DE PE URMA MIGRANŢILOR ÎN EUROPA Reţelele de traficanţi au câştigat între 5 şi 6 miliarde de dolari, anul trecut

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2016

Reţelele de traficanţi au câştigat între 5 şi 6 miliarde de dolari, anul trecut

Reţelele de traficanţi de persoane în Europa au câştigat între 5 şi 6 miliarde de dolari de pe urma valului de migraţie de anul trecut, ceea ce face din această activitate una dintre cele mai profitabile de crimă organizată, relevă un raport comun al agenţiilor de poliţie Europol şi Interpol, preluat de Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

În documentul publicat ieri, agenţiile subliniază că, în 2015, intrarea în Uniunea Europeană a 90% dintre migranţi şi refugiaţi a fost facilitată de reţele infracţionale cu structuri flexibile, situate de-a lungul rutelor de migraţie, iar procentul este probabil să fie chiar mai mare în acest an.

Din cei în jur de 1 milion de migranţi intraţi în UE în 2015, majoritatea au plătit între 3.000 şi 6.000 de euro (3.400-6.800 de dolari), rezultând pentru reţelele de trafic un profit estimat la 5-6 miliarde de dolari, afirmă raportul.

Pentru a spăla bani sau a-i introduce în economia legală, curierii transportă sume mari în numerar peste graniţe, iar traficanţii recurg la firme de închirieri de maşini, magazine alimentare, restaurante sau companii de transport.

Conform raportului, principalii organizatori au provenit din aceleaşi ţări ca şi migranţii, însă adesea deţineau permise de rezidenţă sau paşapoarte europene.

"Structura de bază a reţelelor de trafic de migranţi include lideri care coordonează activităţi de-a lungul unei rute date, organizatori care gestionează activităţile la nivel local prin contacte personale şi intermediari care îi ajută pe organizatori şi în activităţile de recrutare", se arată în raport, care aminteşte şi practica unor funcţionari corupţi de a permite, în schimbul unor sume de bani, trecerea vehiculelor la frontiere sau de a elibera ambarcaţiuni cu migranţi.

În jur de 250 de "hotspoturi" de trafic - adesea gări, aeroporturi sau autogări-, 170 în interiorul şi 80 în afara UE, au fost identificate.

Autorii raportului nu au găsit dovezi despre dispute între grupările infracţionale, însă reţelele mai mari le-au preluat treptat pe cele mai mici.

În 2015, marea majoritate a migranţilor au întreprins traversări periculoase ale Mediteranei dinspre Turcia sau Libia, continuându-şi apoi călătoria cu trenul. În jur de 800.000 se află încă în Libia, aşteptând să plece spre Europa, menţionează raportul, care avertizează că intensificarea controalelor la frontiere este probabil să crească atractivitatea călătoriilor aeriene, cu documente false închiriate migranţilor şi apoi restituite intermediarilor.

Rutele de trafic de migranţi ar putea fi folosite şi pentru contrabanda cu droguri sau arme şi există îngrijorări tot mai mari că la ele ar putea recurge şi luptători străini radicalizaţi pentru a intra pe teritoriul UE. Raportul menţionează însă că nu există deocamdată date concrete care să sugereze că grupări militante au apelat în mod constant sau au cooperat cu reţele de crimă organizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UE, de unde au avut migrantii acesi bani? cum ar fi trebuit sa fie gestionati in folosul amaratilor? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb