Prima jumătate a anului s-a încheiat cu o nouă creştere peste aşteptări a inflaţiei, care a ajuns la o rată anuală de 3,9% în iunie 2021, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%. Media creşterilor lunare de ultimele şase luni a fost de 0,56%, de peste două ori mai mare decât media din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 0,26%. Dacă media lunară de 0,56% se va menţine până la sfîrşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 5,9% în septembrie 2021 şi de 6,9% în decembrie 2021. Ultima prognoză a BNR pentru decembrie 2021 este de 4,1%.
Cu toate acestea, oficialii Băncii Naţionale continuă să minimalizeze fenomenul, în ciuda unor evoluţii similare pe pieţele internaţionale, şi promovează neîncetat caracterul tranzitoriu al presiunilor inflaţioniste sau aruncă vina pe factorii externi.
"Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor", se arată pe site-ul instituţiei şi nicăieri nu este precizat că obiectivul este opţional în cazul unor influenţe externe sau interne despre care se afirmă că se află dincolo de capacitate de influenţă a politicii monetare.
Iar apoi, cum poţi să foloseşti drept scuză existenţe unor preţurile "exogene", când în strategia de politică monetară se precizează că se ţinteşte inflaţia calculată pe baza indicelui preţurilor de consum? Dacă a fost stabilită o astfel de ţintă, nu înseamnă că există şi mijloace sau instrumente pentru atingerea ei?
A asigurat BNR stabilitatea preţurilor? Nici pe departe. În perioada ianuarie 2010 - iunie 2021, rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,24%, care nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, după cum ar spune probabil oficialii de la BNR.
Ce înseamnă aceasta? Că un indice al preţurilor construit pe baza ratelor lunare ale inflaţiei raportate de INS şi o valoare iniţială de 100 de puncte în decembrie 2009 a ajuns la 138,2 puncte în iunie 2021 (vezi graficul 1).
După perioada de relativă stabilitatea de la mijlocul deceniului trecut, indicele preţurilor a revenit la creşterea accelerată, iar puterea de cumpărare a unităţii monetare a revenit la scăderea accelerată (vezi graficul 2).
Astfel, în iunie 2021 puterea de cumpărare a leului a fost cu 27,6% sub cea din decembrie 2009. Acest indicator se determină printr-o operaţie aritmetică simplă (raport al valorilor indicelui de preţ din două perioade diferite) şi este de obicei publicat pe site-urile oficiale ale băncilor centrale sau birourilor naţionale de statistică. Din păcate, o astfel de transparenţă este străină atât Băncii Naţionale a României cât şi Institutului Naţional de Statistică.
După cum se observă în grafice, creşterea preţurilor de consum din ţara noastră este "tranzitorie" de mai bine de patru ani, iar cele mai bune scenarii nu arată "ajustarea" indicelui, respectiv o creştere a puterii de cumpărare, ci doar temperarea creşterii preţurilor.
Atunci cum asigură şi menţine stabilitatea preţurilor Banca Naţională şi care sunt consecinţele neîndeplinirii obiectivului său fundamental?
Nu există consecinţe, deoarece astfel s-ar "atenta" la principiul "sfânt" al independenţei, iar stabilitatea este asigurată din vorbe, respectiv prin punerea semnului de echivalenţă între stabilitatea preţurilor şi creşterea lor exponenţială cu o rată de 2%.
Unde ne aflăm acum? Rata oficială a şomajului este scăzută, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte semnificativ pragul superior al intervalului de variaţie din jurul ţintei, 1,5% - 3,5%, iar estimările deviaţiei PIB faţă de valoarea sa potenţială vor reveni în teritoriul pozitiv în T3 2021, conform estimărilor BNR din ultimul raport asupra inflaţiei, din luna mai 2021.
Deviaţia pozitivă a PIB-ului faţă de PIB-ul potenţial, considerată factor de creştere a presiunilor inflaţioniste, va creşte de la 0,6% în T3 2021 până la 1,8% în T3 2022 şi 2,3% în T1 2023.
Atunci de ce nu majorează BNR dobânda de politică monetară? Deoarece se află în situaţia cunoscută sub numele "dominanţă fiscală", care apare când băncile centrale ţin dobânzile la un nivel care să asigure costuri de finanţare scăzute pentru guverne. Prelungirea perioadei de menţinere a dobânzilor la un nivel scăzut artificial face imposibilă normalizarea lor ulterioară, deoarece datoria publică va intra pe o traiectorie explozivă şi va determina intrarea statului în incapacitate de plată.
În plus, prin politica sa monetară prociclică din ultimele decenii, BNR a "stimulat" financializarea economiei, iar consecinţa a fost supradimensionarea unui sector imobiliar speculativ.
O altă consecinţă a politicii monetare relaxate a fost şi descurajarea acumulării capitalului autohton, iar "rezultatele" se văd şi în adâncirea deficitelor gemene (de cont curent şi fiscal).
Strategia adoptată în ultimele decenii de majoritatea băncilor centrale, ţintirea inflaţiei, se bazează pe reguli, astfel încât să fie eliminată posibilitatea acţiunilor discreţionare.
Tocmai această transformare a reprezentat un punct fundamental al justificării independenţei băncilor centrale, însă acum băncile centrale îşi apără independenţa şi consideră absolut normale acţiunile discreţionare, care au avut ca rezultat subminarea gravă a funcţionării pieţelor, iar în unele cazuri, cum este cazul pieţei obligaţiunilor guvernamentale din SUA şi zona euro, distrugerea lor completă.
"Băncile centrale se bucură de încrederea publicului şi a investitorilor, dezamăgesc rar, în ciuda faptului că nu de puţine ori trebuie să ia decizii dificile, nepopulare", a scris recent un membru al Consiliului de administraţie al BNR.
Se bucură de încrederea publicului şi investitorilor? În care univers paralel? Oare nu au promis marile bănci centrale că măsurile de relaxare, inclusiv dobânzile negative şi pornirea tiparniţelor, vor readuce creşterea sustenabilă?
Nu a existat niciun semnal în acest sens de la depăşirea fazei acute a crizei financiare globale, iar declanşarea pandemiei a venit după mai bine de un deceniu pentru a fi folosită drept scuză.
Prin menţinerea dobânzilor la minime istorice apropiate de zero sau chiar negative băncile centrale nu au făcut decât să alimenteze bule speculative fără precedentă şi să păstreze aparenţa solvabilităţii guvernelor.
Acelaşi lucru l-a făcut şi BNR, bineînţeles la o scară corespunzătoare dimensiunilor sale.
Amânarea procesului de normalizare a dobânzilor nu va conduce la corectarea "miraculoasă" a dezechilibrelor economice, ci doar va amâna deznodământul final, în condiţiile în care se vor acumula accelerat costurile sociale, economice şi financiare ale acestor politici iresponsabile.
1. Varf de cerere
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 15.07.2021, 06:47)
Pandemia datorita restrictiilor impuse a bulversat functionarea oarecum liniara a economiei globale. Ridicarea restrictiilor a determinat un varf de cerere pe fondul unei oferte reduse ceea ce a produs in mod firesc cresterea preturilor. E inoportun in acest moment ca BNR sa "cheltuie" resursele, dar cel mai probabil va actiona dupa ce varful va fi depasit.
2. 400 lei / Mwh
(mesaj trimis de Eu în data de 15.07.2021, 17:11)
Nu exista nicio speranta ca inflația sa fie temporara, deja prețul curentului s-a stabilizat pe la 350 - 400 lei Mwh, dublu fata anul trecut...și asta nu are legătură cu OPEC, UE, SUA, etc ci cu criza resurselor de energie primara din România.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.07.2021, 22:27)
multumiti Comisiei Europene, UE si Green Deal-ului la care Romania a aderat in Ianuarie!
nu ati vazut impactul pe carbune? inchideri de mine? inchideri de termocentrale doar ca sa satisfaca psihopatii ecologisti?
3. anticipare
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 15.07.2021, 22:24)
August 2024 va fi varful acestui puls de inflatie inceput (lent) inca de anul trecut.
Vreme rece atunci, in 2023 si 2024. Nu se face mancare. Fluctuatii in asigurarea energiei.
Asta vad inainte , asta simt.
Mai apoi inflatia o lasa mai moale doi ani , dupa care pana in 2031-2032 inflatia alearga efectiv ca un cal turbat!
Inflatie de 2 cifre procentuale (anualizata) , cu accidente la nivel de nivel lunar (care anualizat ar conduce la inflatie de 3 cifre procentuale).
Urmeaza vremuri ca in 1990 - 2000 ca inflatie (mai ales in valul 2 de inflatie - cel din 2026 incolo).
p.s. scoateti-va banii de la banca si faceti ceva cu ei ma! Ceva productiv ! Vi-i mananca inflatia!
3.1. Regie de cnbc (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alexandru în data de 16.07.2021, 02:13)
Mai omule nu mai panica oamenii ...degeaba cu banii...care bani la banca mai baiatule...romanii sunt plini de datorii...trăiesc în lumea cashless..virtual nation scrie pe lumea asta...trista lume...#rezist #pana si revoluțiile au fost regizate...si cred vor mai fi..vezi ca asta care urmeaza e o criza deflationista...ai grija cu sfaturile pe care le dai cu bani si despre bani...##inflatie cu banii dati la oamenii..normal ca da inflatie artificiala cica##regie de bloomberg#..!!
3.2. Lupta cu deflatia...inflatia care e deflatie (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2021, 02:33)
Vezi ca ăștia se luptă deflatia de 13 ani..adică toata băncile centrale...inflatia si daca ar crește alarmant se ridica dobanzile situatia pe care tot o cauta bancile centrale fie ea si o inflatie cum spui tu..e tot artificiala indusă ca si bursele "libere" era sa zic piețe financiare libere???????? si finish...poc superbalonul...triste vremuri...
3.3. inflatie (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de dan în data de 16.07.2021, 07:55)
Asta fac, scot banii. Problema cea mare e ce s afac cu ei! Erau stransi pentru cumpararea unei case..in Timisoara sub 200000 euro nu gasesti nimic ok..
3.4. pt Alexandru (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.07.2021, 22:36)
Mai Alexandru, eu nu panichez oamenii.
Vezi ca in globul meu bancar de cristal imi apare ca deflatia ca fenomen structural activ in economia mondiala s-a terminat in trim.1/2020.
Daca nu ai incredere in globul meu de cristal de bancher :D uita-te la preturile marfurilor si serviciilor... unde mai e exact deflatia ? Ca e inflatie toata ziua....
Au tot fost forte deflationiste din 2007 pana in 2020. Gata, ajunge (pentru inca 89 de ani, pana cand iar se vor manifesta... doar ca atunci vom fi morti noi, cei de acum).!
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.07.2021, 22:46)
asteapta perioada Sept 2021(sau Martie 2022) ...pana in perioada Martie 2023-Sept 2023.
Va fi "fereastra" de manifestare a inca unei crize.
Incepi sa-ti cauti casa (ajustata ca pret) undeva din Ianuarie 2023.
Nu faci mofturi! Sa nu te prinda Iunie/Iulie 2023 fara casa cumparata ca mai jos decat vei vedea piata atunci nu vei mai vedea!
Sa nu asculti de cei care prezic caderi glorioase ale imobiliarelor "mai rau ca in 2008-2009". Sunnt niste cretini frustrati care nu inteleg dinamica economica. Nu inteleg ca mediul acum e unul inflationist si eventuale "crize" (ca cea care urmeaza de 12-18 luni) sunt doar mini-pusee de detensionare a pietelor SI NU IMPULSURI DEFLATIONISTE PUR SANGE!
Ma intelegi ce zic aici? Sper ca vei cauta articolul asta si sa citesti ce iti scriu.
Indiferent cat de putin scade pana maxim in perioada Apr-Mai-Iun 2023 , cumperi in puii mei si nu te mai uiti inapoi!
Criza care urmeaza va avea o prima fereastra de manifestare in aria privata a asset-urilor... dar de fapt miezul unde fierbe mizeria crizei.... E IN TITLURILE DE STAT, IN DATORIA GUVERNAMENTALA. Ma intelegi ce zic?
Casele sunt una (active private) , titlurile de stat (datoria guvernamentala) inseamna altceva.
Succes!
p.s. mizeaza (in ordinea asta) : pe imobiliar, pe actiuni (doar interne, nu scoti banii in extern), pe aur si ... IN PRIMUL RAND PE OAMENII DRAGI SI BUNI CARE TE INCONJOARA! :)
Adica ajuta , investeste in oameni ca binele se intoarce, ma! :)
3.6. tot pt Dan (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.07.2021, 22:51)
si evita crypto... nu te atingi de asa ceva...
crypto e macro-bula speculativa construita in vederea a inca unei "recoltari" de bani de catre fortele financiare mari din lume... de la fraierii mici... cei care au muncit si acumulat in ultimii 10-15 ani ...
la un moment dat sistemul crypto va fi din senin scos din priza.... si toti cretinii vor ramane in mana ...CU NIMIC.
eviti crypto.
mai bine sa te considere prietenii bou si retardat si "nemodern" ... dar sa ramai tu in mana cu ce e al tau.... ok ? Opinia prietenilor valoreaza fix cat un pishat in vant. Conteaza ce rationezi si decizi tu ca banii sunt ai tai.
Spor!