Subprefectul judeţului Braşov, Szakal Andras, a anunţat finalizarea analizei referitoare la aplicarea legilor fondului funciar. În urma datelor centralizate la Prefectura Judeţului Braşov, s-a stabilit că din totalul de 272.925 hectare de pădure şi teren agricol revendicate, ariile retrocedate pentru care s-au eliberat titluri de proprietate măsoară numai 190.000 hectare. În baza Legii "Lupu" (1/2000), privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, au fost eliberate, la nivelul judeţului Braşov, 43% din titlurile de proprietate asupra fondului forestier şi numai 30% pentru terenurile agricole. În baza legii 18/1991, privind fondul funciar, au fost eliberate 78% din titlurile de proprietate.
Subprefectul Braşovului a explicat: "În realitate, situaţia se prezintă mult mai dramatic după propriile estimări şi observaţii făcute pe teren. Procentul titlurilor de proprietate atribuite pe Legea 18 se ridică la numai 60%, raportat la suprafaţa exis-tentă. Această situaţie anacronică a fost generată de faptul că nu s-a avut în vedere nici un fel de evidenţă. Au fost mai mulţi moştenitori ai unei suprafeţe de pămînt şi, pentru că nu s-a retrocedat pe vechile amplasamente, s-au eliberat cîte două-trei titluri pentru aceeaşi suprafaţă expropriată, ceea ce a condus la o dezordine totală. Nici nu pot înţelege cum s-au raportat, la sfîrşitul lui 2004, cifra de 99% titluri de proprietate eliberate". Spre exemplificare, domnia-sa ne-a arătat că, în cazul Legii 18, unde nu s-a făcut distincţie între păduri şi tere-nuri arabile, din aproximativ 150.000 hectare revendicate, s-au eliberat titluri pentru 90.141 hectare. În cazul legii "Lupu", din 14.459 hectare revendicate, s-au eliberat titluri din numai pentru 6.225 din ele. Doar în privinţa fondului fores-tier revendicat pe baza Legii 1/2000 lucrurile stau ceva mai bine, din 11.000 hectare eliberîndu-se titluri pentru 10.091. Faţă de o asemenea situaţie complet diferită de cea raportată, Szakal Andras a demarat a o amplă acţiune de analiză, în fiecare localitate, a modului în care s-au aplicat prevederile legale.
Subprefectul Braşovului a subliniat: "Se va pune accentul pe aspectele referitoare la dificultăţile întîmpinate şi la cauzele care au determinat încetinirea procesului de punere în posesie după ce Comisia jude-ţea-nă de aplicare a legii fondului funciar a validat propunerile înaintate de către comisiile locale. Am constatat situaţii de-a dreptul stînjenitoare. De exemplu, în localitatea Racoş, nu s-a eliberat nici un titlu. Comisia locală nu s-a întrunit niciodată. Ea există numai scriptic. O situaţie asemănătoare am găsit la Recea. Am constatat că respectiva comisie nu s-a întrunit din iunie 2004, după desfăşurarea alegerilor locale". Domnia sa a spus că va face eforturi pentru urgentarea eliberării titlurilor de proprietate.