Debandadă în aplicarea legilor fondului funciar în Judeţul Braşov

Ştefan Teodor Vacarenco, Braşov
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2005

Subprefectul judeţului Braşov, Szakal Andras, a anunţat finalizarea analizei referitoare la aplicarea legilor fondului funciar. În urma datelor centralizate la Prefectura Judeţului Braşov, s-a stabilit că din totalul de 272.925 hectare de pădure şi teren agricol revendicate, ariile retrocedate pentru care s-au eliberat titluri de proprietate măsoară numai 190.000 hectare. În baza Legii "Lupu" (1/2000), privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, au fost eliberate, la nivelul judeţului Braşov, 43% din titlurile de proprietate asupra fondului forestier şi numai 30% pentru terenurile agricole. În baza legii 18/1991, privind fondul funciar, au fost eliberate 78% din titlurile de proprietate.

Subprefectul Braşovului a explicat: "În realitate, situaţia se prezintă mult mai dramatic după propriile estimări şi observaţii făcute pe teren. Procentul titlurilor de proprietate atribuite pe Legea 18 se ridică la numai 60%, raportat la suprafaţa exis-tentă. Această situaţie anacronică a fost generată de faptul că nu s-a avut în vedere nici un fel de evidenţă. Au fost mai mulţi moştenitori ai unei suprafeţe de pămînt şi, pentru că nu s-a retrocedat pe vechile amplasamente, s-au eliberat cîte două-trei titluri pentru aceeaşi suprafaţă expropriată, ceea ce a condus la o dezordine totală. Nici nu pot înţelege cum s-au raportat, la sfîrşitul lui 2004, cifra de 99% titluri de proprietate eliberate". Spre exemplificare, domnia-sa ne-a arătat că, în cazul Legii 18, unde nu s-a făcut distincţie între păduri şi tere-nuri arabile, din aproximativ 150.000 hectare revendicate, s-au eliberat titluri pentru 90.141 hectare. În cazul legii "Lupu", din 14.459 hectare revendicate, s-au eliberat titluri din numai pentru 6.225 din ele. Doar în privinţa fondului fores-tier revendicat pe baza Legii 1/2000 lucrurile stau ceva mai bine, din 11.000 hectare eliberîndu-se titluri pentru 10.091. Faţă de o asemenea situaţie complet diferită de cea raportată, Szakal Andras a demarat a o amplă acţiune de analiză, în fiecare localitate, a modului în care s-au aplicat prevederile legale.

Subprefectul Braşovului a subliniat: "Se va pune accentul pe aspectele referitoare la dificultăţile întîmpinate şi la cauzele care au determinat încetinirea procesului de punere în posesie după ce Comisia jude-ţea-nă de aplicare a legii fondului funciar a validat propunerile înaintate de către comisiile locale. Am constatat situaţii de-a dreptul stînjenitoare. De exemplu, în localitatea Racoş, nu s-a eliberat nici un titlu. Comisia locală nu s-a întrunit niciodată. Ea există numai scriptic. O situaţie asemănătoare am găsit la Recea. Am constatat că respectiva comisie nu s-a întrunit din iunie 2004, după desfăşurarea alegerilor locale". Domnia sa a spus că va face eforturi pentru urgentarea eliberării titlurilor de proprietate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb