Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal a stîrnit noi controverse. După ce spiritele se mai liniştiseră după aprobarea în Parlament a noului Cod Fiscal, în luna mai, şi investitorii înţeleseseră cum va fi aplicată cota de impozitare, o nouă modificare a acestuia nu a stîrnit decît nemulţumire.
Modificarea se referă la impozitul pe veniturile din investiţii, iar neclaritatea rezultă din aplicarea cotei de impozitare a dividendelor.
În OUG este prevăzut că se impozitează cu 16% dividendele. În cazul celor distribuite, dar neplătite pînă la finele anului în care s-a aprobat bilanţul contabil, termenul de plată este pînă la data de 31 decembrie.
• Vosganian: "Prevederea cuprinde o măsură corectă şi una incorectă"
Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, Varujan Vosganian ne-a declarat: "Prevederea cuprinde o măsură corectă şi una incorectă. Este corect ca pentru dividendele distribuite dar neridicate să se plăteasca impozit pe dividende pînă la finele anului. Altminteri impozitul ar fi dificil de administrat şi ar îngreuna derularea optimă a exerciţiului bugetar, derulare ce presupune o anumită regularitate şi predictibilitate la nivelul veniturilor bugetare". Pe de altă parte, domnia sa cosideră că măsura incorectă se referă la modul de impozitare a dividendelor.
"Socotesc că este corect ca dividendele unui an să fie impozitate la nivelul de fiscalitate stabilit pentru acel an şi nu la nivelul de fiscalitate al anului următor", afirmă senatorul PNL.
Varujan Vosganian a încercat de mai multe ori să convingă Guvernul să renunţe la această măsură, dar Ministerul Finanţelor a ezitat să accepte propunerea preşedintelui Comisiei din Senat pe motivul că nu vor fi colectate destule venituri la buget.
Varujan Vosganian consideră că este corect ca dividendele pentru anul 2005 să fie impozitate cu 10%, nu cu 16% cît va fi probabil impozitul anul viitor cînd dividendele respective vor fi distribuite.
Omologul senatorului PNL din Camera Deputaţilor, Graţiela Iordache împărăşeste aceeaşi opinie. Domnia sa ne-a declarat: "Pot înţelege necesitatea aplicării cotei de 16% în toate domeniile, dar în acelaşi timp nu pot crede că o sporire a impozitului pe dividende va avea efect favorabil pentru dezvoltarea pieţei de capital. Dincolo de acest lucru vine întrebarea: Există sprijin pentru dezvoltarea piaţei de capital?". Graţiela Iordache este de părere că răspunsul Executivului la întrebarea anterioară se concretizează în nivelul impozitării, modul de reglementare şi asumarea necesităţii includerii unui program de dezvoltare al pieţei de capital într-o strategie naţională de dezvoltare.