DE LA JUMĂTATEA LUNII TRECUTE Performanţă mai bună decât a indicelui BET, pentru cotaţia Romgaz

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2019

Performanţă mai bună decât a indicelui BET, pentru cotaţia Romgaz

Recent, preţul acţiunii producătorului de gaze naturale a atins un maxim istoric de 38,4 lei

Lucian Isac, Estinvest: "În condiţiile în care preţul energiei electrice a avut o creştere considerabilă în ultima perioadă, în momentul în care Centrala de la Iernut va deveni operaţională, producţia sa va aduce un plus important la rezultatele Romgaz"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cel puţin până când compania îşi va publica rezultatele financiare pentru primele nouă luni, există o probabilitate ridicată ca preţul acţiunii SNG să se stabilizeze la nivelurile actuale"

Cotaţia acţiunilor producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) a marcat o evoluţie spectaculoasă de la jumătatea lunii trecute, înregistrând o rentabilitate de 12,28% (calculată pe baza preţurilor de închidere din perioada 13 septembrie - 22 octombrie) de aproape trei ori mai mare faţă de randamentul indicelui BET, care a crescut, în acelaşi interval, cu 4,24%. De asemenea, ascensiunea preţului titlurilor SNG a fost cu mult şi peste cea a indicelui energetic BET-NG, care s-a apreciat cu 6,39%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Mai mult decât atât, în şedinţa din 22 octombrie, preţul acţiunii Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urcat până la un maxim istoric de 38,4 lei, nivel la care valoarea de piaţă a producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş se situa la 14,8 miliarde de lei.

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest consideră că, în primul rând, evoluţia acţiunii Romgaz din ultima lună, lună şi jumătate, are la bază trecerea pieţei noastre de la statutul de frontieră la piaţă emergentă secundară, începând cu toamna anului viitor.

Domnia sa ne-a transmis: "Romgaz este una dintre cele trei societăţi care vor intra direct în indicii FTSE Russell, astfel încât acţiunile sale vor intra în vederea unor investitori instituţionali străini mai importanţi. De altfel, în ultima perioadă s-au înregistrat transferuri cu pachete consistente de acţiuni SNG, unele chiar şi printr­-o singură tranzacţie".

De asemenea, directorul de la Estinvest a punctat că Romgaz este o societate care stă foarte bine din punct de vedere fundamental şi care a dat an de an dividende cu randamente ridicate, printre cele mai mari de la BVB.

"În aceste condiţii, consider că investitorii deja anticipează că producătorul de gaze va fi foarte darnic din punctul de vedere al dividendelor şi anul viitor", a spus Lucian Isac.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Nu în ultimul rând, conform diferitelor informaţii apărute în spaţiul public, există perspectiva ca OUG 114 să sufere modificări sau chiar să fie anulată, ceea ce creează premisele ca Romgaz să obţină, anul viitor, rezultate financiare mai bune decât cele din acest an. Practic, este un cumul de elemente care fac din Romgaz un emitent atractiv, îndeosebi pentru investitorii instituţionali străini".

În acest an, compania deţinută în proporţie de 70% de Ministerul Energiei a distribuit către investitori, la cererea acţionarului majoritar, un dividend de 4,17 lei care, raportat la cotaţiile acţunii SNG de la începutul lunii mai, oferea un randament de puţin peste 12%.

În plus, în ultimii doi ani, Statul Român a cerut şi dividende suplimentare de la companiile pe care le deţine, iar producătorul de gaze naturale din Mediaş a fost printre cei care au direcţionat cele mai mari sume de bani către acţionari.

Totuşi, ţinând cont şi de situaţia politică, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, este sceptic că istoria se va repeta în acest an.

"Indiferent care va fi componenţa Guvernului, îmi vine greu să cred că statul va mai cere dividende suplimentare de la companiile pe care le are în subordine", ne-a spus directorul de la Goldring.

Premierul desemnat Ludovic Orban va depune astăzi la Parlament lista viitorului cabinet şi programul de guvernare urmând ca votul de învestitură să aibă loc în cel mai scurt timp.

Referitor la elementele care au potenţialul de a influenţa cotaţia producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş la Bursa de Valori Bucureşti pe termen mediu şi lung, Lucian Isac ne-a spus: "Din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai importanţi factori de care va depinde evoluţia preţului acţiunii SNG în viitor este legat de modificarea sau anularea prevederilor OUG 114 din zona energiei".

De asemenea, directorul de la Estinvest consideră că, în condiţiile în care preţul energiei electrice a avut o creştere considerabilă în ultima perioadă, în momentul în care Centrala de la Iernut va deveni operaţională, producţia sa va aduce un plus important la rezultatele societăţii.

"Romgaz este o societate care nu trebuie să lipsească din portofoliul investitorilor", a conchis Lucian Isac.

La rândul său, Dragoş Mesaroş, care conduce activitatea de tranzacţionare de la Goldring, ne-a transmis: "Consider că, cel puţin până când Romgaz îşi va publica rezultatele financiare pentru primele nouă luni, de la care nu am aşteptări spectaculoase, există o probabilitate ridicată ca preţul acţiunii SNG să se stabilizeze la nivelurile actuale. De altfel, ţinând cont de temperaturile ridicate din ultima perioadă, este posibil ca nici rezultatele financiare pentru întregul an 2019 să nu arate creşteri mari".

În data de 14 noiembrie, compania cu sediul în Mediaş îşi va publica rezultatele obţinute după primele trei trimestre ale anului.

Pentru primele şase luni din 2019, Romgaz a obţinut un profit net de 975,9 milioane de lei, în creştere cu 24,7% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 16,18%, faţă de primul semestru 2018.

La finele lunii trecute, FTSE Russell, agenţia de evaluare a London Stock Exchange, a anunţat că piaţa nostră, clasificată în prezent ca piaţă de frontieră, îndeplineşte criteriul de lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă secundară, promovare ce va avea loc efectiv în septembrie 2020, iar alături de Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Romgaz este una dintre companiile de la BVB care vor intra în indicii agenţiei de rating.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb