfrunte şi neşansa unei crize economice şi financiare internaţionale (care poate să apară o dată la două generaţii, dar aceasta nu are precedent), pentru care nu dispune de calificare şi în pofida isteţimii, nu a ştiut să se orienteze în jungla de teorii contradictorii ale experţilor, şovăind, bâlbâindu-se în decizii (dacă nu şi-ar fi uitat propriile declaraţii - "Cu faţa la popor" - atunci ar fi ştiut să aleagă).

Ecuaţia a devenit prea complicată: în condiţiile declanşării crizei pentru care nu era pregătit, Băsescu nu a mai ştiut să gestioneze propria agendă politică declarată, cea de modernizare a statului, pe care îşi închipuia ca o urmăreşte (este discutabil că şi-a ierarhizat obiectivele realist).

A săvârşit inconsecvenţe şi greşeli care i-au erodat popularitatea, dincolo de alterarea inevitabilă, venită din austeritatea regimului de criză, suprapusă peste gesturile reformatoare, care au putut fi interpretate drept autocratice, când planurile lui date peste cap au devenit de neînţeles.

Am identificat şapte astfel de păcate.

1. Omul-maşină, premier

Băsescu a vrut să-i butoneze pe toţi premierii pe care i-a avut, fie c-a fost nominalizatul "dragă Stolo", care a şters putina deîndată ce-a văzut în ce s-a băgat, fie "nuca tare" Tăriceanu, fie "roBocul de bucătărie"; a avut pretenţia să le automatizeze execuţia, la comandă vocală.

Pe cel din urmă - "Boc, omul-maşină" - l-a apreciat pentru obedienţă într-atât, încât a sfidat bunul simţ şi l-a menţinut premier, forţând regulile democraţiei, chiar dacă pe acela îl trântise singura moţiune de cenzură reuşită până în acel moment

Această insistenţă a creat temeiul acuzaţiei că Băsescu şi-a depăşit prerogativele constituţionale, că a intenţionat mereu să se substituie executivului şi că a şi făcut-o.

Motivul invocat iniţial - că nu dis­pune de nimeni mai bun decât mediocrul Boc - a devenit diabolic, ulterior, prin provizoratul necurmat şi perseverenţă.

Guvernarea prin intermediar mediocru a devenit greoaie, i-a risipit lui Boc chiar şi bruma de calităţi, răpindu-i capacitatea de iniţiativă şi reacţie (dacă va fi avut-o) şi a creat spaţiu corupţiei.

2. Guvernarea crizei, pe butoanele din deal

Robotizarea guvernării l-a silit pe Băsescu să-şi asume public măsurile de austeritate, adoptate în 2010, deşi ele intrau în competenţa guvernului; prin urmare, nu premierul (cum ar fi trebuit), ci preşedintele este cel care a anunţat reducerile de salarii şi pensii, creşterea taxelor; el ne-a informat asupra negocierilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Pe de o parte, asumarea acestei res­ponsabilităţi este curajoasă şi onestă, în situaţia dată, dar derivă din "păcatul originar" (prezentat mai înainte) şi a consolidat percepţia publică privitoare la caracterul autocratic al regimului, concomitent cu focalizarea frustrărilor asupra preşedintelui Băsescu - o combinaţie fatală.

Cu atât mai mult, cu cât tactica adoptată de soluţionare a crizei este extrem de discutabilă.

3. Codoş pentru PDL

Băsescu i-a codoşit PDL-ului o guvernare cu PNL, vreo doi ani (tolerând adulterul cu PC - "soluţia imorală"), apoi l-a divorţat de Tăriceanu, lăsându-l văduv în Palatul Victoria (care şi-a găsit consolarea patriciană în Parlament, la PSD şi PC); ulterior, á împins PDL-ul în braţele PSD (un an), pentru ca, în final, să-l combine într-un ménage a trois cu UDMR şi fantomaticul partid al lui Gabriel Oprea.

Băsescu nu a privit partidele ca preşedinte al tuturor, ci ca un membru PDL, care-şi ţine legitimaţia de intrare în Modrogan, în buzunarul de la piept.

4. Slăbiciunea Elena Udrea

În contextul principiilor de nediscriminare, promovarea femeilor în funcţii de responsabilitate este o calitate a preşedintelui Băsescu, iar promovarea celor sexy este o virtute (când ele sunt competente şi îşi păstrează o bună imagine morală), dar imaginea Elenei Udrea a fost zdrenţuită.

Indiferent care va fi fiind realitatea, pentru aceleaşi raţiuni de încurajare a emancipării feminine, ar fi putut fi retrasă de sub reflectoarele care au ţesut legendele despre preferinţa prezidenţială şi au focalizat ura populară; ar fi putut fi înlocuită, eventual, cu o altă amazoană.

Ca şi insistenţa în susţinerea mediocrităţii Boc şi a lui Videanu (ştampilat drept corupt), menţinerea "vampei îmbogăţite" Elena Udrea a sugerat că Băsescu are slăbiciuni, adică este un om slab, dependent de anturaj (în ciuda bruştelor sale delimitări de alţii, care au putut fi prezentate drept capricii şi lipsa de caracter - un lider care pârjoleşte în jurul lui).

5. Combaterea corupţilor, dar nu a corupţiei

I-am dat noi şpagă lui Dan Voicules­cu?

Nu.

Lui Adrian Năstase?

Lui Sorin Ovidiu Vîntu?

Nu şi nu.

Noi îi dăm şpagă miliţianului, vameşului, doctorului, judecătorului, birocratului din administraţie şi "naşului" din tren.

Băsescu a declarat câţiva "inamici publici", s-a răfuit spectaculos cu ei, i-a vânturat de Schengen pe vameşi (fără rezultat, de nici o parte) şi cam la atât s-a rezumat combaterea corupţiei.

Anticorupţia a fost fluturată la oportunitate, lăsând impresia că foloseşte altor scopuri politice sau personale (cum startul pentru hăituirea lui Vîntu a fost dat, după ce se pupaseră mai întâi pe gingii, deşi "scandalul FNI" avea, deja, vârsta de patru ani, când Băsescu urca în Cotroceni).

6. Statul, vulnerabil la presă

Băsescu nu a găsit soluţia la propaganda declanşată de "inamicii publici" - manipularea mediatică cea mai jegoa­să, de la cenzura ceauşistă încoace - limitându-se să eticheteze ("moguli" şi "tonomate"), pentru ca apoi să sară calul şi să încerce introducerea întregii prese, indistinct, fără discernământ, între vulnerabilităţile la adresa securităţii statului.

Crezând că poate să se afle în contact nemijlocit cu poporul, a greşit minimalizând rolul presei, astfel că nu a acordat atenţia cuvenită pentru echilibrarea pieţei mediatice, sechestrată, siluită, prostituată pe bani vărsaţi din interese politice şi de afaceri.

În final, a favorizat constituirea unor grupuri de presă simetrice şi de sens opus - nimic altceva decât alte curve.

7. Numai boul este consecvent

Băsescu nu a venit în fiecare lună, să se întâlnească cu poporul, la Piaţa Universităţii, cum a promis la prima suspendare (măcar la protestele din iarna asta, ar fi trebuit sa aibă sângele să vină acolo) şi s-a răzgândit să mai demisioneze în cinci minute, după câştigarea precedentului Referendum, cum declarase imprudent, astfel că piruetele sale retorice au forţat încrederea populară investită în el, în mod repetat, în 2007 şi în 2009.

Consecvent în inconsecvenţă, Băsescu s-a răzgândit să mai cheme poporul la urnele Referendumului de ieri, o laşitate ca preţ plătit ambiţiei să se întoarcă în orice condiţii la Cotroceni.

Căpitanul nu s-a scufundat cu mâna la chipiu, odată cu vaporul, ci strigă "Fraudă!, Fraudă!".

Desigur, Băsescu n-ar vrea ca asta să-i fie pecetea - laşitate şi cramponare de scaun - dar a riscat asta.

Explicaţiile, motivele declarate cad în plan secund.

Băsescu şi-a dezamăgit partizanii.

Asta l-a costat cel mai usturător.

O ÎNVĂŢĂTURĂ PROASTĂ - GUVERNAREA DE CONJUNCTURĂ

Eşecul lui Traian Băsescu retează curajul asumării de măsuri nepopulare şi apetitul iniţiativelor de reformare programatică, pentru mulţi ani, de acum încolo.

Guvernările se vor conduce după sondajele de opinie, ceea ce n-ar fi rău, dacă guvernanţii le-ar pune în ecuaţie, la locul lor, împreună cu necesitatea dezvăluită de realitatea economică internă şi internaţională.

Dar, după compromiterea băsesciană, practica guvernării noastre se va limita la trei criterii: 1) tradiţionalul interes personal al politicienilor, al partidelor şi al afacerilor transpartinice; 2) comanda din exterior, dictată de creditorii noştri internaţionali; 3) popularitatea.

Chiar dacă ar dori-o, nici un guvern viitor nu va mai îndrăzni să se ghideze după un program de dezvoltare multianual, nu va mai cuteza să se ţină de vreun plan de modernizare a statului, ci îşi va strecura criteriul 1), printre Scilla 2) şi Caribda 3).

Cum Vadim Tudor a compromis naţionalismul, împingându-l în extremism şi mahalagism, aşa Traian Băsescu a compromis cârmuirea către un far.

DE CE NU NE ÎNŢELEGEM ? - O BUNĂ EXPLICAŢIE

Păcatele lui Traian Băsescu (care sunt autentice) au fost exploatate de propaganda adversarilor săi politici, dar şi purtători de interese personale - fie interese de afaceri, fie ameninţaţi penal -, prin mani­pulare media­tică deşăn­ţată.

A rezultat un portret hidos al preşedintelui şi o polarizare a publicului în tabere contradictorii (polarizare exacerbată, din nou, ascendent, de mass-media mogulară), între care nu a mai încăput nici un fir de aţă - ori eşti băsist, ori eşti antibăsist, tertium non datur - o tensiune menţinută şi alimen­tată de regi­mul de austeritate.

Chiar dacă ar fi avut talent de moderator al societăţii (şi pare că-i este definitoriu talentul opus - cel conflictual), preşe­dintele Traian Băsescu nu şi-a mai putut juca acest rol constituţional, să asigure pacea socială, pentru că el însuşi a devenit mărul discordiei naţionale.

Controversele dintre liderii de opinie (oricum, compromişi în numeroase alte bătălii politice) s-au prăbuşit în nesfârşite argumentaţii vicioase (atunci când s-au folosit argumente, iar nu simple interjecţii).

Procedeul ţine de ceea ce sofiştii antici numeau "a lungi vorba bătrâneşte" (vezi Platon, "Euthydemos") - schimbarea sistemului de referinţă în care se înscrie subiectul, ca să includă un element nou, străin subiectului iniţial (fie lărgirea câmpului discuţiei, fie fragmentarea şi detalierea lui, pentru un rezultat identic), astfel ca să conducă la o interpretare convenabilă a noului întreg obţinut.

Căci lupta s-a dat pe interpretare (este Băsescu un dictator, sau USL este cel care dispreţuieşte democraţia?; minte Băsescu, sau mint Ponta şi Antonescu?; cine ne strică imaginea în străinătate, Băsescu sau liderii USL?).

-----------------------------

Discursul dublu

Noţiunea de "dublu limbaj" a fost vehiculată în comentariile din această perioadă a "insurgenţei" USL, taberele acuzându-se reciproc de ipocrizie.

În realitate, cursurile de jurnalism introduc artificial noţiunea de "dublu limbaj", pentru că o definesc drept simplă schimbare a declaraţiilor, în funcţie de interlocutor, pentru care dispunem de o noţiune simplă şi populară: minciuna.

Profesorii de jurnalism preferă să-i spună minciunii, "dublu limbaj".

Şi pentru că liderii USL au spus la minciuni cu ghiotura, a sunat mai elevat să zici că "ei practică dublul limbaj", ca şi când să minţi rudimentar, cum adesea au făcut-o atât Ponta, cât şi Antonescu, este nevoie de cine ştie ce calificare.

Nu, nu este nevoie.

Cei neimplicaţi sesizează imediat că minţi când afirmi că vrei să-l alungi pe Băsescu, în numele democraţiei, de vreme ce tu însuţi nu respecţi Constituţia.

În schimb, cei care doresc schimbarea lui Băsescu îţi scuză minciuna, ca nefiind importantă, în raport cu îndeplinirea ţintei.

Din acest punct de vedere, Băsescu este, realmente, mai evoluat.

El practică nu "dublul limbaj", ci "discursul dublu", care nu constă în două discursuri, ci în unul şi acelaşi discurs, care capătă înţelesuri diferite, în funcţie de receptor.

Cel mai evident astfel de discurs dublu a fost chemarea iniţială la urnele Referendumului, unde partizanii lui au înţeles că nu trebuie să vină, orice ar zice el, pentru că îl dezavantajează, în timp ce liderii europeni i-au admirat bărbăţia şi orientarea democratică: "Vă mulţumesc că mi-aţi dat posibilitatea să mă întâlnesc cu poporul".

Se pare că pirueta ulterioară ("Nu mai veniţi la urne") a devenit astfel scuzabilă: "Omul a vrut, dar ăştia-s chitiţi pe furt".

Ceea ce, probabil că, în ultima parte a scuzei, este adevărat, dar este tot atât de adevărat că furtul electoral este generalizat.

-------------------------

Deoarece realitatea contradictorie a regimului Băsescu furnizează argumente valide contra lui, păcatele sale par să le justifice pe ale"insurgenţilor" USL.

Dar şi invers, cei din tabăra băsesciană îi trec cu vederea păcatele, arătându-se revoltaţi de ceea ce se poate numi aventurism, impostură si dispreţ pentru statul de drept şi democraţie, manifestate în cursul 'insurgenţei' USL.

Controversa nu se va încheia prin arbitrajul Referendumului de ieri, căci are potenţial infinit.

Foarte probabil că nu ne vom trezi, decât când cuţitul crizei economice va scrâşni pe os.

Va trebui, atunci, să ne întocmim, ca Robinson Crusoe, un tabel cu avantajele şi dezavantajele situaţiei:

- ce regim politic avem?

- ce ne-a mai rămas din agoniseală?

- ce şanse de salvare sunt?

- cum să ne ducem traiul?

Sper că, la fel cu el, să trecem în partea de avantaje a tabelului, că suntem nişte supravieţuitori.

Ca naţiune.

Altfel, n-ar mai avea cine să întocmească tabelul.

Graficul parcurge rezultatul sondajelor întreprinse, de-a lungul anilor, de institute diferite: Agenţia de Rating Politic, BCS, CCSB, CIVIS, CSOP, CURS, Data Media, Gallup, GSS 2000, GSSC Avangarde, IMAS, INSOMAR.

Despre fiecare institut au circulat rumori ale subiectivităţii, generate de aşa-zise legături cu partide politice ori grupuri de afaceri conexate politic.

Culegerea datelor luate în considerare la realizarea graficului s-a străduit să fie exhaustivă, fără să putem garanta că şi-a atins ţinta (exis­tă posibilitatea ca unele sondaje să nu fi fost luate în calcul).

Seria de date include, pe lângă răspunsurile la întrebarea "Câtă încredere aveţi în următoarele personalităţi politice?", răspunsurile la întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, cu cine aţi vota?", dar şi rezultatele procentuale obţinute la alegerile prezidenţiale din 2004 (primul şi al doilea tur), la referendumul din 2007 şi la alegerile prezidenţiale din 2009 (primul şi al doilea tur).

Menţionăm că, în cazul sondajelor de opinie recente, care cuprindeau atât îMenţionăm că, în cazul sondajelor de opinie recente, care cuprindeau atât întrebarea "Cum veţi vota, pe 29 iulie 2012, la referendum?", cât şi întrebarea "Câtă încredere aveţi în următoarele personalităţi politice?", am preferat răspunsul la cea de-a doua întrebare, care este mai propice subiectului ilustrat de grafic.

În cazul sondajelor care cuprindeau doar întrebarea "Cum veţi vota, pe 29 iulie 2012, la referendum?", ne-am resemnat să luăm în calcul rezultatele la această întrebare unică.

----------

- Agenţia de Rating Politic: companie cu asociat unic Cristian Andrei;

- GSSC Avangarde (Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde): directorul institutului este sociologul Marius Pieleanu;

- BCS (Biroul de Cercetări Sociale): compania este percepută ca fiind apropiată de PNL; a realizat o serie de sondaje comandate de fundaţii ale unor membri PNL;

- CCSB (Compania de Cercetare Sociologică şi Branding): acţionarul majoritar este Camelia Voiculescu;

- CIVIS (Centrul de Analize şi Investigaţii Sociologice): institutul este asociat în presă cu PNL;

- CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei): a colaborat, în ultimele campanii electorale, cu PDL;

- CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi regională): fost director general al CURS a fost Sebastian Lăzăroiu (fostul Consilier Prezidenţial al lui Traian Băsescu);

- Data Media: se spune că ar aparţine de trustul MediaPro (deţinut de Adrian Sârbu). Firma este deţinută de Melania Borţun (95%) şi Ileana Borţun (5%);

- Organizaţia Gallup România: subsidiară a Gallup Inc. cu sediul operaţional în Omaha, Nebraska, al cărei CEO este Jim Clifton.

- GSS 2000 (Grupul de Studii Sociale 2000): considerat unul din institutele de casă ale fostului premier Năstase. Se spune că Grupul de Studii Sociale ar fi fost controlat de S.O. Vîntu prin intermediul lui Bogdan Teodorescu (care a deţinut 50% din GSS între noiembrie 2003 şi octombrie 2005).

Din 2005 este deţinut 100% de Cătălin Lixandru, care a lucrat preponderent cu PNL.

Dan Andronic este directorul institutului.

- IMAS (Marketing şi Sondaje SA): acţionar principal este Alin Teodorescu, fost şef al Cancelariei Premierului Adrian Năstase şi fost deputat PSD;

- INSOMAR: institutul este deţinut de Sorin Ovidiu Vântu.

(R.M.)

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. asadar, paradoxal, matrozu' chior ramane presedinte desi aproape 8 mil. de oameni l-au invalidat! pur si simplu socant, in conditiile in care, real, maxim 16 mil. de romani au drept de vot, vreo 5 mil nu voteaza niciodata, iar circa un milion de "romani" din Harghita si Covasna au stat acasa.

    pai si atunci, pt ce dracu' s-a mai facut recensamant asta-toamna?! pt ce au iesit la vot 65-70% oltenii si muntenii? ca sa ne decida soarta ungurii si ardelenii??? ca sa depindem de un cvorum stupid, chiar daca putea fi si un scor de 99%-1% pt demitere??? 

    reguli absurde pt un presedinte nedorit de o tara intreaga; urmeaza haosul in tara, cu razboi civil in politica, dar si pe strada; cine se bucura acum e un cretin!

    (P.S. cine inca mai crede ca basescu isi va da demisia e, de asemenea, un cretin) 

    1. Cretin (in sensul ca nu poate pricepe/accepta evidenta) este si cel care nu -si aduce aminte ce scrie decizia CCR: REVERENDUMUL ESTE VALID DOAR DACA PARTICIPA 50%PLUS 1 DINTRE CETATENII CU DREPT DE VOT INSCRISI PE LISTELE DE VOTARE. In rest discutii si teorie.

      Capisci?. 

      dac nici macar lucruri elementare nu intelegi. 1. Referendumul nu este valid deci tot ceea ce se spune despre el nu conteaza. 2. Eroii olteni au fot mai mult in fraude decat in fapte 3. Mai multa lume NU este de acord cu referendumul decat sunt cei ce vor sa-l demita pe Basescu deci logic ar fi sa fie demis Guvernul - o tara normala ar trece la anticipate.

      cu boii mici la deal ...

      Adica dupa mintea ta Ardeleniii pentru ca nu au iesit la vot sint cretitni. 

      Ei, afla ca eu sint unul dintre cei e care tu i-ai facut cretin. Sint ardelean care nu a votat dintr-un fapt foarte simplu: nu schimb un berbec cu doua gaste. 

      Daca tu ai incredere nelimitata in cele doua gaste de la USL asta e problema ta. Eu m-am saturat de minciunile lor, tu insa o sa te saturi peste vrou 4 ani cand iti vei da seama ca ai fost inselat.

      La fiecare 4 ani poporul roman isi schimba conducatorii. De ce oare ? 

    Poate unul dintre cele mai dificile lucruri este sa ajuti pe cineva sa inteleaga ce vrea. Noi ca popor nu stim ce vrem. Atunci nu stim nici ce sa cerem de la cei ce ne conduc, nu conteaza la ce partid ne referim.

    Cred ca se potriveste un citat al unui celebru disident din perioada comunista: 

    “Regimurile se schimba, profitorii nu… Ramane apoi marea masa a trudnicilor, a caror viata se reduce la munca si la hrana, intr-un ciclu etern si ale caror constiinte nu se ridica mai sus de blidul de mancare dinaintea nasului. Cu ei face stapanirea ce vrea. In primul rand, sa gandeasca in locul lor."

    opinia occidentalilor despre Romania a evoluat in felul urmator: de la "oare romanii sunt sanatosi la cap?" pana la "oare noi am fost sanatosi la cap sa primim pe nebunii aia in UE?". din pacate, Romania va fi privita de acum inainte ca tara nebunilor si, inca mai rau, tara mafiotilor. pana acum, Romania a beneficiat de indulgenta interpretarii: "sunt nestiutori si nepriceputi". aceasta indulgenta a disparut in exclamatia uluita: "dar astia nu sunt copii, sunt niste criminali, si inca unii nebuni!". e ca trecerea de la "gasca de cartier" la cirma organizata, aka "Murder Inc.". Romania a trecut, in ochii UE, de la prima etapa, uneori ingaduita, alteori poate simpatizata, la cea de-a doua, dezgustanta si infricosatoare. ma bucur enorm ca am apucat sa emigrez.

    Circul continua, criza se adanceste, poate asa ajungem mai repede la final...

    Analiza poate fi incadrata la analiza strategiei de campanie a lui Basescu in lupta pentru putere. Nu-i o analiza din perspectiva intereselor romanilor.

    Analiza are un un viciu de logica fundamental, pentru ca nu considera prezidentialismul ca principala cauza a derapajelor si insucceselor guvernamentale. 

    Dupa 2008 Romania a functiona ca o republica prezidentiala. In perioada CDR a functionat ca o republica parlamentara constitutionala, cand decizile se luau de un comitet al liderilor de partide, ce formau majoritatea parlamentara. Atunci au fost obtinute cele mai bune rezultate economice si a fost coruptia cea mai mica. 

    Daca nu ar exista un presedinte puternic nu ar fi posibila nici influente unei Elene, Udrea sau Lupescu, nici existenta unui premier "robot", nici o Anastase etc... 

    Toate greselile atribuite presedintelui ar fi fost inexistente daca Romania avea o democratie functionala. Cu structuri organizate pe principii militare si conduse de militari, astea sunt rezultatele. 

    Discutia despre T Basescu este fara sens.

    Discutia trebuie sa vizeze structura si functionarea puterii, descentralizarea si democratizarea adminstrativa. 

    Articolul lui Make poate sta in orice manual de ziaristica. Este un exemplu de analiza riguroasa si fara patima a "guvernarii Basescu".Cine spune altfel, ori e orb, ori e rau intentionat, sau nu a avut rabdare sa citeasca cu atentie.

    1. Daca era analizata guvernarea se analizau masurile legislative si efectele economice.

      In articol se analizeaza erodarea imaginii presedintelui prin prisma erorilor si efectul in ce priveste puterea pe care o va acorda electoratul.  

      aiurea! e o justificare patetic[, dibace e drept, a lasitatii acestui individ inamorat de basescu cel entropic care face gargara prin intermediul unei fituici de perete la care nu e postata nici o alta opinie... aude?

      Ce sa aud sakke?

      Ridicatul din umeri nu se aude, sakke. 

      Am muncit 4 zile si 2 nopti ca sa-ti ofer textul asta. 

      Iar tu ridici din umeri.

      Cel care nu aude, esti tu. 

      e un text foarte reusit, asa ca fiti mandru de el, stimate Make.

      Multumesc!

      De fapt, nu putem vorbi de "guvernarea Basescu" decat in perioada de trei ani si doua luni, in care a fost premier Emil Boc (dec.2008-feb.2012). Deci, din cei opt ani, Basescu a dictat politica Romaniei doar in mai putin de jumatate din timpul pe care l-a avut la dispozitie. Iar instalarea lui Boc-robotul, a coincis cu declansarea crizei, cand, de fapt, a trecut FMI-ul la butoane. (A nu se uita ca si din perioada de trei ani si doua luni aproape un an PDL-ul a impartit puterea cu PSD-ul).

      Deci, atat de incriminata si superanalizata "guvernare Basescu" este de fapt o perioada foarte scurta in care Basescu a fost sef cu adevarat, perioada in care si-a insusit cu indreptatire, sau nu, politica economica a FMI, iesind in fata populatiei si sustinand masuri foarte dure de austeritate.  

      Da, A-l Incrimina pe Basescu de toate relele care ni s-au intamplat in acesti opt ani, este la fel de absurd ca a-i invinovati pe noii guvernanti de seceta care s-a abatut asupra Romaniei, sau de evolutia crizei economice mondiale.

      rapuns tipic, jignitor. arogant si orgolios, ca basescu. va auziti numai pe voi insiva, amplificat. n-ai inteles nimic. ce conteaza, tot inainte...

      omg! iara isi da make replici singure, sub anonimat?

    Acum ca nava NU si-a intors prora cu 180 grade si mergem tot "catre vest",am dovedit ca totusi suntem baieti cuminti si ar trebui ca LEUL sa se intareasca .Asta daca nu vom incepe din nou cu miscari de strada etc.In fond dusmanul celor obisnuiti sunt datoriile la banci preturile care nu mai scad (chiar e de mirare ca inca nu a crescut astazi pretul la benzina) si in general lipsa de bani de prin buzunare .Ar trebui un pic de liniste ca cei care mai au de munca sa-si poate vedea de treaba ca sa-si poate plati impozitele .Poate s-or face in acest fel niste locuri de munca si pentru cei care nu au alta treaba decat sa stea pe strazi.

    Bine ar fi sa se termine prin lege si cu traseismul politic care dupa cum se vede poate produce destule perturbari in viata societatii Costurile acestui referendum sunt o consecinta ...  

    1. Cred ca de abia acum incepe criza politica si cred ca va fi crincena.

      Imi pare rau, toti vrem liniste, dar nu cred ca vom avea parte de ea. 

      eu vreau corectitudine si dreptate, Make, nu liniste. pe mine nu ma oboseste scandalul, ci furtul, chiar daca acesta din urma se face "pe tacute". va aduceti aminte de indemnul iliescian "avem nevoie de liniste"? a trimis Romania cu 20 de ani in urma. liniste puteti obtine inclinandu-va in fata racket-ului si cedand portofelul hotului fara sa protestati. dar intrebarea este: chiar va doriti O ASTFEL DE liniste?

      Aceasta Liniste de furat in voie se face prin inchidere de ochi cu concursul celor raspunzatori sau din carente legislative. Cred ca pentru asta am votat legislativ si nu pentru lipse de cvorumuri ,numaratori eronate si alte manevre cu aparenta legala Facem un referendum ca acest lucru sa nu se mai intample?

      Absolut de acord cu tine, fara sa ma contrazic in vreun fel.

      Caracterul conflictual al lui Basescu, precum si inconsecventa sa au facut ca mai toti asa-zisii baroni locali, indiferent din ce partid fac parte, sa se simta in pericol si le-a mai stavilit elanul de inavutire. Deci, ceea ce pentru multi a fost un defect al "presedintelui jucator", de fapt cred ca a fost benefic pentru Romania. De fapt, reusita "puci-ului" a fost garantata de fostii aliati care si-au vazut spulberate sperantele de capatuiala.

      UN TRISOR NU POATE CASTIGA .VICLEAN SADIC SI MINCINOS VA RAMANE IN ISTORIE CA SUSPENDATUL TRAIAN SUSPENDATUL

      Ce cauti aici?

      Nu vezi ca habar n-ai despre ce vorbim?!

      Du-te acasa! 

    M-am înşelat. Nu există nici un pact subteran între Antonescu, Ponta şi Băsescu. Nu există un interes naţional comun. În orice caz, nu comun cu Băsescu. Voi trece comentariul din 16 07 2012 la categoria "a lungi vorba bătrâneşte", cu scuzele de rigoare.

    Dar minţii mele nu explicaţiile stereotipe, poveştile vânătoreşti şi mai ales nu diatribele partizane îi ţin de foame.În privinţa asta sunt un gourmet. 

    Instinctul, îîn toată recenta vânzolelală românească, mă duce cu gândul la Baroso. La atitudinea lui stranie. Deşănţată în privinţa pragului electoral. În privinţa "insituţiilor statului". "Loviturili" astea de stat îmi sună cunoscut. Dar tocmai Baroso? Şeful Comisiei Europene? 

    Vă amintiţi de Jaques Santer? Şef şi el, cândva, al aceleiaşi Comisii Europene? Silit să demisioneze, cu clica lui, într-un imens scandal de corupţie? Ei bine, el a fost, deocamdată din punct de vedere cronologic, predecesorul lui Baroso. 

    Uităm că suntem în Uniunea Europeană. Acolo a devenit aici. Aici avem şi prieteni, unii cu adevărat politici, dacă avem cumva o doctrină, dar şi duşmani. De ce n-ar încinge o prietenie Baroso şi Băsescu? Oameni sunt! 

    În fond, aşa cum există o Marine Le Pen, o Martine Aubry, aşa ar putea exista şi o fiică, Eba (marca Elba e deja înregistrată) care ar trebui rostuită, în care s-ar putea investi. Faptul că deja silabiseşte cu dicţie o poate propulsa. Mi-ar plăcea să fiu speechwriter la Eba. Primul discurs pe care i l-aş scrie ar fi: "Tata are mere. Baroso are prună," 

    P.S. Am fost duminică la ţară şi am votat alianţa DA. Vă amintiţi episodul din Seinfeld? I'm a senior citizen, I'm confused! Acolo, la vot, un bătrânel tocmai ieşea din cabină cu ştampila despre care credea că e defectă, că nu prindea. Ştiţi, ştampila aia ca o clepsidră mititică ce te duce cu gândul la risipirea timpului. Şefa comisiei i-a răsucit ştampila în poziţia corectă şi bătrânelul s-a întors în cabina de vot cu o privire contrariată: "Iar Tatov?

    Tudor Vasiliu 

    1. Pitipoanca aia mica va disparea din politica in cativa ani si va sta pe la Paris sa cheltuie banii stransi de "tatucu" !

      Clica asta politica minte, fura, corupe si face orice sa ramana la putere si sa-si lase locul mostenire odraslelor si rudelor ! Basescu o are pe fisa la PE, Ponta are nevasta, Crin are nevasta, .....s.a.m.d..  

      Deci primii trei oameni din stat promoveaza nepotismul !!!!!!!!!!!!!!!!!.

      Numai cu ghilotina scapam de fanariotii astia ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb