DE LA 1 IANUARIE 2010 Accizele vor fi calculate la un curs de 4,1981 lei/euro

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2009

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cursul de schimb valutar leu/euro utilizat pentru calculul accizelor datorate bugetului de stat în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010 va fi de 4,1981 lei/euro, cu 12% mai mare faţă de cel stabilit pentru accizele din acest an, potrivit cursului stabilit ieri de Banca Naţională a României.

    Pentru anul 2009, valoarea accizelor a fost calculată la un curs euro de 3,7364 lei.

    Conform Codului Fiscal, "valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule, stabilite în echivalent euro se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a Româ­niei pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor".

    De la începutul lunii septembrie, cursul a oscilat în limitele 4,23 - 4,24 lei/euro, pentru ca în data de 14 septembrie, cursul să ajungă la 4,27 lei/euro, nivel maxim care nu a mai fost atins din primăvara acestui an.

    Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, moneda naţională a crescut de la 4,27 lei/euro la 4,19 lei/euro.

    Astfel, potrivit cursului de 4,1981 lei/euro stabilit pentru calcularea accizelor de anul viitor, facturile la energie electrică vor fi mai mari, în timp ce şoferii vor plăti mai mult pe combustibili. Bani mai mulţi vor fi daţi şi la înmatricularea unei maşini, în contextul în care taxa de poluare va fi calculată la acest curs.

    Produsele de lux scapă de accize

    Conform proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, ţara noastră va elimina de anul viitor accizele pentru produsele de lux, precum blănurile, bijuteriile, cosmeticele, cristalurile, parfumurile, armele de vânătoare sau iahturile, această măsura fiind necesară pentru evitarea declanşării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru aplicarea de accize stabilite în cote procentuale.

    În prezent, armelor de vânătoare le sunt aplicate cele mai mari accize, de respectiv 100%, în timp ce blănurile sunt accizate cu 45%. Accize piperate se aplică şi în cazul iahturile de dimensiuni mari, de circa 50%, în timp ce pe segmentul parfumurilor şi apelor de toaletă, acciza poate ajunge până la 35% din valoare.

    Veniturile la bugetul de stat din primul semestru al acestui an s-au ridicat la 41 miliarde de lei, din care accizele au reprezentat 6,8 miliarde de lei (respectiv 17%), conform datelor communicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=64493.html< link2 >LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal< link3 >

    Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a codului Fiscal. Printre modificările propuse se numără: obligativitatea ca autorităţile locale să emită şi să transmită contribuabililor, până la data de 15 februarie a fiecărui an, deciziile de impunere privind obligaţiile aferente impozitelor şi taxelor locale; veniturile din restituirea sau anularea unor dobânzi/penalităţi de întârziere pentru care nu s-a acordat deducere nu vor mai fi luate în calculul profitului impozabil; cultele religioase nu vor mai plăti impozit pe profitul aferent veniturilor obţinute din înstrăinarea activelor. Alte modificări aduse codului în vigoare prevăd o creştere a taxei de autorizaţie de foraj şi excavări pentru prospecţiuni şi explorare de la 5 lei la 7 lei/mp, dar şi o schimbare a termenului limită până la care populaţia şi firmele vor putea depune declaraţia de impunere de la 15 mai la 25 mai. Contribuabilii au în continuare obligaţia de a plăti la stat o cotă de 16% din venitului net anual impozabil/câştigul net anual .

    Ministerul Finanţelor a mai anunţat că prevederile privind neimpozitarea veniturilor din dobânzi pentru depozitele bancare şi/sau instrumentele de economisire ale persoanelor fizice va continua să se aplice şi în 2010.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb