DECIZIE CRUCIALĂ A CURŢII CONSTITUŢIONALE PENTRU CLASA POLITICĂ CCR a decis că alegerile vor fi într-un singur tur

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 4 mai 2016

CCR a decis că alegerile vor fi într-un singur tur

Expert Forum: "Cele două tururi de scrutin reprezintă un mecanism de protecţie împotriva unui monopol al partidelor şi a relaţiilor clientelare"

În luna februarie, preşedintele PSD Liviu Dragnea: "Dacă legea alegerilor locale se va schimba prin mijloace «abuzive», atunci PSD nu va participa la alegeri"

---------

Actualizare 16:28 Tăriceanu: "Decizia CCR nu favorizează pe nimeni, sistemul de vot nu ţine de constituţionalitate"

Decizia Curţii Consituţionale de a menţine alegerile locale într-un singur tur nu favorizează pe nimeni deoarece sistemul de vot care se foloseşte la alegeri nu ţine de constituţionalitate, a declarat astăzi Călin Popescu-Tăricenau, preşedintele Senatului, potrivit unor surse din presă.

"Decizia de astăzi a Curţii trebuie pusă într-un alt registru, ea nu favorizeză pe nimeni şi nu favoriează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ţine de constituţionalitate, ci este un element de decizie politică care revine partidelor şi în final Parlamentului prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne să hotărască factorul politic în continuare", a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Acesta a admis că pentru partidele mari sunt favorizante varianta alegerilor într-un singur tur şi că ALDE, partidul pe care îl conduce, şi-ar fi dorit alegeri în două tururi, însă a amintit că varianta actuală a legii referitoare la alegeri a fost adoptată prin consens între PSD şi PNL cu un an în urmă, atunci fiind ambele favorizate de sistemul cu un singur tur.

"Între timp PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie şi consideră că sistemul defavorizaează şi de aceea a pledat pentru modificarea sistemului actual de vot într-un singur tur şi revenirea la două tururi de scrutin, o poziţie care aş spune că este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNl le face de o bună bucată de vreme şi care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului", a precizat preşedintele Senatului.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:25 Gabriela Firea: "Deciziile CCR nu se discută"

Deciziile Curţii Constituţionale privind alegerile locale nu se discută, a declarat astăzi Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Am luat act de decizia de astăzi a CCR. Deciziile CCR nu se discută. Sper că toată lumea înţelege acest lucru şi nu vor începe noi dezbateri şi certuri politice. În ultimele săptămâni, s-a vorbit prea mult despre chestiuni de legislaţie şi chestiuni politice şi prea puţin despre problemele bucureştenilor. Sper ca, odată cu această decizie a CCR, toţi candidaţii să revină la agenda cetăţenilor", a declarat Gabriela Firea.

Aceasta a revenit cu propunerea adresată săptămâna trecută tuturor contracandidaţilor săi şi anume un decalog pentru Bucureşti, un set de 10 soluţii punctuale pentru bucureşteni şi pentru familiile lor.

"Îi invit să şi le asume, astfel încât la finalul acestei campanii, indiferent cine dintre noi va ajunge primar general, ele să fie puse în practică, în beneficiul bucureştenilor", a adăugat Firea.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:15 Blaga:"Decizia CCR ca alegerile să se desfăşoare într-un tur favorizează PNL şi PSD"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a specificat, miercuri, la Giurgiu, că decizia luată de Curtea Constituţională a României (CCR) şi anume ca alegerile să se desfăşoare într-un singur tur de scrutin este "literă de Evanghelie" şi favorizează cele două partide mari, PNL şi PSD, informează surse din media.

"Eu nu am comentat şi nici nu comentez ce a spus Curtea, e literă, scuzaţi-mi termenul, de Evanghelie, se aplică. Nu ne-am gândit niciodată că favorizează PNL deşi, acum, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, avantajează PNL şi PSD. Dacă tot am modificat legea partidelor politice şi am spus că vrem să creăm o competiţie politică reală şi am dat posibilitatea să se înfiinţeze partide cu trei membri, atunci ar fi fost necesar şi două tururi de scrutin, pentru că poate fi o prezenţă la vot de 30-40%, din care să câştigi cu 30%, ceea ce înseamnă 10-15%, apoi numai reprezentativitate nu mai e pentru alegerea unor primari, dar am fost cinstit cu dumneavoastră. Da, această lege favorizează cele două mari partide, mai ales că domnul Dragnea vrând să îi creeze prietenului Ponta un avantaj la prezidenţiale, numai de la noi a luat 496 de primari prin celebra Ordonanţă 55 ţinută sub teasc şi astăzi de domnul Tăriceanu. Pentru că noi avem obligaţia încă de un an de zile să punem în concordanţă decizia Curţii Constituţionale cu legea, adică să revenim cum spunea Curtea la situaţia de dinainte, dar nu s-a pus pe ordinea de zi a Senatului nici până acum", a declarat Vasile Blaga, la sediul PNL Giurgiu.

El a mai afirmat, totodată, că are "mare" încredere în candidatul PNL pentru Primăria Giurgiu, deputatul Nicolae Florian, fiind convins că acesta va câştiga alegerile, indiferent de numărul tururilor de scrutin.

(L.B.)

-------------

Actualizare 14:54 Cătălin Predoiu: "CCR - un singur tur acum; decizie firească"

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a scris că decizia CCR privind organizarea unui singur tur de scrutin la alegerile locale este firească.

"CCR - un singur tur acum. Decizie firească. Votul util devine cheia alegerilor în Bucureşti. Îi invit pe bucureşteni să-i oprească pe Ponta, Dragnea, Firea şi Pandele, votând PNL", a scris Predoiu, astăzi, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:28 Alina Gorghiu: "Într-un singur tur sunt avantajate PSD şi PNL"

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, susţine că a aflat cu regret despre hotărârea Curţii Constituţionale de a respinge contestaţia pe alegerile în două tururi de scrutin, dar a menţionat că mai există o speranţă pentru că judecătorii CCR nu s-au pronunţat pe fondul problemei.

"Subiectul nu a fost discutat pe fond. Nu a intrat in discutia un tur vs 2 tururi. Într-un singur tur sunt avantajate PSD şi PNL, adică partidele cu cel mai mare număr de primari, pentru că au cel mai mare număr de primari", a declarat Alina Gorghiu.

Actualizare 13:08 Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepţia pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

"S-a respins pe art. 50 ca neîntemeiat. Nu am găsit niciun motiv, nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna. Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, cu semnături, fără semnături. De altfel şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă legile, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează existenţa unor semnături. Pe art. 101 s-a respins ca inadmisibil, pentru că acest articol nu are legătură cu cauza dedusă judecăţii - alegerile într-un tur sau două tururi. În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună. Deci nu se judecă legea electorală în ansamblul ei", a explicat preşedintele CCR, după anunţarea deciziei.

R.J.

-----

Actualizare 12:07 > Surse: Curtea Constituţională a decis că alegerile vor fi într-un singur tur

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins solicitarea prin care se urmărea trecerea de la un tur de scrutin la două tururi de scrutin la alegerile locale, au declarat surse politice, citate de stiripesurse.ro.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de jurnalistul Liviu Avram.

Procurorul de şedinţă, le-a cerut judecătorilor CCR să respingă această solicitare, argumentând atât cu o decizie dată de Curtea Constituţională, cât şi cu decizii ale Comisiei de la Veneţia, care prevăd că leguitorul, adică Parlamentul, este singurul organ care poate stabili modul în care se desfăşoară alegerile, mai arată sursa citată.

De asemenea, procurorul a constatat că excepţia de neconstituţionalitate ar încălca jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi mai ales faptul că nu se îndeplinesc cerinţele de neconstituţionalitate.

....

Ziua de astăzi este crucială pentru clasa politică, întrucât Curtea Constituţională a României dezbate excepţia de neconstituţionalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram, care a contestat, în instanţă, desfăşurarea alegerilor într-un singur tur şi numărul de semnături necesare pentru a depune o candidatură.

Analiştii politici consideră că organizarea alegerilor într-un singur tur ar avantaja PSD, în detrimentul PNL, şi susţin că sunt presiuni foarte mari asupra CCR privind decizia de astăzi.

"Cele două tururi de scrutin reprezintă un mecanism de protecţie împotriva unui monopol al partidelor şi a relaţiilor clientelare pe care acesta le impun", potrivit unei analize Expert Forum, care precizează că, în ultimii patru ani, aleşii locali au migrat pentru a primi resurse clientelare de la centru sau pentru protecţie politică.

Expert Forum susţine că alegerile ar trebui să se desfăşoare în două tururi pentru a acorda şanse egale tuturor candidaţilor: "Partidele mari au menţinut alegerile într-un tur în legea electorală pentru că le oferă avantajul evident de a câştiga un nou mandat. Un front rece cu 552 de primari migratori, ilegali, menţinuţi în funcţie printr-o decizie neconstituţională (OUG 55/2014) traversează România. Aceştia au la dispoziţie resurse de partid, bani de la centru şi o poziţie dominantă, care le conferă şanse mari de a câştiga alegerile. Mai mult, 111 primari au probleme cu DNA, iar 347 cu ANI; o treime din preşedinţii de consilii judeţene au probleme legate de corupţie sau abuz în serviciu".

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a spus, recent, că, în cazul în care CCR va decide ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi, avantajate ar fi PNL şi partidele mici, iar dacă se va păstra formula actuală, cu un singur tur de scrutin, PSD ar avea de câştigat. "Democraţia este despre 50% plus unu. (...) Majoritate înseamnă 50% plus un vot. (...) Pe de altă parte, sunt ţări în care alegerea se face într-un singur tur. Preşedintele SUA se alege dintr-un singur tur, în Marea Britanie sunt alegeri într-un singur tur. Deci, nu putem spune că alegerile dintr-un singur tur nu sunt democratice. Aici vine contra-argumentul. Contra-argumentul este că varianta dintr-un singur tur nu permite aranjamentele politice între partide cu efect în obligaţii de după alegeri. (...) Cert este că, în momentul de faţă, toată povestea este pe masa Curţii Constituţionale. Pe 4 (mai - n.r.) se va pronunţa Curtea şi eu nu văd o incapacitate a Guvernului de a organiza şi turul doi, dacă aşa va decide Curtea".

Potrivit lui Băsescu, o decizie a CCR privind desfăşurarea alegerilor locale în două tururi ar avantaja PNL-ul şi partidele mici care, spune el, "vor intra în acel proces de negociere şi vor putea obţine nişte funcţii în urma negocierii". "Deci, este de discutat despre ce este mai bine. Cei avantajaţi acum, când avem alegeri într-un singur tur, sunt cei de la PSD", a adăugat Băsescu.

Săptămâna trecută, copreşedintele PNL Alina Gorghiu s-a declarat convinsă că data de 4 mai va fi un succes prin soluţia pe care CCR o va pronunţa cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată, referitoare la prevederi din Legea alegerilor locale.

Alina Gorghiu a precizat: "Data de 4 mai este o dată foarte importantă pentru PNL. (...) Nu are importanţă cine a făcut sesizarea, ce instanţă a acceptat-o, cine a transmis-o la Curtea Constituţională. Vorbesc de sesizarea la CCR pe două tururi de alegeri. Este o dată care, cred eu, nu are relevanţă doar pentru PNL sau pentru alte instituţii din România, ci relevanţa este raportată la sistemul democratic de alegeri din România. Sunt absolut convinsă că data de 4 mai va fi un succes, un succes prin soluţia pe care o va pronunţa CCR".

Ea a spus că, în cazul unei decizii favorabile, pentru a fi pusă în aplicare este nevoie de ordonanţă de urgenţă. "N-aş mai crede că avem un guvern tehnocrat în România, care preferă să rămână pasiv pe o temă atât de importantă privitoare la democraţia din România, dacă nu şi-ar asuma punerea în aplicare de urgenţă a unei hotărâri venite din partea CCR - care este obligatorie pentru toată lumea", a mai spus Gorghiu.

Dragu: "Avem la dispoziţie fonduri de rezervă, în cazul în care CCR decide alegeri locale în două tururi"

Guvernul are la dispoziţie mai multe modalităţi de finanţare, precum fonduri de rezervă şi cheltuieli anticipate din propriile bugete ale ordonatorilor principali de credite, în cazul în care Curtea Constituţională a României (CCR) va decide că alegerile locale se vor desfăşura în două tururi de scrutin, a declarat recent ministrul Finanţelor, Anca Dragu, potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Rectificarea bugetară, conform legislaţiei în vigoare, conform legii responsabilităţii fiscale, are loc după minim şase luni de la aprobarea Guvernului. Deci rectificarea bugetară poate avea loc undeva în luna iulie - începutul lunii august. Desigur, există alte modalităţi pe care le putem avea în vedere în funcţie de decizia Curţii Constituţionale".

Ministrul Finanţelor a subliniat că există şi alte modalităţi de a avea alocări pentru o eventuală desfăşurare a alegerilor locale în două tururi: "Avem la dispoziţie fonduri de rezervă sau avem la dispoziţie cheltuieli anticipate din propriile bugete ale ordonatorilor principali de credite".

În luna februarie, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că, dacă legea alegerilor locale (n.r. alegerile în două tururi, în principal) se va schimba prin mijloace "abuzive", atunci PSD nu va participa la alegeri: "Considerăm că actualul Guvern nu are de ce să devină instrumentul PNL-ului şi să încerce să modifice o lege electorală în condiţiile în care deja la această dată au adoptat prin hotărâre de Guvern calendarul alegerilor. Mai mult decât atât, premierul Cioloş şi întreg guvernul său şi-au luat angajamentul că vor organiza alegerile locale şi parlamentare în condiţii corecte şi nepărtinitoare şi cred că trebuie să îşi menţină acest angajament".

Preşedintele UNPR la acea vreme, Gabriel Oprea, a anunţat că progresiştii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

De asemenea, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcţie de interesul unui partid: "Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL şi-a schimbat optica şi acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcţie de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influenţeze această decizie să se schimbe regulile". Startul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an va fi dat pe 6 mai.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca mai merita sa platim in continuare Curtea Constitutionala cu intreaga liota de atarnatori pe langa ea. Dupa un lung sir de decizii dubioase (a se vedea erata de la referendumul de demitere al fostului presedinte) o noua decizie dubioasa ar arata clar ca nu avem de ce sa mentinem o institutie fara nici un fel de raspundere, cu un buget urias doar ca sa servesaca pe banii nostri la strambarea legilor pentru interese de grup. Chiar daca ratiunea va prima pana la urma, rolul CCR ar trebui tinut o perioada sub lupa.

    1. CCR a dat raspunsul corect, acum trebuie sa vedem doar sa nu mai apara o erata. E bine ca macar de data asta niste partide nu isi folosesc majoritatea din curte sa strambe o lege (buna sau proasta, nu conteaza, de constitutionalitate era de fapt vorba).

    Cand s-a redus votul de la doua tururi la un tur, a fost constitutional? Pai inseamna ca doua tururi a fost neconstitutional! Eu daca am un drept de a vota in doua tururi, cum imi reduci acest drept la un singur tur fara sa faci un referendum? Pentru dreptul de a vota s-a murit pe strada in 1989. Daca CC va elimina si acest tur unic ce facem? Merge si fara alegeri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb