DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, Acţiunile "Petrom" Bucureşti s-au ieftinit cu aproape 60%

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 octombrie 2008

Acţiunile "Petrom" Bucureşti s-au ieftinit cu aproape 60%

Cotaţia titlurilor "Petrom" Bucureşti a înregistrat, de la începutul anului, deprecieri semnificative, pe fondul valurilor de prăbuşiri financiare din SUA, care au afectat considerabil încrederea investitorilor faţă de piaţa de capital autohtonă.

Acţiunile "Petrom" (simbol SNP) s-au ieftinit în ultimele şase luni cu 55% (n.r. la perioa­da 24 aprilie - 17 octombrie), intrând în rândul emitenţilor care au resimţit efectele crizei mondiale. În şedinţa bursieră de ieri, preţul mediu pe acţiune a fost de 0,208 lei, cu aproape 60% mai mic decât preţul de la începutul anului (0,499 lei/acţiune).

Potrivit brokerilor, titlurile SNP au avut o evoluţie "puţin atipică" în comparaţie cu evoluţia generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din ultimul an. Deşi, în perioada februarie - iunie, emitenţii lis­taţi la BVB au cunoscut scăderi puternice, evoluţia titlurilor "Petrom" a fost corelată cu evoluţia preţului la barilul de petrol, care în luna iunie a marcat noi maxime istorice.

Odată cu revenirea cotaţiei petrolului în jurul valorii de 80 dolari/baril, titlurile SNP au consemnat şi ele scăderi, volumele tranzactionate fiind în uşoară creştere în ultima lună, sunt de părere brokerii.

Compania "Petrom" a obţinut un profit net de 1.664 milioane lei după primele şase luni ale anului, mai mare cu 88% decât cel din perioada similară din 2007, potrivit raportului semestrial emis de companie.

Alexandra Suciu, analist financiar la "Intercapital Invest", este de părere că profitul net obţinut de companie în primul semestru a fost sub aşteptările pieţei, motivul principal fiind creşterea cheltuielilor ca urmare a continuării programului masiv de inves­titii al societăţii (în primul semestru al acestui an, investiţiile au crescut cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).

"Petrom" a vândut, în primul semestru din acest an, 2,457 milioane tone carburanţi, cu 19% mai mult comparativ cu perioada similară din 2007, chiar dacă preţurile la carburanţi au fost mai ridicate în perioada menţionată.

Comercializarea produselor complementare a înregis­trat, de asemenea, o creştere semnificativă. Valoarea vânzărilor a atins 114 de milioane de lei, cu 51% peste nivelul celei din trimestru II al anului 2007, datorită optimizării portofoliului şi a procesului de achiziţie.

Acţionarul majoritar al companiei "Petrom" Bucureşti este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "AVAS" deţine 20,64% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, res­tul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.

Compania "Petrom" este unul dintre principalii jucători de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile societăţii sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, de la data de 3 septembrie 2001.

La sfârşitul lunii iunie 2008, "Petrom" opera 450 staţii de distribuţie, în timp ce "Petrom Group" avea, în total, 805 staţii: 547 în România şi 258 în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb