Debut în forţă pentru Hidroelectrica la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2023

Debut în forţă pentru Hidroelectrica la BVB

Tranzacţii de 760 de milioane de lei cu titlurile H20, în prima şedinţă bursieră

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: "Bursa nu trebuie privită ca un loc al speculaţiilor, ci ca un loc de finanţare pe termen lung a întreprinderilor"

Premierul Marcel Ciolacu: "Investiţiile pe care le va realiza Hidroelectrica vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice"

Preşedintele BVB, Radu Hanga: "Am devenit cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei; doar Polonia şi Austria se află în faţa noastră"

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă: "Economia românească integrează tot mai clar principiile liberei concurenţe care aduce dezvoltare"

Oferta Hidroelectrica este cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent; în toamna anului trecut, Porsche derula la Frankfurt cel mai mare IPO realizat vreodată în Europa, în termeni de capitalizare bursieră

Acţiunile Hidroelectrica (H2O) au debutat în forţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), tranzacţiile derulate în prima zi cu titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică ridicându-se la 759,7 milioane de lei (153,5 milioane de euro), valoare cu mult peste cele obişnuite pentru piaţa noastră de capital.

După ce au atins un maxim de 115,2 lei, titlurile H2O au încheiat ziua la 110 lei, cu 5,7% peste preţul la care s-a realizat oferta publică, de 104 lei pe titlu. La preţul de închidere de ieri, evaluarea bursieră a companiei se ridică la 49,5 miliarde lei.

Listarea a fost marcată de un eveniment ce a avut loc la Banca Naţională a României (BNR), cea care a găzduit primul sediu al bursei la reînfiinţarea din 1995, la care au participat autorităţi, reprezentanţi ai BVB, ai Hidroelectrica şi a Fondului Proprietatea, cel care a vândut pachetul de acţiuni pe care-l deţinea în producătorul de energie, precum şi alţi actori ai pieţei.

Mugur Isărescu: "Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă examenul de maturitate"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că, prin listarea Hidroelectrica, Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă examenul de maturitate.

Domnia sa a afirmat: "Pornind de la zero în urmă cu aproape 30 de ani, companiile româneşti listate în prezent la Bursa de Valori din Bucureşti au ajuns să aibă o capitalizare cumulată de aproximativ 42 de miliarde de euro. Este o cifră impresionantă. Creşterea poate fi mai puţin rapidă de cât am fi dorit noi, cei care am participat atunci, în 1995, la inaugurarea bursei. Am fi vrut să ne dezvoltăm mai repede, să mergem mai repede. Însă creşterea a fost continuă şi a marcat o consolidare treptată".

Guvernatorul a adăugat: "Banca Naţională a României, ca prim partener al bursei de valori şi găzduitor al bursei de valori, pune mare preţ nu numai pe dezvoltarea rapidă, dar şi pe o abordare chibzuită, sustenabilă pe termen lung. Astăzi, la 28 de ani de la reînfiinţare, având în vedere această dezvoltare sustenabilă, dar şi această listare record pentru zona noastră, spun că Bursa de Valori din Bucureşti îşi dă astăzi examenul de maturitate".

Mugur Isărescu a subliniat că, în Europa, cultura afacerilor este orientată în principal către finanţarea bancară, spre deosebire de modelul anglo-saxon, ce are în prim plan piaţa de capital.

"La nivelul Uniunii Europene şi la nivelul României, prin eforturi susţinute, se promovează necesitatea adâncirii pieţelor financiare şi importanţa creşterii finanţării prin intermediul pieţelor financiare şi al bursei, atât din perspectiva diversificării riscurilor, cât şi a randamentelor", a spus guvernatorul BNR. "Ancorarea finanţării la nivelul României pe doi piloni, cel bancar şi cel al pieţei financiare bursiere, cred că nu poate aduce decât avantaje, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Bursa nu trebuie să fie privită ca un loc de speculaţii - se fac şi speculaţii financiare, dar ca un loc de finanţare pe termen lung, solid, a întreprinderilor".

Marcel Ciolacu: "Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice"

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că investiţiile pe care le va realiza Hidroelectrica vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice, precum şi asumarea unui rol mai curajos de jucător regional.

Domnia sa a declarat: "Pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice. Această abordare responsabilă şi orientată către consumator a ajutat populaţia şi a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înţelege aşteptările şi problemele românilor! Hidroelectrica este şi va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român îşi păstrează integral participaţia de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca şi cetăţenii români şi alţi investitori instituţionali să devină acţionari", a arătat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat: "Ştiu că Hidroelectrica are un plan ambiţios de dezvoltare în sectorul energiei verzi, pe care îl încurajăm şi susţinem. Aceste investiţii vor reduce dependenţa energetică faţă de Rusia şi vor consolida poziţia României în privinţa securităţii energetice şi a asumării unui rol mai curajos de jucător regional. O companie care a susţinut, nu o dată, peste 50% din consumul naţional de energie electrică, joacă azi un rol esenţial în menţinerea stabilităţii şi securităţii energetice a întregii regiuni. Mai ales în contextul războiului din Ucraina, acest fapt a permis României să contribuie la susţinerea Republicii Moldova, ajutorul nostru energetic fiind vital", a mai spus el.

Radu Hanga: "Oferta Hidroelectrica este a treia cea mai mare la nivel mondial, în acest an"

Radu Hanga, preşedintele BVB a subliniat că, prin listarea Hidroelectrica, piaţa noastră de capital a devenit cea de-a treia cea mai mare din centrul şi estul Europei, doar Polonia şi Austria aflându-se în faţa noastră.

Reprezentantul bursei a afirmat: "Suntem aici pentru a celebra cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi a treia cea mai mare la nivel mondial în acest an. Este un lucru important, un lucru care ne pune pe harta globală a pieţelor de capital, ne consolidează poziţia. Oferta s-a derulat într-un moment complicat din punct de vedere economic şi geopolitic, iar succesul său în acest context ne arată că piaţa locală a câştigat în maturitate şi atractivitate. De asemenea, arată că investitorii locali şi internaţionali sunt dispuşi să aloce sume consistente, atunci când noi punem pe masa lor companii atractive".

Radu Hanga a adăugat: "Astăzi, odată cu listarea Hidroelectrica, piaţa din România poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai mari pieţe din regiune. Capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune din centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria în acest moment. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră şi, totodată, ne aşteptăm să aibă un impact în ceea ce priveşte promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International".

Conform preşedintelui BVB, fără ajutorul Statului Român, care este acţionarul majoritar al Hidroelectrica, listarea companiei nu ar fi avut loc. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica.

"Cred că este un semnal foarte important pe care statul îl dă, prin suportul acordat Bursei de Valori Bucureşti, legat de promovarea transparenţei în relaţia cu ecosistemul local, cu investitorii care, mare parte dintre ei, sunt cetăţeni ai României", a spus Radu Hanga. "Mesajul cel mai important pe care Hidroelectrica îl da tuturor companiilor Made in România este că pot deveni lideri pe piaţa locală şi chiar regională printr-un model de business solid şi că piaţa de capital poate finanţa şi susţine dezvoltarea celor mai ambiţioase planuri".

Nicolae Ciucă: "Hidroelectrica este o companie cu o poziţie extrem de solidă pe piaţa românească şi cu potenţial de extindere la nivel regional"

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat că listarea Hidroelectrica reprezintă o probă clară că economia ţării noastre se deschide mai mult către piaţă şi către investitori, că integrează tot mai clar principiile liberei concurenţe care aduce dezvoltare. "Ne uităm la rezultatele financiare remarcabile de anul trecut ale Hidroelectrica, venituri de peste nouă miliarde de lei şi profituri de peste patru miliarde de lei, dar vedem şi planuri mari de investiţii, estimate la peste şapte miliarde de euro până în 2030. Vedem o companie cu o poziţie extrem de solidă pe piaţa românească şi cu potenţial de extindere la nivel regional. Vedem, de asemenea, direcţii extrem de încurajatoare pentru dezvoltarea companiei, în zona investiţiilor verzi, a producţiei de energie din surse regenerabile, dar şi pătrunderea cu succes pe piaţa de retail din energie, ca sector strategic pentru companie", a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: "Sunt un susţinător al companiilor de stat şi private care doresc să se listeze"

Ministru Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că multe companii din portofoliul ministerului sunt deja listate, dar că va susţine listarea unor pachete suplimentare de acţiuni.

Domnia sa a afirmat: "Interesul investitorilor de tip retail s-a manifestat şi în listarea Hidroelectrica şi noi am insistat foarte mult ca tranşa pentru investitorii de tip retail să fie 20 la sută din ceea ce s-a listat. Fac un apel către toţi românii să investească în piaţa de capital, în Bursa de Valori Bucureşti şi în Hidroelectrica. Am făcut un exerciţiu foarte simplu. Am luat ca referinţă anul 1998. Şi am spus că dacă un român ar fi investit 100 de lei în indicele BET, deci o investiţie sigură, 100 de lei lunar, din 1998 până astăzi, ar fi avut undeva la 292.000 - 300.000 de lei ca urmare a acelei investiţii. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, ar fi avut undeva la 70.000 de lei. Dacă i-ar fi ţinut la saltea sau în podul casei, ar fi avut undeva la 30.000 de lei. Iată deci că piaţa de capital poate fi o modalitate foarte bună pentru români să îşi înmulţească agoniseala".

Sebastian Burduja: "Sunt aici să vă sprijin împreună cu celelalte autorităţi pentru a face din listarea Hidroelectrica un nou început al marilor listări pe Bursa de Valori Bucureşti, şi veţi avea în mine întotdeauna un susţinător al companiilor de stat şi private care doresc să se listeze, inclusiv din portofoliul Ministerului Energiei. Multe sunt deja listate, dar putem să luăm în considerare faptul că mai pot să listeze un pachet de acţiuni şi pentru asta mă voi lupta".

Bogdan Badea, Directorul Hidroelectrica: "Reuşita IPO-ului reprezintă o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească"

Bogdan Badea, directorul executiv al Hidroelectrica, a subliniat că listarea companiei la BVB va susţine creşterea pe termen lung a producătorului de energie electrică.

Domnia sa a afirmat: "Listarea este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi. Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune (...). Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica".

Johan Meyer, Franklin Templeton: "S-a dovedit că România nu concurează doar pentru interesul investitorilor locali sau regionali, ci globali"

Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, a punctat că, peste cinci - zece ani, listarea Hidroelectrica la BVB va fi considerată un eveniment definitoriu pentru istoria pieţei de capital din România. "Avem o oportunitate unică să continuăm să construim pe baza succesului, care s-a dovedit că România nu concurează doar pentru interesul investitorilor locali sau regionali, ci globali. Iar noi, Franklin Templeton şi Fondul Proprietatea vom continua să participăm la eforturile şi proiectele pentru atingerea potenţialului României pe termen lung", a spus Johan Meyer.

Odată cu listarea de ieri, Hidroelectrica devine cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta publică iniţială este a treia cea mai mare pe o bursă din Europa Centrală şi de Est, cea mai mare din Europa din septembrie 2022 până în prezent şi a treia la nivel global în 2023 în funcţie de valoare, conform unui comunicat al Franklin Templeton.

În septembrie anul trecut, Porsche se lista la Frankfurt Stock Exchange, cel mai mare IPO realizat vreodată în Europa în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, de aproximativ 78 de miliarde de euro, conform producătorului de maşini.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. E interesant ca au ajuns sa se impauneze cu listarea asta inclusiv cei care au bagat-o in insolventa. Ce trebuia sa caute acolo Ciuca, Iohannis, Isarescu, Marcu si lista poate continua

    1. O aștept la 70 de lei, într-un orizont de 2-3 săptămâni

      Ciolacu tocmai se pregateste sa "sprijine" piata de capital prin majorarea impozitului pe dividende la 10%.

      Nomenclatura de stat PSDista cu cheltuiala se intretine. 

      Atat stie PSDul - sa cheltuiasca cu nesabuinta si apoi sa majoreze taxele si impozitele ca sa umple gaurile.

      Orice prost poate risipi banii, dar numai cei inteligenti ii pot inmulti. PSDul nu poate decat sa-i risipeasca. 

      Visezi frumos. Trezește-te!!!

      Dacă tăceai,filizof rămâneai...

    Interesant este ca cei care spuneau ca nu ne vindem tara, iei au vorbit cu aprindere. Si ce aprindere. Dar care este rolul lui Ciuca în oferta asta? De fapt cine castiga?

    1. Lozincile sunt bune pentru gloate. Afacerile sunt afaceri.

      Au luat-o gratis si acum dam o gramda de bani pe ceva ce era al nostru.

    la taieri de pamblica toti se inghesuie.Ce parere au .insa,cei 16 000 invstitori ce au accesat minimul de actiuni ,ca dupa marile asteptari s-au trezit cu castiguri de cateva sute de lei.Aata tam-tam s-a batut,atatea promisiuni incat au bulversat si mintea celui mai realist om. O singura persoana a avertizat populatia ,d-ul Vuza de la CRC dar vorbele lui au zburat in eter.Unde sunt milioanele care vor ramanre in piata de capital?De ce ne place sa ne imbatam cu apa rece?

    1. S-a facut un efort de PR, marketing si vrajeala stimulata de influenceri de ramai cu gura cascata, insa Vuza n-a fost singurul, e drept ca au fost foarte putini.

      Cei care au stiut au tacut, caci au inteles ce pierd daca avertizeaza oamenii: cei 90% cu care lucreaza s-ar fi uitat la ei perfect constienti... 

      Ma rog, s-a terminat acest episod, acum incepe cel al umflarii cotatiei. 

      Nu trebuie sa fii maestru in a citi semnalele, doar trebuie sa fii atent. 

      De exemplu, toata ziua de ieri, pe doua canale majore de stiri n-am vazut nici un buletin de stiri care sa inceapa cu stirea listarii H2O: banutii au fost doar pentru promovare ori aia se terminase. 

      Sondajul de pe IFF e facut ca sa isi calibreze viitoarele mesaje si demersuri, pentru ca sondajul prezentat in primavara nu mai era suficient. 

      Sursele care au anuntat prezenta unor nume de investitori straini au tacut exact opt zile dupa eveniment (alocarea catre institutionali) si-au ales sa vorbeasca a doua zi dupa listare, cand fluxul de atentie devine maxim pentru micii investitorii. 

      Tranzactiile zilei de ieri indica foarte clar cat a contat retailul in ecuatie: in primele trei ore n-au avut nici macar 10% din ce s-a cumparat. Acolo si-au facut plinul fondurile de pensii pana cand s-au batut precum chiorii cu ordine de cateva sute de mii de actiuni si-au dus pretul la 15 lei, dupa care au inteles si s-au inteles fara sa-si vorbeasca: asa se fac blaturile civilizate si in sport. 

      Si urmeaza partea cea mai activa, adica includerea in indici si necesitatea unora de a cumpara, urmand sa se repete povestea Teraplast. 

      Dimensiunea prostirii micilor investitori va creste in continuare, iar talharii [aceasi care ne spun in public ca investitorii merita sa fie fraudati] sunt aceasi care ne anunta ca se prapadesc de grija educatiei publicului investitor, ca ei sunt investitori activisti si reprezinta pe ala mic in consiliile de administratie. 

      Sper sa fie intelese doua lucruri: 

      I) aproape toti cei care au lucrat pentru fondurile de pensii si foarte multi brokeri au stiut ce urmeaza, la fel si fauna si flora care populeaza si vegeteaza spatiul de langa ei si de printre ei; 

      II) publicul nu este nici el nevinovat, caci lacomia, neatentia, lipsa de informare si incapacitatea discernamantului produce si favorizeaza aceasta situatie. 

      Cei mari si-au facut stocul de actiuni, incepe show-ul gainarilor marunti, pentru a lua banii celor mici dar multi: lacomia unora este atat de palpabila in aparitiile publice si private incat orice om cu simturile intacte n-ar avea nevoie de nici un alt motiv pentru a refuza sa aiba de a face cu actiunile H2O. 

      exact, bine punctat.

      Deci ce sustii? Ca H2O are pretul prea mare sau ca investitorii nu ar trebui sa vanda? La prima vedere, daca e cerere, ar trebui sa faci bani!

      Nu inteleg exact care este problema?

      Te deranjeaza faptul ca romanii au putut castiga 10% pe actiunile dobandite in IPO? 

      D-l Vuza, neparticipand la IPO, tocmai a ratat sansa de a scoate un profit de 10% in mai putin de o luna. 

      In rest, ce face fiecare cu banii lui, daca ii baga sau nu la BVB, este strict treaba persoanei respective. 

      Mintea mea (si probabil a multor altora) nu a fost bulversata cu nimic. Nestiinta bulverseaza mintea, care in absenta cunoasterii se ia dupa alte minti, ea nefiind capabila sa emita decizii viabile. 

      Am ajuns acum sa ne plangem chiar si atunci cand un IPO ne aduce profit de 10% (si chiar mai mult pentru cei care au vandut la 115) in prima zi d etranzactionare. Orice ar fi, noi ne plangem din orice in loc sa citim ca sa nu ne mai fie bulversate mintile. 

      Efortul, inclusiv financiar, a fost al FP, entitate privata, nu al statului roman si al celor care il reprezinta si au avut tupeul sa se perinde pe ecrane cu ocazia primei zi de tranzactionare, desi nu au facut nimic bun pentru piata noastra de capital.

      Asta este singura problema, de fapt: nesimtirea astora (pentru ca si-au asumat ceva la care nu au avut nicio contributie pozitiva) si incompetenta lor (pentru ca nu au facut nimic bu pentru piata asta, iar unii, cum este Marcu, au facut mult rau pietei de capital si in particular SIFurilor). In rest, toate bune si relativ normale. 

      Comparata cu multe alte actiuni de la noi, e supraevaluata, iar perceptie este intretinuta de mari specialisti ai genului. SA vedem si peste 1 an, timp in care, cel mai probabil, nu vei vedea alte avantaje de la h2o

      E clar supraevaluata, intre 60 si 80 de lei ar fi pretul corect.

      Nu suntem toti niste prosti. Eu mi-am facut propriile evaluari prin DCF, DDM, nu numai prin multiplii-care ies cam umflate- si sunt foarte confortabil cu H2O.

      Ma astept la rezultate bune la sem I, avand in vedere ca 70% din productie a fost deja contractata din iarna si productia a crescut cu peste 50% 

      Daca consideri ca este supraevaluata, nu o cumpara. Pana la urma nu ne obliga nimeni sa cumparam, sa vindem sau sa ascultam specialistii. Fiecare decide ce face, dar este corect sa nu ne plangem ca ne ia cineva banii atat timp cat deciziile ne apartin.

      Vezi ca in masina de socotit trebuie sa introduci si elemente care nu tin de contabilitate, trebuie sa scotocesti ca sa afli si ce nu-i acolo. Cand o sa iti dea alea calculele peste cap, nu uit sa revii si sa ne informezi despre cat de confortabil vei mai fi atunci cu H2O.

      Nu stiu cine ar investi intr-o companie care plateste 100% din cheltuieli dar functioneaza sub jumatate din capacitate: in cazul H2O, toate barajele lor mari sunt supradimensionate, unele functionand chiar aproape la o treime din media mondiala a factorului de capacitate. Informatia asta sigur n-ai putut-o introduce in formulele pe care le-ai folosit (te-ai limitat la a folosi ceea ce ti-au pus talharii la dispozitie si doar nu era sa-ti dea la rumegat ceea ce le era complet defavorabil) dar sigur o sa te doara capul la un moment dat.  

      N-o sa prinzi tu durerea, o sa descarci actiunea in cap la altii cand DCF, DDM si "marmota care invelea ciocolata in staniol" o sa iti aprinda beculetul de alarma. 

      Apropo de alarma: vezi ca vine scadenta lipsei de investitii si a proastei mentenante, factura aia nu o sa o plateasca cei care au luat dividendele speciale si apoi v-au facut pe voi sa va simtiti confortabil analizand doar ceea ce v-au dat mura-n gura. 

      Si vezi de criteriile ecologice, alea o sa va dea la toti cu firma-n cap, caci inca din anii 1970-1980 regimul comunist a ignorat complet avertismentele internationale, si acum mai vine o scadenta incepand cu 2024.

      Daca ai fi citit atent documentul pus la dispozitia publicului, ai fi aflat, deloc confortabil, ca sporurile de stat acasa sunt mai mari decat cele de lucru in subteran: se pare ca-i mai periculos sa stai confortabil pe canapea in timp ce urmaresti cotatia H2O... 

    a venit tot politicu? ce treaba au ei? si mugu ce treaba are?

    ... ca fasaiala este in curs de derulare ... si la 50 de lei pe actiune , H2O este supraevaluata ...

    Domnul Isarescu nu ne povesteste cum isi dadea examenul de maturitate BVBul can bondurile se inversau in 2007 ?! la minus 3…

    s c c r e t 

    E de vazut daca va mai vorbi cineva cand va ajunge pretul la 50 - 60 lei pe actiune.

    Bai ce frumos e sa vezi tot felul de comentarii si sa nu-ti dai seama pe unde sa te uiti:

    - vad si ca Vuza s-a prins ca e supraevaluata, dar si ca e fraier ca n-a facut si el un 10% cinstit 

    - vad avertismente ca se lucreaza la cresterea cotatiei, ca sa prosteasca micii investitori si sa cumpere si mai scump 

    - vad pe unii care-mi dau pret corect undeva pe la 60-80, cu acelasi mesaj apocaliptic care aparea si in pandemie si la inceputul razboiului, ca va fi nasol, dar fara argumentatie - doar enuntant ceva nasol 

    Bai, ne lasati? Dintotdeauna, intr-o piata financiara, trebuie sa fie si unii care se frig, nu se poate castiga la infinit. Daca s-au parlit investitorii de retail, asta e. Aero le-a oferit celor care nu sunt acum la prima tranzactie sansa sa invete ceva despre supra-evaluari si minciuni. Iar cei care sunt la prima tranzactie oricum nu stiu ce vor, e posibil ca ei sa o tina pentru dividend si de fapt sa nu marcheze nici o pierdere in viitorul apropiat. Plus ca nici unul dintre ei n-a investit sume imense.

    A nu se citi ca trebuie sa ignoram PR-ul smecher facut de FP. Trebuie invatat si din asta. 

    Va dati seama ce profesinisti sunt cei din conducerea FP care nu vedeau succes decat daca oferta era derulata aiurea , nu in ROmania . O chestiune de bun simt profesional , nu mai faceti nici un fel de declaratii. Sunteti cum sunteti . De - acum lumea va cunoaste .

    1. corect.

      Eu am sustinut cu multa forta INAINTEA TUTUROR listarea doar in Romania. 

      Dar lumea uita usor de bancher vali.  

      Ban.Cher.Vali 

    Majoritatea comentariilor de pe aici nu au nici o treaba cu actiunea propriuzisa. Au treaba sa urle ca au fost furati - ca au vandut ca prostii, au treaba sa urle ca e prea scumpa - si ce ii impacteaza pe ei daca altii platesc banii astia, au treaba sa il mentioneze pe vuza - cate firme a bagat nea ala in faliment pana acum si cum sunt actiunile crc daca H2O e scumpa?

    Concluzia - hauristi sau mai estici in actiune! Astia au mai multe numitoare comune si nepriceperea e unul dintre acestea. 

    1. pRETUL il face cererea si oferta. poti sa faci teoria chibritului ca o fi pe la 50-70-80 135 etc pretul corect ca piata face pretul.

      si sunt multi bani in piata ca s-au printat cu nemiluita.

      apropo de teoria chibritului la bursa: la carbochim PER e 33.000 . deci despre ce vorbim. la tereplast cred ca si acum e per 100 

      Carbochim si Teraplast sunt pocnitori. Capitalizarea H2O e foarte mare, ca sa fie ridicata la multipli mari (precum o pocnitoare) este nevoie de foarte multi bani rulati.

      H2O trebuie comparata cu actiuni din categoria ei: companii energetice ceausiste: Snp, Snn, Sng, Tgn, Tel, Cote. 

      E vb ca piata face pretul. Atat timp cat vin ordine de cumparare de zeci de mii , chiar sute de mii de actiuni h2o, inseamna ca e cerere. la 17.43 azi s-au cumparat peste 200.000 actiuni. pai asta-i mai mult de 20 mil lei.

      si n-am actiuni h2o , am luat cateva si le-am dat la 13.1

      mi se pare si mie cam mare pretul. pt ca nu stiu dc profitul de anul viitor va semana cu anul trecut sau anul asta. in rest ar fi ok pretul. dc nu ar fi acum un varf de profit. 

      Fondurile de pensii mentin cererea si unii care n-au prea avut curaj sa intre de la inceput si au mai fost si diluati. Sunt bani ramasi din oferta. In plus, mai e si luna aia de stabilizare care mentine profesionist interesul. Mai vedem si dupa.

      Daca Hidroelectrica este supraevaluata inseamna ca e bine de cumparat actiuni FP pt ca Fondul va da totii banii obtinuti din vanzarea H2O actionarilor.

    daca a aj vuza sa vb de hidro e grav. daca vorbea dines sau altul care a construit cu altii o companie privata de miliarde intelegeam.

    ma felicit ca am ales TEZAUR in iunie si si poate ma bag si la un FIDELIS ... VA PUP FRATILOR

    Nu prea are spor la creștere acțiunea H2O. Azi vedem bursele europene pe plus și Hidroelectrica pe zero.

    Marea coalitie care nu va mari taxele si impozitele discuta din nou despre asta. Printre masuri:

    - impozit pe dividende de la 8 la 10% 

    - cresterea de la 1% la 10% a impozitului pe cistiguri din bursa ( nu se spune ca vor fi compenste pierderile, asa cum era in trecut) 

    Misto, nu ? 

    1. valeu. pai abia l-au facut 1% -3% fara scaderer pierderi si iar schimba schimbarea?

      la fel cu dividendele , abia s-a schimbat de la 5% la 8% si nu e destul? 

      nu mai vb ca si inflatia e o taxa. cea mai mare taxa e inflatia. astia printeaza bani, ii baga in gaura bugetara perpetua, si apoi o platim noi prin scaderea economiilor si a puterii de cumparare.

      astia ar trebui prinsi, tavaliti prin zmoala si pene si lasati asa. du-te!  

      Ai uitat bricheta, ii dai prin smoala si ii acoperi cu pene si ii lasi asa?

      Ai uitat bricheta, ii dai prin smoala si ii acoperi cu pene si ii lasi asa?

    Daca Hidroelectrica este supraevaluata inseamna ca e bine de cumparat actiuni FP pt ca Fondul va da totii banii obtinuti din vanzarea H2O actionarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb