Viitorul oraşelor din Uniunea Europeană este dezbătut în cadrul reuniunii informale a miniştrilor din domeniul dezvoltării urbane din statele membre, eveniment ce are loc, astăzi, la Bucureşti.
La reuniunea prezidată de viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi adminis-traţiei publice, şi-a anunţat participarea şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Reuniunea oferă ocazia trecerii în revistă a realizărilor de până acum în privinţa dezvoltării urbane de pe continent şi a reducerii decalajelor existente între infrastructura dintre oraşele şi aglomerările urbane din ţările vest-europene şi cele din flancul de est al Uniunii.
Reuniunea informală are ca scop adoptarea unui set de concluzii ministeriale sub forma Declaraţiei de la Bucureşti - "Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană", document care urmăreşte stabilirea unui acord politic pentru iniţierea activităţilor de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană, prin:
- implementarea şi continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene,
- corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,
- asigurarea coordonării între diferitele iniţiative din cadrul Agendei Urbane.
În cadrul evenimentului, comisarul european pentru politică regională Corina Creţu va discuta despre importanţa guvernanţei pe mai multe niveluri şi a transferului de responsabilitate către oraşe, în special ceea în ce priveşte elaborarea şi implementarea propriilor strategii de dezvoltare.
Corina Creţu susţine: "Oraşele sunt actori esenţiali atunci când vine vorba de a transforma priorităţile UE în realitate. Agenda urbană a UE a avut ca principal rezultat consolidarea cooperării dintre statele membre, instituţiile europene şi oraşe. Ceea ce oferim oraşelor este posibilitatea de a se face auzite pe plan european şi sprijin pentru schimbul de bune practici în domeniul dezvoltării durabile".
Prima sesiune a reuniunii este dedicată principalelor realizări ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernanţei multinivel. Oraşele şi zonele urbane joacă un rol important în livrarea priorităţilor Uniunii Europene, iar dezvoltarea urbană are un potenţial puternic care să contribuie la coeziunea teritorială a Uniunii prin externalităţi pozitive în afara zonelor urbane. Agenda Urbană a Uniunii Europene a introdus cooperarea verticală şi orizontală între state membre, instituţii europene şi toţi actorii relevanţi, aşezând la aceeaşi masă de discuţii oraşele şi organizaţiile europene care le reprezintă la nivel european.
A doua sesiune a reuniunii este dedicată Declaraţiei de la Bucureşti - "Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană" şi include o prezentare a raportului "Viitorul oraşelor", realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene. Documentul oferă o perspectivă asupra modului în care politicile publice pot anticipa mai bine şi oferi soluţii la provocările cu care se vor confrunta oraşele în viitor, furnizând dovezi solide în ceea ce priveşte fenomenele urbane emergente.