DE LA PROFIT DE 784,64 MILIOANE DE LEI, PE STANDARDELE ROMÂNEŞTI, Fondul Proprietatea a raportat pierderi de 565,1 milioane lei, în 2015, pe IFRS

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2016

Fondul Proprietatea a raportat pierderi de 565,1 milioane lei, în 2015, pe IFRS

Scăderea acţiunilor OMV Petrom, principalul factor care a generat pierderea contabilă a FP

Avocatul Gheorghe Piperea a ridicat problema legalităţii distribuţiilor de cash, în condiţiile pierderilor, pe IFRS

Fondul Proprietatea a înregistrat, în 2015, pierderi de 565,1 milioane lei, comparativ cu un profit de 427,18 milioane lei în anul anterior, conform rezultatelor preliminare ale societăţii, tratate pe standardele internaţionale de contabilitate IFRS.

În ianuarie, FP transmisese că a înregistrat un profit de 784,64 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 22,53% faţă de 2014, pe standardele româneşti de contabilitate.

Reprezentanţii Fondului explică: "Principalul factor care a determinat pierderea contabilă semnificativă în anul 2015 a fost modificarea de valoare justă netă negativă nerealizată aferentă participaţiilor clasificate la valoare justă prin profit sau pierdere conform IFRS, în principal generată de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în anul 2015. Pierderea contabilă curentă şi cele reportate vor fi acoperite din profiturile contabile aferente exerciţiilor financiare viitoare''.

Potrivit FP, pe 28 decembrie 2015, ASF a publicat Norma nr. 39/2015 care aprobă IFRS ca bază contabilă statutară (reglementări contabile oficiale) pentru situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat la 31 decembrie 2015, cu toate că în timpul anului 2015 Reglementările contabile româneşti (Regulamentul CNVM nr. 4/2011, cu modificările şi completările ulterioare), au fost reglementările contabile oficiale.

Reprezentanţii FP mai precizează: "Cu toate că din cauza acestei situaţii nu vor exista profituri distribuibile conform situaţiilor financiare anuale statutare ale Fondului aferente anului 2015 (întocmite în conformitate cu IFRS), Administratorul Fondului îşi păstrează angajamentul de a asigura distribuţii anuale de numerar către acţionarii Fondului.

Astfel, Administratorul Fondului a recomandat deja şi acţionarii au aprobat (în data de 27 ianuarie 2016), o distribuţie de numerar de 0,05 Lei pe acţiune (prin reducerea capitalului social ca urmare a reducerii valorii nominale a acţiunilor Fondului) către acţionarii înregistraţi ca atare la Data de înregistrare (respectiv 6 iunie 2016), proporţional cu participaţia lor la capitalul social vărsat al Fondului (Ex-date fiind 3 iunie 2016). Plata către acţionari va începe în data de 27 iunie 2016 (Data plăţii).

Pe baza înţelegerii actuale a legislaţiei fiscale din România, nu vor exista impozite în România pentru Fond sau pentru acţionarii săi în legătură cu această distribuţie. Reducerea capitalului social este supusă avizării de către ASF a modificării Actului Constitutiv.

În plus, Administratorul Fondului va efectua în continuare distribuţii către acţionari prin intermediul programelor de răscumpărare de acţiuni proprii".

Avocatul Gheorghe Piperea a ridicat, recent, problema legalităţii distribuţiilor de cash, în condiţiile pierderilor Fondului, pe IFRS.

"Din art. 207 alin. (2) lit. b) din Legea nr.31/1990 rezultă cu claritate că, în urmarea unei reduceri de capital social, se pot restitui sume de bani către acţionari reprezentând cote părţi din capitalul social, dacă nu este există pierderi", preciza domnul Piperea, menţionând că, din documentele care însoţesc convocarea AGA din 27 ianuarie 2015 rezultă că Fondul nu are pierderi, deci aparent, condiţia legală este întrunită. Şi totuşi, după normele IFRS, Fondul Proprietatea a înregistrat o pierdere contabilă.

"Cred că ASF, fiscul român şi, probabil, şi alte organe de anchetă ar putea să se intereseze de această optimizare fiscală şi chiar să oprească prin opoziţie această operaţiune, dacă are motive să creadă că operatiunea este în neregulă", a spus Gheorghe Piperea.

La 31 decembrie 2015, capitalurile proprii totale au fost de 12,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,7% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2014, de aproximativ 13,35 miliarde de lei, potrivit datelor IFRS. Fondul a raportat, la aceeaşi dată, o valoare a activului net (VAN) de 12,088 miliarde de lei şi o valoare a activului net pe acţiune (VAN pe acţiune) de 1,1564 lei (un randament total negativ al VAN pe acţiune de 0,6% comparativ cu 31 decembrie 2014).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb