Companiile au retras din bănci depozite de circa 10 miliarde de lei (circa 2,2 miliarde de euro), în primul trimestru, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).
Declinul depozitelor în lei ale firmelor a fost, potrivit FGDB, mult mai pronunţat pentru depozitele negarantate de peste 100.000 de euro.
Acest lucru demonstrează că retragerile pe care le-a anunţat FGDB pentru perioada ianuarie-martie s-au realizat în special la finalul lunii martie, când a fost luată decizia privind taxarea depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din Cipru. Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că unul din factorii importanţi ai acestor retrageri ar putea fi decizia autorităţilor cipriote.
În primul trimestru însă, persoanele fizice şi-au crescut depozitele. La 31 martie, populaţia deţinea pe ansamblul sistemului bancar depozite de 127,1 miliarde de lei, cu 2,8% mai mult decât nivelul de la sfârşitul anului precedent.
• Retrageri de la sucursalele băncilor străine
Un număr mai mare de retrageri decât în mod normal s-a observat în cazul depozitelor bancare cu sume mai mari de 100.000 euro, de la sucursalele băncilor străine din România, potrivit raportului FGDB.
Aceste retrageri s-au înregistrat, în principal, în cazul persoanelor juridice, pe segmentul depozitelor negarantate, care au suferit o scădere de 10,1% comparativ cu trimestrul trecut. Retragerile au fost consemnate atât în cazul deponenţilor persoane juridice rezidente, cât şi nerezindente. În cazul persoanelor rezidente s-a retras suma totală de 8,7 miliarde lei, iar în cazul persoanelor nerezidente depozitele în lei au scăzut cu 8,3% şi cu 7,4% depozitele în valută.