DE LA ÎNCEPUTUL TENSIONĂRII RELAŢIILOR RUSIA - UCRAINA Pierderi de 28 miliarde dolari la Bursa din Moscova

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2014

Pierderi de 28 miliarde dolari la Bursa din Moscova

Ministerul de Finanţe de la Moscova a anulat o licitaţie de obligaţiuni denominate în ruble

Indicele major al Bursei din Moscova, Micex, a scăzut cu circa 4% de la finele lunii februarie (când a început tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene) până în 21 iulie - a treia zi bursieră după prăbuşirea avionului MH17 pe teritoriul Ucrainei -, evoluţie care a redus capitalizarea de pe piaţa locală cu aproape 28 de miliarde de dolari, conform cifrelor Bloomberg.

Declinul pieţei acţiunilor din Rusia afectează economia ţării, care şi aşa a încetinit. Andrei Klepaci, viceministrul Economiei de la Moscova, declara, luna aceasta, că PIB-ul Rusiei, care valorează de 2.000 de miliarde de dolari, a avut creştere zero în trimestrul al doilea din 2014, comparativ cu primele trei luni din anul curent. Stagnarea vine după un declin de 0,5% în trimestrul întâi.

"Piaţa dă un semnal că Rusia trebuie să evite să devină o paria, respectiv să evite să se separe de bursele globale", a declarat Aleksei Belkin, director de investiţii la "Kapital Asset Management" LLC din Moscova. Acesta a adăugat: "Putin crede că ceea ce face el este justificat (...), însă situaţia devine tot mai costisitoare, cu fiecare lună".

Ieri, indicele Micex a mai recuperat teren, consemnând un avans de peste 1% în timpul în care miniştrii de externe din UE se întâlneau să dezbată noi sancţiuni pentru Rusia. Însă, în zilele de 17,18 şi 21 iulie, după doborârea, pe teritorul Ucrainei, a avionului MH17, operat de "Malaysian Airline System", Micex a pierdut 6,1% (cel mai mare declin din martie până acum). Conform SUA şi UE, de doborârea avionului s-ar face vinovaţi rebelii proruşi.

În condiţiile actuale, Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat, ieri, că anulează prima licitaţie de obligaţiuni de stat denominate în ruble din ultimele trei luni. Autorităţile ruse au adus ca motivaţie în acest sens "condiţiile nefavorabile de pe pieţe".

Randamentul obligaţiunilor ruseşti cu scadenţa în februarie 2027 a coborât cu nouă puncte de bază ieri (0,09 puncte procentuale), la 9,14%, astfel că avansul său lunar a fost redus la 64 de puncte de bază.

Rezervele valutare ale Rusiei au scăzut cu 15 miliarde de dolari de la finele lunii februarie, atingând 478 miliarde dolari la sfârşitul lunii iunie, conform datelor băncii centrale de la Moscova. Faţă de vârful atins în august 2011, aceste rezerve s-au diminuat cu 67 de miliarde de dolari (-12%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb