După ce în urmă cu ceva timp nu mai încetau discuţiile referitoare la acţionarul majoritar al Depozitarului Central - noua instituţie a pieţei de capital care va realiza operaţiunile de compensare, decontare şi registru a acţiunilor - în urmă cu trei zile a fost reluată tema acţionariatului acestei instituţii de către vicepreşedintele CNVM, Paul Miclăuş. Domnia sa s-a întîlnit cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor care doresc ca statul să devină acţionar la Depozitarul pieţei de capital. În cazul în care acest lucru se va realiza, nu va mai fi nevoie de un alt depozitar pentru piaţa titlurilor de stat, susţine vicepreşedintele CNVM.
Actorii pieţei de capital nu au stat pe gînduri, ci au reacţionat imediat.
Septimiu Stoica, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat: "Depozitarul Central este suficient şi pentru titlurile de stat şi alte instrumente ale pieţei. Nu cred că ar putea fi pusă problema de încredere cînd acţionar majoritar al noului Depozitar Central va fi operatorul de piaţă, iar instituţia are în fapt un rol neutru". Domnia sa suspectează posibilitatea existenţei unei alte susţineri. Există, însă, prevederi ca BVB să poată deţine pînă la 75% din acţiuni, însă operatorul de piaţă, date fiind condiţiile din ţara noastră, a acceptat doar 51% din acţiuni pe considerente de cost şi maleabilitate, afirmă domnul Stoica. Vicepreşedintele BVB consideră că o dată ce intră ca acţionar Minis-terul Finanţelor, participaţiile celorlalţi acţionari se vor reduce. De asemenea, domnul Stoica opinează că este firesc ca să participe şi reprezentanţii BVB şi ceilalţi actori ai pieţei la dis-cuţiile pe această temă. "Brokerii şi operatorul de piaţă funcţionează direct şi ar trebui informaţi despre tot ceea ce se întîmplă în acest sector", apreciază vicepreşedintele BVB. "Procedura de dialog nu a fost una corectă", concluzionează Septimiu Stoica.
La rîndul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare (SNCDD), Ana Duran, nu a formulat o opinie certă referitoare la o viitoare intervenţie a Ministerului Finanţelor în acţionariatul Depozitarului Central. Totuşi, domnia sa afirmă că nu cunoaşte această intenţie, însă consideră că toţi ceilalţi actori ai pieţei ar trebui să fie de acord.
Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, ne-a informat că, îndată ce a aflat despre intenţia Ministerului, a şi luat legătura cu autorităţile pieţei de capital. Domnia sa ne-a declarat: "Există astfel de discuţii la Ministerul Finanţelor, însă ele nu au fost purtate cu actorii pieţei şi nici cu conducerea Comisiilor pentru piaţa de capital din Parlament, care sînt abilitate în domeniul pieţelor financiare". Varujan Vosganian continuă: "Pot să spun că mi se pare o idee bizară ca statul să oblige o societate privată cum este Depozitarul Central să-l primească în calitate de acţionar". În plus, senatorul PNL consideră că în situaţia dată Ministerul Finanţelor nu va dori doar să participe la AGA şi să primească dividende, ci va dori să decidă, iar pentru a lua decizii trebuie să deţină un procent important de acţiuni.