DECLARAŢIE POLITICĂ A SENATORULUI VALER MARIAN: "Ministrul Gabriel Oprea - suspect de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului"

Elena Deacu
Politică / 31 martie 2015

Senatorul Valer Marian a transmis o nouă declaraţie politică prin care solicită punerea sub urmărire penală a vicepremierului şi ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, sub aspectul săvârşirii, în concurs, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Redăm mai jos conţinutul declaraţiei intitulate "Ministrul Gabriel Oprea - suspect de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului":

"În data de 26.02.2015 am adresat vicepremierului şi ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, o întrebare având că obiect «legalitatea aprobării vizitei efectuate de către deputatul Sebastian Ghiţă inculpatului Dorin Cocoş în Arestul Poliţiei Capitalei», având următorul conţinut:

«Deputatul Elena Udrea a declarat recent că fostul său soţ Dorin Cocoş, inculpat şi arestat în dosarul Microsoft, a fost vizitat intempestiv în Arestul Poliţiei Capitalei, de deputatul Sebastian Ghiţă (cunoscut ca prieten apropiat al primului ministru Victor Ponta şi membru al Comisiei parlamentare de supraveghere a activităţii SRI) şi că această vizită s-a făcut cu ştiinţă şi avizul generalului Florian Coldea, director interimar al SRI, care i-ar fi solicitat anterior fostului său soţ să remită suma de 500 000 euro postului de televiziune România TV, patronat de deputatul Sebastian Ghiţă.

Având în vedere dispoziţiile legale privind vizitarea unui inculpat în perioada arestului preventiv, va solicit să verificaţi şi să-mi comunicaţi dacă au fost respectate condiţiile legale în cazul vizitei deputatului Sebastian Ghiţă, ţinând cont de faptul că acesta nu este rudă apropiată cu inculpatul Dorin Cocoş, numele persoanei care a aprobat această vizită, precum şi dacă a existat vreo implicare în acest sens a generalului Florian Coldea şi dacă a fost solicitat şi obţinut acordul arestatului vizitat.

Solicit răspuns scris şi verbal».

Prin adresa nr. 9622/16.03.2015, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, mi-a transmis următorul răspuns:

«În legătură cu întrebarea dumneavoastră, având ca obiect "legalitatea vizitei efectuate de către deputatul Sebastian Ghiţă inculpatului Dorin Cocoş în Arestul Poliţiei Capitalei", precizăm următoarele:

Domnul Dorin Cocoş face obiectul unei anchete penale aflate în derulare. De asemenea, furnizarea informaţiilor solicitate presupune prelucrarea unor date cu caracter personal, demers care nu se susţine sub aspectul necesităţii unei astfel de prelucrări, în condiţiile în care, informaţiile referitoare la conduită persoanei menţionate ar putea suscita un interes special în cadrul societăţii, iar o eventuală prelucrare ulterioară poate fi de natură a-i afecta viaţa privată.

În aceste condiţii, apreciem că datele solicitate prin întrebare sunt informaţii exceptate de la liberul acces potrivit dispoziţiilor art.12 lit. d) şi e) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare».

Răspunsul ministrului Oprea este total nefundamentat, ba chiar absurd şi ridicol. Pentru că întrebările şi interpelările parlamentare se află sub incidenţa Constituţiei şi a regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, nicidecum sub incidenţa Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Articolul 112 alin. 1 din Constituţie prevede expres şi imperativ următoarele: «Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului». Conform art.158 alin.1 din Regulamentul Senatului, senatorii pot adresa întrebări Guvernului, miniştrilor sau altor conducători ai organelor administraţiei publice, iar, potrivit art. 161 alin. 4 din acelaşi regulament, răspunsurile la acestea trebuie transmise senatorului în cel mult 15 zile.

Constituţia şi Regulamentul Senatului instituie deci o obligaţie imperativă a Guvernului şi a miniştrilor de a răspunde la întrebările şi interpelările unui senator. Răspunsul transmis de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, constituie un refuz de a răspunde la obiect la întrebarea adresată şi denotă reaua-credinţă a acestuia, întrucât în calitate de parlamentar (în trei legislaturi) şi ministru (în şase guverne), dar şi ca general cu patru stele, profesor universitar, doctor în drept şi conducător de doctorate, avea ştiinţă de reglementările constituţionale şi regulamentare privind regimul întrebărilor şi interpelărilor parlamentare. Întrebarea mea nu a vizat obiectul vreunei anchete penale aflate în derulare şi nici prelucrarea şi furnizarea unor date cu caracter personal, cum se susţine în mod tendenţios în răspunsul ministrului Afacerilor Interne, ci am solicitat doar să mi se comunice punctual dacă au fost respectate condiţiile legale în cazul vizitei deputatului Sebastian Ghiţă, numele persoanei care a aprobat această vizită, precum şi dacă a existat vreo implicare în acest sens a generalului Florian Coldea şi dacă a fost solicitat şi obţinut acordul arestatului vizitat. Ca atare, consider că ministrul Gabriel Oprea este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul penal.

Pe de altă parte, consider că ministrul Gabriel Oprea este suspect de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art.267 din Codul penal, întrucât, prin refuzul de a-mi răspunde la întrebarea susmenţionată, a urmărit să acopere prezumtiva nelegalitate a aprobării vizitei efectuate de către deputatul Sebastian Ghiţă inculpatului Dorin Cocoş în Arestul Poliţiei Capitalei, în contextul în care amândoi se aflau sub anchetă DNA pentru fapte de corupţie. Trebuie avut în vedere, în acest sens, şi că deputatul Sebastian Ghiţă este cunoscut drept un apropiat al primului ministru Victor Ponta, iar inculpatul Dorin Cocoş este cunoscut ca un apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu şi amândoi au fost apropiaţi ai fostului director al SRI George Maior şi ai primului adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, precum şi că ministrul Gabriel Oprea a fost un apropiat al tuturor celor şase personaje nominalizate. Răspunsul ministrului Oprea este cu atât mai de neînţeles şi de neacceptat cu cât vine din partea unui autodeclarat luptător împotriva corupţiei şi crimei organizate şi apărător al interesului naţional.

Pentru considerentele expuse, solicit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ia act de prezenţa declaraţie politică, cu titlu de sesizare penală, şi, în temeiul art.35 alin.1 lit.h din Legea nr.96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, solicit punerea sub urmărire penală a vicepremierului şi ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, sub aspectul săvârşirii, în concurs, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, prevăzute de art. 297 şi art. 267 din Codul penal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb