DECESUL FOTBALISTULUI PATRICK EKENG: Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

S.A.
Miscellanea / 8 mai 2016

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

Actualizare 17:50 Medicul echipei Dinamo, audiat la Poliţia Capitalei: "În cazul Patrick Ekeng, am respectat protocolul"

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a fost audiat astăzi, la Poliţia Capitalei, în cazul morţii fotbalistului Patrick Ekeng, la ieşire acesta declarând că a respectat protocolul în momentul în care jucătorul s-a prăbuşit pe teren, informează Agerpres.

"Am respectat protocolul. Asistenţa medicală de urgenţă o asigură ambulanţa", a spus presei medicul.

Bătineanu a arătat că, în momentul în care i-a acordat îngrijiri lui Ekeng pe teren, acesta nu era în stop cardio-respirator.

"I-am eliberat căile respiratorii. Avea puls, respira, dar gura îi era încleştată", a adăugat medicul.

Acesta şi-a amintit că semnele de stop cardio-respirator au apărut în ambulanţă, cu puţin timp înainte de a ajunge la Spitalul Floreasca. Atunci, Bătineanu i-a făcut fotbalistului masaj cardiac extern.

Tot astăzi, la Poliţia Capitalei au fost audiaţi şi reprezentanţi ai Ambulanţei Puls.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:09 Monique Chantal, sora lui Patrick Ekeng: "Fratele meu se simţea foarte obosit"

Monique Chantal, sora cea mare a fotbalistului camerunez Patrick Ekeng a declarat pentru postul britanic de televiziune BBC că fratele său s-a simţit foarte obosit înaintea meciului de vineri cu Viitorul Constanţa, informează Mediafax.

"I-a spus celui mai bun prieten că se simte foarte obosit şi că nu poate juca. Patrick era foarte generos, era un gentleman. Este extrem de dureros ceea ce se întâmplă, lasă în urmă o familie frumoasă, e ca un coşmar ce trăim noi acum", a declarat pentru BBC, Monique Chantal, sora cea mare a camerunezului Patrick Ekeng.

Mama fotbalistului, Celine Chem spune că a vorbit ultima data cu fiul său joi seară, cu 24 de ore înainte de tragedie, despre casa pe care Patrick Ekeng o construia în capitala Camerunului, Yaounde.

" În mod normal vorbeam în fiecare zi. Dar pentru că ma aflam în sat, a trimis pe cineva să mă vadă şi urma să-l sun eu când ma întorceam. E dificil să vorbesc acum despre fiul meu, dar cred în Dumnezeu şi mă supun dorinţei Lui. Dacă acesta este fotbalul şi aşa trebuie să fie viaţa fotbaliştilor profesionişti atunci ar trebui să reflectăm serios la acest lucru", a spus mama fotbalistului Patrick Ekeng

BBC notează că oficialii clubului Dinamo au anunţat că vor suporta toate costurile privind repatrierea fotbalistului Camerunez.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:58 Medicii de la Dinamo şi ambulanţa Puls, audiaţi

Medicii de la Dinamo şi de la ambulanţa privată Puls sunt audiaţi în aceste momente de autorităţi, care au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul lui Patrick Ekeng, anunţă Digi 24.

De asemenea, au fost ridicate documente de la Spitalul Floreasca.

Ofiţerii de la Serviciul Omoruri vor să stabilească care era protocolul medical în cazul unui astfel de incident şi să stabilească dacă Patrick Ekeng a primit ajutor medical la timp.

Martorii spun că fotbalistul a primit ajutor medical cu întârziere.

Poliţiştii au analizat toate documentele pe care le-au luat, ieri, de la clubul Dinamo şi de la ambulanţa Puls. De asemenea, ei au vizionat toată filmările de la locul incidentului şi au identificate persoanele din staff-ul medical care s-au apropiat de Patrick Ekeng pentru a-l ajuta.

Autorităţile vor să ştie exact cum s-a intervenit şi în ce stare se afla Patrick Ekeng atunci când au ajuns medicii la el. Dacă avea puls, dacă pulsul era regulat, sau dacă avea probleme respiratorii. Ofiţerii au analizat şi documentele întocmite de medicii de la Floreasca care l-au resuscitat pe jurnalist o oră şi jumătate înainte de a-i pronunţa decesul.

(S.A.)

------------

Actualizare 11:00 Arafat, după decesul fotbalistului dinamovist: "S-au găsit nişte nereguli serioase"

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că s-au găsit nereguli "serioase" în urma controlului efectuat sâmbătă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în cazul decesului fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng, informează Agerpres.

"Astăzi am început o acţiune de inspecţie şi control a DSU, împreună cu MS, şi încă la momentul acesta acţiunea este în desfăşurare. Mâine cred că o să ieşim cu mai multe concluzii. Deja am informaţii, dar nu vreau să spun nimic până ce nu finalizează colegii raportul. (...) În mod normal, o ambulanţă a unui serviciu privat de o anumită categorie nu are de ce să fie alta decât a serviciului public, legea este foarte clară în acest sens. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcţie Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele şi legislaţia sau după ce a obţinut o autorizaţie a modificat ceva şi nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost vizibil că este corect", a spus sâmbătă seara, la Antena 3, Raed Arafat.

El a precizat că, în urma unor controale efectuate de-a lungul timpului la serviciile private de ambulanţă, au fost retrase autorizaţii de funcţionare şi s-au aplicat amenzi mari.

"Am oprit servicii private de ambulanţă şi am retras autorizaţia şase luni acum un an tocmai pe situaţii de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase după ce am făcut inspecţii şi am văzut că ceva nu este ok. Şi pe serviciile publice le controlăm şi inspectăm şi acolo unde găsim nereguli normal că primesc amenzile şi primesc sancţiunile pentru neregulile respective", a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, este uşor de observat dacă un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare.

"În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (...) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat", a arătat şeful DSU.

Raed Arafat a precizat că, în cazul în care un pacient este în stop cardio-respirator şi, mai ales, îi lipseşte pulsul, resuscitarea acestuia începe pe loc.

"De ce face acest lucru - pentru că, în cazul unui stop cardiac, pacientul devine starea lui contra cronometru, deci defibrilarea trebuie să aibă loc rapid, oxigenarea trebuie să fie rapidă şi atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului decât dacă eşti în pericol şi trebuie să scoţi pacientul din zonă, ceea ce nu era cazul, sau dacă nu ai ce face şi vrei să pleci ca să ajungi în altă parte cu pacientul, dar şi aici preferabil este să stai să faci resuscitarea şi să chemi acolo o echipă decât să fugi cu bolnavul fără manevre", a susţinut demnitarul.

Secretarul de stat a spus că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

"Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbeşte de autosanitară, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clară şi bate orice regulament. Legea spune că cel puţin ambulanţa trebuie să fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanţă de tip B. Ambulanţa de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator - sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot să lipsească dintr-o ambulanţă de tip B, altfel ambulanţa nu mai este de tip B", a subliniat Raed Arafat.

(S.A.)

----------

Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii din cadrul Serviciului Omoruri efectuează cercetări în cazul decesului jucătorului de fotbal Patrick Ekeng sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a constituit un dosar penal în vederea stabilirii circumstanţelor în care s-a produs decesul.

"Cu ocazia deplasării la faţa locului, lucrătorii din cadrul Serviciului Omoruri au ridicat documentele medicale întocmite la spital, precum şi unele documente legate de organizarea evenimentului sportiv. Totodată, în cursul zilei de sâmbătă, au fost solicitate documente relevante în cauză de la factorii implicaţi în desfăşurarea meciului de fotbal pe parcursul căruia s-a produs incidentul", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Agerpres.

Comunicatul precizează că a fost dispusă o autopsie medico-legală, care va fi efectuată luni la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici".

"Au fost ataşate la dosarul cauzei înregistrări video ale incidentului. De asemenea, au fost solicitate şi alte înregistrări ale unor camere de supraveghere instalate în zona incidentului. Au fost examinate criminalistic cele trei ambulanţe (aparţinând unui serviciu privat) prezente la locul desfăşurării meciului de fotbal, iar cea care l-a transportat pe jucătorul de fotbal la spital a fost sigilată, în vederea efectuării unor verificări suplimentare", se arată în comunicat.

Fotbalistul a murit vineri seară, la vârsta de 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre echipele Dinamo Bucureşti şi FC Viitorul Constanţa.

În acest caz au apărut contradicţii legate de condiţiile în care a survenit decesul, suporteri dinamovişti susţinând că ambulanţa a intervenit cu întârziere.

Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor după decesul fotbalistului Patrick Ekeng

Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor în legătură cu modul în care medicul de la ambulanţa privată a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a decedat.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au demarat un control la serviciul privat de ambulanţă care a intervenit în cazul menţionat.

Personal de la DSP Bucureşti şi personalul din cadrul Serviciului Inspecţie al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica: ambulanţele serviciului de ambulanţă privat şi dotarea acestora şi respectarea normativelor în vigoare, respectarea legislaţiei privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transport sanitar în regim privat, schema de personal şi a calificărilor acestora şi a documentelor care atestă formarea continuă a angajaţilor care lucrează pe ambulanţe şi documentele întocmite în urma intervenţiilor la cazurile de urgenţă şi de consultaţii la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi în baza contractului cu Casa de Asigurări.

FC Dinamo susţine că a asigurat la meciul cu FC Viitorul prezenţa a 3 ambulanţe, cu una mai mult decât prevede regulamentul

Clubul de fotbal Dinamo a precizat sâmbătă că a asigurat la meciul cu FC Viitorul, în care fotbalistul Patrick Ekeng s-a prăbuşit inconştient pe teren, prezenţa a trei ambulanţe, cu una mai mult decât prevăd regulamentele în vigoare.

''În ceea ce priveşte speculaţiile vehiculate în ultimele ore, legate de calitatea serviciilor de ambulanţă pe care clubul nostru, în calitate de organizator, le-a contractat pentru desfăşurarea meciului FC Dinamo Bucureşti - FC Viitorul, facem următoarele clarificări importante pentru opinia publică. FC Dinamo Bucureşti a asigurat nu doar minimum necesar de ambulanţe (două), conform regulamentelor competiţionale, ci a contractat trei ambulanţe pentru acest meci'', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a clubului.

De asemenea, oficialii dinamovişti spus că toate maşinile de salvare erau echipate corespunzător pentru astfel de incidente.

''Aceste ambulanţe au fost dotate corespunzător pentru intervenţiile în regim de urgenţă, potrivit reprezentanţilor serviciului de ambulanţă contractat. Acest fapt a fost confirmat la şedinţa tehnică de dinaintea partidei, în cadrul raportului de organizare a jocului. Acestea fiind lămurite, rugăm reprezentanţii mass-media să respecte doliul prin care trece Dinamo în aceste momente şi să încerce să evite speculaţiile până la finalizarea anchetei'', se mai arată în comunicatul citat.

Medic Dinamo: "Lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în ambulanţă, când a făcut stop cardio-respirator"

Medicul echipei de fotbal Dinamo, Liviu Bătineanu, susţine, sâmbătă, într-un comunicat citat de Agerpres, că jucătorului Patrick Ekeng i s-a făcut masaj cardiac extern în ambulanţă şi a precizat că stopul cardio-respirator a survenit în timpul transportului spre Spitalul de Urgenţă.

El a explicat că la intervenţia sa pe teren a eliberat căile aeriene superioare ale jucătorului, care la momentul respectiv avea puls şi respira.

''Jucătorul s-a prăbuşit pe teren. Am intrat imediat, fără a mai aştepta permisiunea arbitrului, şi am început primele manevre de resuscitare. Am controlat şi eliberat căile aeriene superioare. Jucătorul avea puls şi respira. S-a solicitat ambulanţa, care a hotărât transportarea în serviciul de urgenţă. În timpul transportului, care a durat aproximativ două minute, s-a început masajul cardiac extern deoarece jucătorul a făcut stop cardio-respirator. Imediat a fost preluat de serviciul de urgenţă, care a început manevrele de resuscitare'', a afirmat doctorul.

Poziţia lui Bătineanu este în contradicţie cu declaraţia medicului Cristian Pandrea de la Spitalul de Urgenţă care, vineri noaptea, afirma că din informaţiile sale fotbalistului nu i se făcuseră manevre de resuscitare până să ajungă la camera de gardă. "A fost adus la noi cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare din câte ştim, în stop cardio-respirator, la camera de gardă. S-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute. Aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat. Nu este prima dată când se întâmplă un asemenea eveniment pe terenul de sport, cauzele pot fi multiple şi ele vor fi relevate de examenul necropsic ce se va efectua ulterior", spunea medicul Pandrea vineri noaptea.

La momentul transferului la Dinamo, jucătorul camerunez a efectuat în afara vizitei medicale la INSM şi un examen de ecocardiografie, care a relevat că el este apt de joc, susţine Liviu Bătineanu. ''Precizez că jucătorul a efectuat vizita medicală în data de 12 ianuarie 2016 la Institutul Naţional de Medicină Sportivă. Fiind jucător nou cooptat în lotul nostru, investigaţiile medicale au fost completate, faţă de cele standard prevăzute de regulamente, la o altă clinică, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. În urma examinărilor, jucătorul a fost declarat apt pentru antrenamente şi competiţii'', a afirmat medicul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Povestile pentru fetite se terminau cu "printul a luat-o de nevasta si au trait fericiti....", cele pentru retardatul capitalist cu "au deschis dosar penal". Ca 50% din stiri se termina cu asta nu este normal, ca prostimea se bucura si ca asazisi ziaristi abia asteapta mana asta cereasca sa scape mai usor de articolul ce trebuie scris, cu atat mai putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb