Declic şi Greenpeace cer europarlamentarilor să voteze împotriva finanţării gazelor prin Fondul pentru Recuperare Economică

A.P.
Comunicate de presă / 9 noiembrie 2020

Declic şi Greenpeace cer europarlamentarilor să voteze împotriva finanţării gazelor prin Fondul pentru Recuperare Economică

Comunitatea Declic şi Greenpeace România solicită public tuturor europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor prin Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare economică. Excluderea explicită a gazului de la finanţare e singura cale de a grăbi tranziţia către o economie fără emisii şi de a respecta angajamentul României privind combaterea schimbărilor climatice, notează un comunicat de presă.

Un vot critic în acest sens are loc astăzi, 9 noiembrie, în comisiile de economie şi buget din Parlamentul European, urmat mai apoi, pe 12 noiembrie, de un vot în plen. Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare Economică urmează să devină cel mai mare mecanism de finanţare al Uniunii Europene pentru următorii ani.

Europarlamentarii români Dragoş Pîslaru (USR-PLUS/Renew) şi Siegfried Mureşan (PNL/ PPE) au un rol-cheie în acest proces. Ei sunt doi dintre cei trei raportori desemnaţi pentru a negocia modul în care statele membre UE vor cheltui banii din Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare economică.

Atât Pîslaru, cât şi Mureşan au arătat, prin declaraţiile publice avute, că sunt gata să sprijine din bani publici europeni industria gazului. Acest fapt vine în contradicţie cu angajamentul României, din Pactul Verde European, de a combate efectele schimbărilor climatice printr-o tranziţie energetică verde. Mai mult, riscăm ca prin acest nou Fond să fie facilitat accesul la banii europeni pentru industriille poluante, bazate pe gaz fosil.

Vlad Cătună, Greenpeace România a spus: "Schimbările climatice îşi fac resimţită prezenţa din ce în ce mai puternic în Europa şi în România. Nu ne permitem financiar şi existenţial să prioritizăm proiecte poluante (pe gaze fosile), proiecte care să amplifice efectele secetei, ale deşertificării, ale pierderii biodiversităţii, ale fenomenelor extreme şi care să genereze o criză majoră a surselor de apă. Avem nevoie să prioritizăm proiecte care pun sănătatea şi bunăstarea oamenilor pe primul loc, proiecte care să ne ajute să combatem efectele schimbărilor climatice, proiecte care să genereze o tranziţie energetică verde şi echitabilă, proiecte care să protejeze ecosisteme. Nu înţelegem încăpăţânarea cu care se agaţă România de aceşti combustibili fosili. Este un pariu pierdut pentru noi, şi cu efecte pe termen lung".

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. A spus: "Europarlamentarii români negociază viitorul nostru şi al planetei. Jumătate din finanţarea primită de România de la Uniunea Europeană va fi restituită şi plătită de copiii noştri. De aceea, banii trebuie investiţi în energie regenerabilă, nu în combustibili care poluează şi accentuează schimbările climatice. Guvernul României nu are nici un plan amiţios de tranziţie către energia verde în prezent. Aşa că doar excluderea explicită a finanţării gazului de la finanţare, prin acest nou Fond european, ne oferă certitudinea că banii vor fi folosiţi pentru energie regenerabilă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb