De ce România este o dictatură

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 februarie 2017

Cătălin Avramescu

Mi-a atras atenţia, zilele trecute, o postare pe Facebook. Cineva mi-a scris pe pagina mea, în legătură cu măsurile abuzive ale actualului Guvern: "Cum este posibil ca asemenea abuzuri să se petreacă într-o democraţie?".

Explicaţia, pe care am postat-o la rândul meu, este simplă. România nu este o democraţie. Nu a fost niciodată. Asta a fost o minciună scornită de regimul Iliescu în 1990. În timp ce minerii îi snopeau în bătaie pe studenţi, Ion Iliescu explica electoratului său captiv în faţa singurei televiziuni care exista atunci că a câştigat "alegerile democratice".

S-a abuzat prea mult de acest termen, "democraţie". (Pentru o scurtă introducere în istoria şi teoria democraţiei, îl îndemn pe cititor să se uite pe cartea pe care am publicat-o acum câteva săptămâni, la editura Humanitas, sub titlul "Cum alegem? Un portret al democraţiei"). Regimul lui Nicolae Ceauşescu făcea mare caz susţinând că este o "democraţie populară" şi vorbind despre "socialismul democratic".

Bizar e altceva. În vreme ce nimeni nu a muşcat momeala propagandei lui Nicolae Ceauşescu şi nu a confundat Republica Socialistă România cu o democraţie veritabilă, după 1990, mulţi dintre noi şi-au pierdut brusc simţul critic. Foarte mulţi au acceptat că România a devenit - peste noapte, în termeni istorici - o democraţie. Prin ce miracol al evoluţiei sociale?

Şi a urmat cutremurul Ordonanţei 13. La miezul nopţii, fără să anunţe în prealabil nimic, Guvernul a făcut ceva atroce. Cu dedicaţie pentru politicieni, a dezincriminat infracţiuni grave. Asta ca să nu mai spun nimic şi despre Ordonanţa 9, prin care primarii au primit liber la jefuirea bugetelor. După care a introdus o prevedere prin care se situa pe sine complet deasupra legii.

Într-un regim democratic, aşa ceva este imposibil. Motivele sunt multe, aşa că am să rezum. Guvernul nu poate legisla. Iar Legislativul, chiar dacă ar dori, nu poate trece asemenea legi pentru că ele ar veni împotriva prevederilor Constituţiei, care trebuie să ofere garanţii, spre exemplu cu privire la egalitatea în faţa legii.

Dar cum a reuşit Guvernul o asemenea manevră? Printr-un artificiu aparent constituţional. A dat o "ordonanţă de urgenţă".

Puterea de a acţiona într-o manieră extraordinară este recunoscută şi în sistemele democratice. Şi acolo Guvernul poate acţiona, la limită, despotic. Dar numai pe timpul stării de urgenţă, care înseamnă război, catastrofă naţională etc. În timpuri de pace nimeni nu se gândeşte măcar să se atingă de o asemenea putere. Este, realmente, radioactivă.

Doar în sistemele dictatoriale "starea de urgenţă" este declarată când vor guvernanţii. Nu s-a făcut recolta? Stare de urgenţă! E demonstraţie în faţa Comitetului Central? Stare de urgenţă! Etc.

În 1933, alţi socialişti au declarat, exact ca în România anului 2017, o urgenţă. Este vorba despre naţional-socialiştii germani. La sfârşitul lunii februarie, exact înaintea alegerilor parlamentare, a luat foc Reichstagul, clădirea parlamentului german. Nu e clar cine a pus focul, probabil Marius van der Lubbe, un comunist olandez nebun. Dar indiferent cine ar fi fost, i-a picat bine noului prim-ministru (cancelar). Un anume Adolf Hitler.

S-a petrecut tot în Guvern. (Unde naziştii nu aveau decât doi miniştri pe atunci). Cabinetul a votat ceea ce a devenit cunoscut în Germania drept "Decretul Focului". Adică baza "legală" prin care s-a instituit dictatura. Şi atunci, ca şi acum, ceea ce s-a întâmplat a fost că guvernul a declarat o "urgenţă" şi a modificat regimul pedepselor.

Unii dintre noi înţeleg mai greu natura acestei puteri discreţionare şi abuzive. Îşi imaginează că dacă nu umblă tancurile pe stradă şi dacă nu suntem arestaţi din faţa calculatorului, atunci înseamnă că nu este dictatură.

Să nu confundăm. Există mai multe tipuri de regimuri nedemocratice. Într-un sistem totalitar, într-adevăr, nici musca nu bâzâie fără voie de la Partid. Dar aceste sisteme sunt acum rare. România lui Nicolae Ceauşescu era un astfel de regim. Coreea de Nord este un alt exemplu.

Dar în majoritatea dictaturilor - numite, simplu, "regimuri autoritare" - lucrurile stau altfel. Oamenii scriu pe Internet, citesc ziare ale Opoziţiei, fac glume despre regim (dacă le mai arde de râs). La televizor sunt talk-show-uri vesele (v-aţi uitat vreodată la televiziunile ruseşti sau turceşti?). Există magazine şi firme private. Lumea călătoreşte. Din când în când sunt alegeri, care nu sunt complet falsificate.

Dar care este diferenţa faţă de un sistem democratic? Pe scurt: toate acestea sunt o faţadă. În spatele lor este puterea discreţionară a unui individ, a unei familii sau a unui grup/partid. Da, există ziare şi televiziune, dar ele sunt controlate sau cenzurate. Da, există partide de Opoziţie, dar ele au politicieni corupţi şi şantajabili. Da, există alegeri, dar ele sunt manipulate. Capitalismul este unul de cumetrie, clădit pe contracte cu statul. Da, oamenii pot să spună ce vor, pentru că oricum nu mai contează.

România nu este o democraţie. Nu a fost niciodată. Asta a fost o minciună scornită de regimul Iliescu în 1990. În timp ce minerii îi snopeau în bătaie pe studenţi, Ion Iliescu explica electoratului său captiv în faţa singurei televiziuni care exista atunci că a câştigat "alegerile democratice".

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. fara nici-un respect "filosofule"! esti o [Fragment eliminat, conform regulamentului.]! dupa ce ca te pricepi la drept ca porcu' la portocale mai scuipi si samburi despre oug 13! apropo, ca sa fiu sincer, mi-ar fi sila de mine daca mi-as pune pe wiki o biografie falsificata in care m-as auto-defini, o culme a prostiei, "politicianist roman contemporan"!

    Eu aș fi tare curios să știu ce ne poate spune autorul despre OUG 9. Dar nu articolul din hoțnews "fake news". Nu. Vreau să știu despre ce este vorba în cazul creditelor de angajament pentru care un art 8 s-a abrogat. Că știm că nu s-a abrogat pentru toate acțiunile financiare.

     

    Apoi, să îi spunem autorului că în SUA, o altă dictatură, OUG se numesc Executive Orders. Au putere de lege și sunt permise de Congres în urma unor acte de delegare a unei puteri discreționare către Președinte (Executivul). 

     

    The Number Of Executive Orders: 

    Carter: 320 

    Reagan: 381 

    Bush: 166 

    Clinton: 364 

    Bush: 291 

    Obama: 276 

     

    According to the Daily Signal, which compiled data from the National Archives, President Franklin Roosevelt issued the most executive orders, with 3,721 over the course of his almost four terms in office. 

     

    Nimic de văzut pe aici. Încă o tentativă de articol. 

    1. Ca de obicei, Cristi C se ocupa de degetul care arata luna!

      Articolul, foarte bun, de altfel, se ocupa de lipsa democratiei din Romania, de abuzul autoritatilor de a da ordonante cand vor muschii lor si nu intereseaza continutul acestora. 

      Dle/dna 2.1, nu observi deloc aberația pe care autorul o încearcă. Asimilează o delegație de autoritate legitim, constituțională, cu dictatura. Știe oare autorul că ordonanțele de urgență sunt în destul de scurt timp aprobate în Parlament (sau respinse)? Cum adică poate un om minim informat asocia OUG cu dictatura? Prezența Executive Orders în SUA arată o disfuncționalitate între Congres și Executiv. Asta arată și la noi. Autorul se uită la un indiciu lipsit de relevanță.

       

      Putea spune că nu avem un stat de drept și eram și eu dar și Alina Mungiu Pippidi de acord cu asta. 

      A Mungiu Pippidi: avem "un stat mafiot, vorba lui Basescu, la fel ca al lor (al PSD din trecut) dar de semn ideologic contrar." 

    Bun articol!Politicul isi permite sa mentina starea de cvasidemocratie atat cat ii permite poporul iar poporul e limitat in reactii si atitudine de cata educatie are .Dar si asta are o limita;ajunge la o zona de jos de unde nu mai are unde sa coboare si apoi reactioneaza.

    1. Excelent, intra-adevar...

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    In primul rand Romania nu este o democratie pentru ca indiferent ce votam iese altceva. Cat a fost doar cazul presedintelui a fost suportabil. Cat a fost falsificarea guvernului prima data OK, dar a doua oara nu mai merge. In al doilea rand romania nu este democratie pentru ca vointa poporului (care a fost la vot catadicsind sa si-o expirme ) nu conteaza preferandu-se ascultarea unei minoritati de manifestanti din strada. In al treilea rand institutiile platite sa supravegheze democratia in curajeaza manifestatii neautorizate in loc sa pazeasca statul democratic de atacuri. In al patrulea rand, puterea politica aleasa democratic nu poate sa-si impuna regulile pe care democratic are dreptul sa le impuna. Peste noapte au aparut tot felul de limitari si de avize ale unor institutii care nu au nici o reprezentativitate si ar putea continua.

    1. ai dreptate! saraca clasa politica, nu are cum sa-si faca treaba democratica din cauza minoritatilor alora; dar stai asa, te referi la cei de la Cotroceni, sau la cei de la piata Victoriei?

      iti inteleg frustrarea ca uite, jandarmii, politia nu sar cu batele pe golanii aia din piata, da' ce sa vezi, democratie mai inseamna si libertatea presei si pe asta nu ati reusit sa o incalecati, nu pe toata si mai este si presa straina care va strica planurile! Spune-le, te rog, amicilor tai ca si tu si toti gusatii care s-auu urcat cu totu in copac... ca sunteti platiti din banii mei si ai fiecaruia din cei care iese sau nu in piata. Si mai spune-le ca trebuie sa folositi sistemul electronic de vot, ca sa vad si eu cine si ce voteaza acolo unde v-am trimis prin votul meu; din banii mei s-a cumparat si Acela si este functional. Si mai spune-le amicilor tai asa: "cateii din-tii turbeaza" si nici "ulciorul nu merge de prea multe ori la apa", adica puneti-va pe cale, altfel... 

      Te inseli cand spui ca eu as fi gusat cand de fapt voi vreti sa aparati si sa recuceriti niste privilegii nemeritate. Eu nu am nimic public, nu am avut si nici nu aspir catre nici o sinecura, platesc toate taxele impuse de statul roman si vreu sa guverneze cine este votat nu altcineva. Cartarescu, Plesu, Patapievici, Liiceanu, chiar si o parte din cei din piata astepta si mizeaza ca vor primi sinecuri. Nu stiu in ce masura cei din piata Victoriei traiesc din taxele mele dar justitia, procuratura, jandarmii si politia care ar trebui sa faca ordine si nu fac, traiesc. Chestia cu ulciorul eu o vad in sens contrar, pana cand o sa va mai lase, pana cand Digi si Realitatea vor putea rasuci adevarul, pana cand miscarea voastra politica de falsificare a rezultatului alegerilor va mai putea fi prezentata ca o miscare legitima pentru un stat de drept nefunctional. Cand lumea se va prinde ca mintiti (e doar o chestie de timp) va fi o schimbare.

      "Cu dedicaţie pentru politicieni, a dezincriminat infracţiuni grave." Neadevarul pe care a fost construita fundatia articolului.

    Foarte bun materialul însă aş dori ca distinsul autor (pe care-l urmăresc cu interes de multă vreme şi i-am spus acest lucru şi în privat pe FB, pe vremea când aveam aşa ceva) să ne spună dacă a scris un asemenea material şi unde? în epoca BĂSĂŞTIANĂ. N.B. Am reţinut amânuntul că materialul nu exceptează vreo epocă, dar mă refeream dacă în perioada de referinţă a scris şi a sesizat vreun derapaj.

    1. "Radăcinile Mafiei", Bursa 16.09.2008

      "Proletarizarea României", Bursa 16.06.2009 

      "Oligarhia electivă", Bursa 30.06.2009 

      "Pod către nicăieri", Bursa, 08.03.2011

      Și altele. 

      Da există! Şi pentru acurateţea informaţiilor vehiculate le-am şi verificat. În măsura în care cele scrise de mine ar putea fi interpretate ca ducând spre o simpatie a autorului spre PERSONAJUL CENTRAL al epocii în cauză îi rog frumos să mă scuze!

      Scuze pentru dublarea mesajului din cauza dublului clik. Poate fi şters!

      Ioan ...... gura de aur! 

      Primesc complementul şi e bine că nu ai folosit majuscule peste tot deoarece nu-s sfânt!

      Care sfant? fereasca sfantul....... 

      Intrebarea corecta la referendumul para-presedintelui Romaniei este : doriti ca Directia Anticorutie sa continue lupta imptriva Anticoruptiei? :) nu ,nu are interes ca DNA o sa ramana fara obiectul muncii sau da ,Dna e chiar Coruptia insasi si voi cand parjoliti tot ,demnitate si adevar ..macar noi astialalti cu ura sa ramanem ...Ura unul fata de altul,Copil fata de parinte .. Pana la nivel de celula ati ajuns cu minciuna ,felicitari !! Sau ..bai ,nu stiu ce dracu vreti de la mine ...sunt cetatenul caruia tocmai ii furati 50 milioane de euro cu cheltuiala asta de referendum inutil . Doamne! ,ce ne place cand e Cineva acolo sus care face dosare si se joaca cu catusele !!! Ne razbuna diversele frustari ..cea mai mare ar fi ca am pierdut grav alegerile ,dar ma rog , e in logica fracturata a paradoxurilor lui Cantor si Bertrand Russel ,vedeti alb ? e negru ..vedeti negru ? e verde ..Cum ? , Avramescu stie taina ! stie cum sa dea voce si enunt politic al multimii multimilor abstracte care nu vad ,nu aud ,nu citesc ,dar au revelatii paradoxale conforme cu linia sistemului reactionar al Internationalei negre .Albul e negru ,pentru ca zicem noi,Ordonanta 13 ? nu conteaza decizia CCrR ,fondul ,forma ci ora tarzie la care a fost data ..da ! strategia de tensiune continua anti -socialisti functioneaza ,multimea -multimilor, Romania care #rezista cu gratuitati de la cazare ,haine mancare si pancarde ,steaguri noi , lasere ..program artistic ,vedete ,coolareala ,poporul facebook ,toate conditiile de 4 stele sa tot urasti atavic psd-ul ,si sa iubesti din inima o anume doamna ca o salcie plagiatoare de veghe lacului pestiantial al totalitarismului . Nu e democratie in Romania Avramescule ,daca ar fi ar trebui sa fi in puscarie pentru tradare si tu si alti inca alti cateva mii de insi care tineti neaparat sa ramanem cea mai insalubra colonie (cum ai zis intr-un articol )a lumii prada fricii ,prada dosarelor,prada filozofilor cu grade ca tine ,prada ciumei negre a neoliberalismului si globalismului .Ne vrem tara inapoi ! daca votul majoritar nu e baza statului de drept ,daca Curtea Constitutionala , Cedo ,Curtea de la Venetia nu va convinge ce inseamna adevarul si baza democratiei ...nimic nu va mai poate face bine ! Victorienii care "rezista " au nevoie de altceva ,de un soc puternic ,de un traznet ,de o revelatie ...Apropo AVRAMESCU ..in caz de un razboi ,cine va pleca la razboi sa lupte si sa moara pentru tara asta ? Tu ? Cartarescu ? CTP ? Guran ,Digi tv ,Rares Bogdan ..sau exact aia pe care voi ii dispretuiti cel mai mult ,poporul non addicted la facebook ,votant majoritar ,nu raspunde ,stim : voi trebuie sa stati si sa va bateti cu caramida in piept in ziare si in TV ...de murit ? sa moara ei ..ca tot sunt inculti si au votat Psd-ul.

      Sfântul şi marele anonim!

      Sa traiti tovarasul Colonel Ioan ! In timpul serviciului nu s-a intamplat nimic deosebit ! Totuși .."Luminați-va fața !" Ca asa scrie in R.O.I sau numai dvstra sunteti anonim si sfânt ?

    Nu stiu de ce scrieti aici, in Bursa. Dvs ati ridicat ode si ati fost un mare privilegiat in regimul Basescu. Nu v-am citit pt ca nu pot sa uit cine sunteti si cat de aplecat stateati in jurul d-lui Basescu. Habar nu aveti ce zice OUG 13. Dar tre sa fiti impotriva , pt ca altfel va da cineva peste mana. Poate ca scrieti bine, dar ... Daca nu slujeata cu ataat obedienta( dvs si altii ca dumneavoastra) regimul mult mai rau fata de cel psedist, nu cred ca acum ar fi fost aceste probleme. Curtea a dat dreptate lui iordache. Mai indreptati-va si dvs coloana, nu va doare sa stati asa cocosat?

    Nu exista dictaturi perfecte si nici democratii perfecte.

    O dictatura perfecta este cea in care dicteaza un singur om fara sa tina cont de absolut nimeni altcineva. Aparent au existat multe astfel de dictaturi, insa doar aparent, fiindca publicul nu stie ce se petrece in grupul de putere al dictatorului si crede ca dictatorul face tot ce vrea. Doar ca dictatorii vor mai multe, insa consilierii lor le mai spun din cand in cand ca unele actiuni ar fi prea periculoase si ar putea da nastere unor revolte sau represalii externe. Asa ca dictatorii nu sunt chiar atat de dictatori pe cat se pare. Iar la un moment dat puterea lor scade si se schimba regimul. 

    O democratie perfecta este una in care poporul decide, insa *in deplina cunostinta de cauza*, deci nu in baza unor informatii false sau trunchiate obtinute dintr-o presa care are anumite interese politice partizane. Iar asta evident ca nu se intampla niciodata. 

    Asadar, intotdeauna un stat este condus de o anumita putere care baleiaza undeva intre dictatura perfecta si democratia perfecta. Acea putere decide, iar in momentul in care ia o decizie, ea poate fi considerata dictatoriala de cei care nu sunt de acord cu ea.

    1. dar, ce-ar fi daca contiinta trezita a civitatii poporului care iese seara de seara sa vegheze, inclusiv altii la fel de atenti si sensibili vegheaza la drumul pe care vor sa ne conduca politicienii momentului acesta, s-ar transforma si concretiza intr-o alta forma de participare la luarea deciziilor? dupa modelul Elvetiei?

      scuze pentru mesujul multiplicat din viteza si greseala

    Redactia Bursa, pentru ca foarte multi dintre noi, cei din Piata Victoriei "........ înţeleg mai greu natura acestei puteri discreţionare şi abuzive a "guvernului democrat actual" ati aduce un mare serviciu democratiei originale romanesti si un ajutor real masei de demonstranti daca ati tipari si ajuta la raspandirea in piata a acestui articol-manifest! 

    Poate ca asa,pe langa posibilitatea de a spune ce vrem, vom si conta. 

    Multumesc in numele multimii.  

    1. pai ce vreti? se poate, cumva, mai clar?

      Masa de demonstranti trebuie sa mearga la vot, sa nu se lase manipulata de interese, sa participe la viata cetatii tot timpul, pentru drepturile cetatenilor, pentru ca am ramas fara paduri, fra drumuri, fara bani , pt ca s-au dat prin ANRP. Pt ca avem guvernanti si parlamentari pusi acolo pt ca sunt neamuri, fara pregatire, fara o cariera, fara valoare... pt nedreptate

      poate ca ar trebui sa se gandeasca la tara lor mai mult, pt ca tara este si partea mai saraca, Toti cei care au fost la guvernare si in parlament sunt aclasi soi, Vror sa dea guvernul jos? si ce sa puna in loc, pe Roberta Anastase, alina G.,? Ciolos. Nu avem elite, numai cocosati.  

      Masa de demonstranti deja merge la vot. Poate nu stiai dar s-au facut sondaje si 85% dintre participanti au fost la alegerile parlamentare. Sunt votantii partidelor de opozitie care sunt prezenti in piata. Este dreptul lor.

      iti spun eu ce vrea

      ceai cald, biscuiti, pizza pentru cei din piata, ca este greu sa mai convingi prin altceva 

      dati un leu pentru Ateneu si pentru mitingisti 

      victoriene, nu mai este nimeni in piata si oricum nimeni care sa priceapa ce este aia dictatura 

      Daca merg in strada sa apere punctual ceva(OUG 13), sunt de acord. S-a rezolvat si avum , gata. Daca vin in piata ca nu le place votul majoritar, este foarte rau. Politica este in parlament , respectand votul majoritatii. daca vreit sa intre tara in anarhie, pt ca dvs nu respectati regula democratieai, este foarte grav si faceti jocuri pe care nu le intelegeti.

      corect

      Totusi trebuie sa adaugam ceva. Autorul nu spune totul si ma intreb de ce. Care este agenda. Desi unele lucruri este adevarat corect surprinse. Totusi pe fond nu se poate spune ca are dreptate. Guvernul a lucrat. De ce este rau asta pentru ca vrea el? Unii scapa dar nu se stie. Trebuie sa vedem inainte sa dam cu piatra daca scapa. Ar fi mai multe dar este pe moment sufucient.

      Tovarashu Kristov Kristovici, ai luat ceva pe frigul asta?

      Totusi vorbesti ca sa nu taci. Eu sunt bolnav si batran. Ce dovezi ai ca beau ca nici nu am voie. Daca scriu adevarat ce te deranjaza.

      Ce nu-i clar? vrem sa difuzam acest articol in piata Victoriei, sa ne dumirim si noi, sa nu mai zica dasteptii dePSD-isti ca habar n'avem de democratie si de "cu ce se mananca ordonantele de urgenta". 

      Pricepusi? Alta intrebare? 

      Pai, tocmai deaia am propus multiplicarea/difuzarea articolului-manifest, sa-l difuzam si noi, seara pe sestache! sa-l citim/sa ne luminam; ce, numa' aia de la guvern sa dea ordonante seara pe sestache?

      Pai nu? deaia-i democratie! fiecare cu gasca lui. 

      Mesajele 8.7 și 8.9 nu aparțin cititorului Cristi C.

      Pentru colegul de securitate 8.8, a face pe cineva rus este aproape o onoare zilele astea. Este mult mai nașpa să fii numit snowflake, gen papa-lapte care se ascunde, gen, in safety-zones din campusurile universitare de unde sa te plangi ca lumea este dura cu tine. Mai bine rus decat snowflake. 

      Confunzi borcanele.

      Si pana la urmă ești un papa-lapte care se ascunde sub pseudonimul Cristi C. 

      Sunt un snowflake penibil, gen, care vorbește numai cu defecte, gen, si care cred ca lumea are fluturi, gen, albi, si Hillary era cea mai misto si cool pentru ca a fi gay trebuie celebrat la eurovision si, lumea este rea, gen, nu te lasa sa te dezvolti, sa crezi in tine, gen, vrea sa muncesti, nu crede in facultati si colegii de profil umanist, in care studiem tehnici comportamentale de supravietuit in bule de infantilism, gen, muzica, Lady Gaga, express yourself, Soroș, ce mișto,... Maaaan, nu este libertate, gen, nu poti sa faci ce vrei, sa fii lasat in pace sa crezi in ce vrei tu. Sunt un snowflake inadaptat care trebuie sa traiesc in safety-zone unde nu am voie sa gandesc decat in termeni de feelings, emotii pozitive, flori, fluturi, lady gaga. Sunt un snowflake. Asezati-ma la loc sub bolul de cristal si agitati-ma putin ca sa zboare fluturii si fulgii de nea din bol. Este atat de cool, misto, gen.

       

      Unii ma numesc papa-lapte dar sunt snowflake. sunt cu Soroș, sunt cu Guseth, sunt cu Eurovisionul. Femeia cu barba a fost misto, so cool. Jos cu Trump, jos cu Putin, jos cu raul din lume, sa facem love oricare cu oricine si sa experimentam. 

       

      Snowflake = Soros = papa lapte = inadaptat social = prozac = om care nu se poate intretine din economia de piata si din cauza asta toti snowflacii sunt la teatru, stiinte sociale si alte chestiuni din care nu se pot intretine in capitalism si in economia de piata.

    O prezentare corecta! Nu incetati sa deschideti mintile intunecate de 'democratie"! Success !

    1. Avramescu, asemeni întregii propagande securiste, a mușcat momeala macovistă laolaltă cu ignoranții din piață. OUG13 era despre incriminarea abuzului în serviciu, în timp ce Kovesi, Lazar, CSM-ul și Iohannis au fost de partea dezincriminarii abuzului în serviciu de la bun început.

      Dacă Avramescu vă deschide mințile, el însuși un clueless, atunci lăudați-vă în cercul de oi care se cred lupi. 

      Corect, bine punctat !

      Totusi ar mai fi unele de spus dar nu este momentul. Pensia trebuie respectata. Ce sa fac cu 60 de milioane. Asta e de ce scriu ca sa se respecte pensia. Azi ma luat inima si nimeni nu ma ajutat. De ce ma intreb. Asta este important nu ce scrie unul si altul.

      Cristi, esti un analfabet, nu-ți este rușine? Învață mai întâi să scrii corect.

      Mesajul 9.3 nu apartine cititorului Cristi C.

      Ba da

      Je suis Cristi C! De ce se posteaza pentru altii ramane de vazut care este intentia si planul. Am spus ca pensia este tot ce conteaza. De ce sa iau doar 60 de miliane pe luna. Ca vrea unii si altii. Am lucrat subofiter si nu accept. Trebuie mai mult ca nu ma ajung cu pensia de 60 de miliane.

      Mesajul 9.7 nu apartine cititorului Cristi C.

      Autorul este un vechi cunoscator si cititor al lui Cristi C. Expresia frantuzeasca a fost demult folosita de adevaratul Cristi C si se pare ca l-a impresionat pe hotul de identitate care falsifica mesajul 9.7. Este un vechi si fidel admirator. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb