DE LA FINALUL LUNII APRILIE, Acţiunile Electrica se tranzacţionează sub preţul de listare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iulie 2018

Acţiunile Electrica se tranzacţionează sub preţul de listare

Titlurile companiei au pierdut 18% în acest an

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Preţul acţiunilor EL se situează, de mai bine de jumătate de an, pe un trend descendent care, în lipsa unor veşti pozitive substanţiale, este greu de contracarat"

Acţiunile Electrica (EL) au avut una dintre cele mai slabe evoluţii din cadrul indicelui reprezentativ al pieţei noastre de capital, BET, în acest an, preţul titlurilor distribuitorului şi furnizorului de energie electrică suferind o scădere de 18,14% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere din intervalul 29 decembrie 2017 - 23 iulie 2018), faţă de un avans de 2,52%, cât afişează principalul coş de acţiuni al pieţei, în aceeaşi perioadă.

De altfel, începând cu finalul lunii aprilie, preţul acţiunii distribuitorului şi furnizorului de energie electrică se tranzacţionează sub preţul din Oferta Publică Iniţială (IPO), de 11 lei/titlu, derulată în 2014.

Deprecierea cotaţiei acţiunilor EL din acest an a apărut, cu toate că, societatea a distribuit un dividend brut/acţiune de 0,7237 lei, care, raportat la preţul acţiunii emitentului din data de 26 aprilie, ziua anterioară desfăşurării Adunării Generale a Acţionarilor în care a fost aprobată distribuirea dividendelor, de 10,8 lei/titlu, a oferit acţionarilor un randament de 6,7%, apropiat de media indicelui BET, de circa 7%.

Luând în calcul şi dividendul, de la începutul anului şi până pe data de 23 iulie, titlurile EL afişează o pierdere de 11,74%, în timp ce indicele BET-TR, cel include şi dividendele, are un plus de 10,84%, pentru acelaşi interval de raportare.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, ne-a transmis că, în opinia echipei societăţi de brokeraj pe care o reprezintă, evoluţia mai puţin fastă a preţului acţiunilor EL este cauzată de cel puţin trei factori.

"În primul rând, începutul de an a adus rezultate preliminare sub aşteptări. Apoi, chiar dacă rezultatele din trimestrul întâi au fost de natură să readucă o notă optimistă pentru investitori, am avut de-a face cu o evoluţie fluctuantă a cotei de piaţă pentru segmentul concurenţial: pentru 2017, aceasta a scăzut de la aproximativ 16% la circa 12% în timp ce, raportări mai recente ale Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) o plasează uşor sub 10% pentru primele trei luni din 2018. De asemenea, compania este cercetată într-o investigaţie comună a Consiliului Concurenţei şi ANRE, în urma căreia există un risc apreciabil să primească o amendă".

În plus, domnul Dumitrescu a subliniat că, din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii EL se situează pe un trend descendent de mai bine de jumătate de an, astfel încât există şi o oarecare presiune de vânzare care, în lipsa unor veşti pozitive substanţiale, este greu de contracarat.

Prime Transaction: "Dacă rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru nu vor aduce o îmbunătăţire a profitabilităţii, compania poate rămâne neatractivă pentru investitori"

La rândul său, Departamentul de analiză al societăţii Prime Transaction a punctat: "Electrica are, în continuare, rezultate financiare modeste, un motiv suficient, în opinia noastră, pentru ca preţul acţiunii să fie sub presiune. Să nu uităm că preţul titlului Nuclearelectrica (SNN) a ajuns de la 11 lei/unitate la mai puţin de 5 lei/unitate, atunci când profitabilitatea a fost la un nivel foarte slab.

În cazul Electrica, situaţia nu este atât de proastă, însă, lucrurile stau fără îndoială mai rău decât la listare, aşa că este normal să vedem şi un preţ mai mic al acţiunii".

Rezultatele financiare din trimestrul al doilea al acestui an este posibil să creeze un punct de inflexiune, dacă vor aduce o îmbunătăţire semnificativă a profitabilităţii, au punctat analiştii de Prime Transaction, conchizând: "În caz contrar, compania poate rămâne neatractivă pentru investitori, mai ales într-un moment în care există în piaţă aternative interesante".

Distribuitorul şi furnizorul de energie electrică a raportat, pentru primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 59,26 milioane lei, faţă de o pierdere de 51,22 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În anul 2017, Electrica a obţinut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de 2016, în timp ce, la nivel de grup, distribuitorului şi furnizorului de energie electrică a obţinut un profit net consolidat de 172 milioane lei, în scădere cu 63% faţă de 2016.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din companie, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are 6,92%, conform datelor de la Bursă.

La preţul de închidere de ieri a titlurilor El, de 9,3 lei/titlu, valoarea de piaţă a companiei este de circa 3,217 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trendul descendent e greu de contracarat pentru ca e o companie de stat!

    Iar statul si conducerea companiei nu sunt interesati in imaginea companiei si nici in valoarea de piata! 

    Dar nu care cumva chiar asta se doreste? 

    Ca sa poata cineva anume sa cumpere undeva jos de tot?

    Ca maine poimaine poate sa apara un ministru de finante in fata ziaristilor avizi de senzational cu vreo stire bomba si pretul EL va ajunge si mai jos de 7 lei / actiune !!!! 

    1. Electrica nu este companie de stat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb