Indicele major al Bursei din Moscova, Micex, a scăzut cu circa 4% de la finele lunii februarie (când a început tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene) până în 21 iulie - a treia zi bursieră după prăbuşirea avionului MH17 pe teritoriul Ucrainei -, evoluţie care a redus capitalizarea de pe piaţa locală cu aproape 28 de miliarde de dolari, conform cifrelor Bloomberg.
Declinul pieţei acţiunilor din Rusia afectează economia ţării, care şi aşa a încetinit. Andrei Klepaci, viceministrul Economiei de la Moscova, declara, luna aceasta, că PIB-ul Rusiei, care valorează de 2.000 de miliarde de dolari, a avut creştere zero în trimestrul al doilea din 2014, comparativ cu primele trei luni din anul curent. Stagnarea vine după un declin de 0,5% în trimestrul întâi.
"Piaţa dă un semnal că Rusia trebuie să evite să devină o paria, respectiv să evite să se separe de bursele globale", a declarat Aleksei Belkin, director de investiţii la "Kapital Asset Management" LLC din Moscova. Acesta a adăugat: "Putin crede că ceea ce face el este justificat (...), însă situaţia devine tot mai costisitoare, cu fiecare lună".
Ieri, indicele Micex a mai recuperat teren, consemnând un avans de peste 1% în timpul în care miniştrii de externe din UE se întâlneau să dezbată noi sancţiuni pentru Rusia. Însă, în zilele de 17,18 şi 21 iulie, după doborârea, pe teritorul Ucrainei, a avionului MH17, operat de "Malaysian Airline System", Micex a pierdut 6,1% (cel mai mare declin din martie până acum). Conform SUA şi UE, de doborârea avionului s-ar face vinovaţi rebelii proruşi.
În condiţiile actuale, Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat, ieri, că anulează prima licitaţie de obligaţiuni de stat denominate în ruble din ultimele trei luni. Autorităţile ruse au adus ca motivaţie în acest sens "condiţiile nefavorabile de pe pieţe".
Randamentul obligaţiunilor ruseşti cu scadenţa în februarie 2027 a coborât cu nouă puncte de bază ieri (0,09 puncte procentuale), la 9,14%, astfel că avansul său lunar a fost redus la 64 de puncte de bază.
Rezervele valutare ale Rusiei au scăzut cu 15 miliarde de dolari de la finele lunii februarie, atingând 478 miliarde dolari la sfârşitul lunii iunie, conform datelor băncii centrale de la Moscova. Faţă de vârful atins în august 2011, aceste rezerve s-au diminuat cu 67 de miliarde de dolari (-12%).