DE LA 1 SEPTEMBRIE, S-A MAJORAT PUNCTUL DE PENSIE Venituri mai mari pentru persoanele vârstnice

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2019

Venituri mai mari pentru persoanele vârstnice

Aproape 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii au, începând de ieri, un venit lunar mai mare. La 1 septembrie 2019, aşa cum prevede Legea 127/2019, cuantumul punctului de pensie a fost majorat de la 1100 lei la 1265 lei.

Punctul de pensie a fost indexat cu 15%, ceea ce atrage o creştere lunară a veniturilor pentru persoanele vârstnice. De exemplu, o persoană cu o pensie de 871 lei va beneficia din septembrie de 1002 lei. Alt pensionar, care a avut o pensie de 1562 lei, va primi 1796 lei. La o pensie de 2000 lei, majorarea este de 300 lei. Pensionarul respectiv va avea o pensie brută de 2300 lei, dar pentru suma care depăşeşte 2000 lei, res-pectiv din 300 lei, i se va reţine impozitul de 10 la sută, adică 30 lei. Prin urmare, va avea o pensie netă de 2270 lei.

Ministerul Muncii îi asigură pe cetăţeni că toate cupoanele de pensie au fost trimise deja la tipărit şi că toate casele judeţene de pensii vor fi în grafic cu plăţile actualizate.

Majorarea pensiilor este deja calculată, astfel că unii pensionari vor beneficia de o sumă mai mare încă din aceste zile deoarece, prin intermediul Companiei Naţionale "Poşta Română", plata se face în intervalul 1-15 septembrie. Cei care au optat pentru virarea pensiei prin card bancar vor primi pensiile mărite începând cu 12 septembrie, dată la care banii le vor intra în cont.

Legea 127/2019 prevede că valoarea punctului de pensie va creşte şi în anii următori, etapizat, până în toamna lui 2021. Astfel, în 2020, tot din luna septembrie, va urca la 1.775 lei, pentru ca după un an să ajungă la 1.875 lei. Din septembrie 2021, potrivit aceleiaşi legi, se va aplica o altă formulă de calcul al pensiilor, respectiv va fi introdus şi punctul de referinţă, a cărui valoare va fi indexată anual cu rata inflaţiei şi 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Actualii guvernanţi susţin că noua formulă, de asemenea, le va aduce pensionarilor mai mulţi bani în buzunar, mai ales celor cu un stagiu de cotizare complet sau mai mare. Pentru punerea în practică a noii formule de calcul, valoarea punctului de referinţă a fost stabilită la 75 lei, din septembrie 2021, de când noua lege va intra în vigoare în integralitatea ei.

Acest indicator va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislaţia anterioară, respectiv 25. Din 2022, valoarea punctului de referinţă se va majora în fiecare an cu 100 la sută din rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adăuga 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Legea pensiilor va avea, până la sfârşitul acestui an, un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei. Anul viitor acesta se va ridica la 24,8 miliarde, în 2021 impactul va fi de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

Tot de ieri, a fost majorată şi indemnizaţia socială (pensia minimă garantată), de la 640 lei la 704 lei. Este vorba despre acei pensionari care au un stagiu de cotizare (vechime în muncă) foarte mic şi a căror pensie este completată de la bugetul de stat cu o sumă care să le asigure un nivel minim de trai.

De majorarea veniturilor beneficiază şi însoţitorii pensionarilor invalizi care au gradul I de handicap. De la 1 septembrie, însoţitorii vor primi 1012 lei faţă de 880 lei.

Reprezentanţii Guvernului susţin că nicio pensie aflată în plată nu va scădea, iar dacă, în urma recalculării, va reieşi o pensie mai mică decât cea actuală, va fi menţinută ultima valoare înainte de recalculare.

Menţionăm că, prin noul cuantum de calcul al pensiilor, vor fi luate în considerare mai multe categorii de venituri: majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordul global şi alte drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. De asemenea, perioadele de masterat şi doctorat vor fi introduse ca perioade contributive asimilate stagiului de cotizare.

Numărul total al pensionarilor din sistemul public este de 4.964.000, dintre care 296.000 sunt pensionari agricultori.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De ce o persoană care are o vechime de 30 de ani primeste opensie la fel ca si unul care are o vechime de 12 ani ?Sa inteleg ca daca munceam 12 ani si restul anilor incercam sa mi fac bani prin diferite metode fara sa platesc la stat ,acuma eram bine,asi vrea sa stiu ca sa pot sa mi educe copii și nepoții din acest punct de vedere

    1. A 35 ani de muncă și 1253 lei pensie ..am suferit un AVC ischemic ..gradul 2 fără drept de muncă..cum calculează acești oameni ..aceste pensii sînt numai pentru ei si familiile lor ..la noi care nu avem ce face nu se gîndește nimeni din tara a asta ..numai pensiile nesimtite ..sa va fie rusine ..ca asa pensie care miati dato ..este dumnezeu pentru toti si toate .

    DA..ASA STIE TARA ASTA SA NE RESPECTE...SI CEI CARE AU MUNCIT AFARA PENTRU ALTE TARI POT VENI BINE MERCI CU SACOSICA DE BANI CA ISI PERMIT , SI POT LUA PENSIE CAT NOI CEI CARE NE-AM CHINUIT ATATIA AMAR DE ANI IN TARA ASTA CARE NUMAI BINELE NU NI-L VREA ... MERITA SA MUNCESTI IN ROMANIA????..BINE FAC CEI CARE FREACA MENTA, NU SE ENERVEAZA, NU SE STRESEAZA, FAC EVAZIUNE , MUNCA LA NEGRU...DE CE NU DACA SE POATE???? ANAFUL ARE GRIJA DE BIATA BUNICA DE LA TARA CARE TRAIESTE DOAR SA ISI POATA PLATI INMORMANTAREA ..IN REST TOATE BUNE NU???

    ?? ????????? ?????????? ?????????? ???????????? ?????????? ?????? (Junior)

     

    ??????????? ?????????? ?? ????????? ?? 18 ??? ? ????.  

    ?? ?????????? ???????? ?????????? ????????? ????  

    ???? ????? ???????? ???????????? ??????? ?????????  

    ??????????? ???????? ?? ?????? ?? ????!  

     

     

    ???? ???? ???????? ???????? ????? ??????! >> ?????? ? ??????? ??? ??????????? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb