Declin în sectorul producătorilor europeni de semiconductori

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2007

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat, în majoritate, un curs descendent ieri, pierderi importante înregistrând, în primul rând, "Infineon Technologies" AG şi "STMicroelectronics" NV, după ce "Texas Instruments" Inc. a lansat previziuni pesimiste privind rezultatele sale.

Acţiunile "STMicroelectronics", cel mai mare producător european de semiconductori, au scăzut cu 1,7% pe piaţa din Milano, la 12,35 euro. Titlurile "Infineon", numărul doi de pe continent în domeniu, au pierdut 1,9%, ajungând la 11,82 euro. Compania intenţionează să-şi reducă participaţia deţinută la divizia de memorii "Qimonda", ca să-şi majoreze rezervele de numerar.

Menţionăm că "Texas Instruments" din SUA, cel mai mare producător mondial de cipuri pentru telefoanele mobile, a informat că, în trimestrul al treilea, vânzările sale vor fi de 3,56-3,72 miliarde de dolari, faţă de 3,49-3,79 miliarde de dolari, cât anticipa în luna iulie.

Acţiunile companiei aeriene "Deutsche Lufthansa" AG au coborât cu 3,6%, la 19,84 euro. "Morgan Stanley" şi-a modificat în sens negativ recomandarea pentru acţiunile "Lufthansa", a doua companie aeriană din Europa: "underweight", de la "overweight".

Titlurile "Air France-KLM Group", numărul unu în Europa, au scăzut cu 3,3%, la 26,82 euro. În acest caz, recomandarea "Morgan Stanley" este "equal-weight", faţă de "overweight".

Acţiunile "Vodafone Group" Plc, cea mai mare companie de telefonie mobilă din lume, au crescut cu 0,9%, la 164,4 pence. Specialiştii "JPMorgan Chase & Co." sunt optimişti în privinţa câştigurilor industriei de telefonie.

Acţiunile "Telecom Italia" Spa, cea mai mare companie de telefonie din Italia, au urcat cu 2%, la 2,13 euro.

Titlurile "Clarins" SA au câştigat 5,8%, stabilind un curs de 58,63 euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora "L"Oreal" SA, cel mai mare producător mondial de cosmetice, ia în calcul lansarea unei oferte de preluare a rivalului său mai mic.

Zatashah Idris, purtător de civânt al "L"Oreal" Paris, a refuzat să confirme sau să infirme zvonul. Corinne Marti­neau, purtător de cuvânt al "Clarins", a precizat: "Nu există posibilitatea unei oferte, întrucât familia care deţine majoritatea nu vrea să vândă".

Titlurile "Bouygues" SA, a doua companie de construcţii din lume, au urcat cu 2,9%, la 58,70 euro. Publicaţia franceză "Les Echos" a informat că "Oras­com Telecom Holding" SAE este interesată să cumpere divizia de telefonie a "Bouygues".

Ieri au scăzut toate pieţele din vestul Europei, cu excepţia celor din Elveţia şi Luxemburg. Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a coborât cu 0,5%, la 6251,90 puncte, iar DAX al celei din Frankfurt - cu 0,3%, la 7434,51. CAC 40 al Bursei din Paris a urcat cu 0,1%, la 5483,38 puncte.

Scad bursele din SUA

Acţiunile companiilor listate la bursele din SUA au urmat un curs descendent ieri, în deschidere, motivul fiind acelaşi ca şi în cazul pieţelor europene: lansarea de către "Texas Instruments" Inc. a unor previziuni mai pesimiste referitoare la veniturile sale în trimestrul al treilea.

Acţiunile "Texas Instruments" au scăzut cu 97 de cenţi, la 34,75 dolari.

Titlurile "Freeport- McMoRan Copper & Gold" Inc. au scăzut cu 1,07 dolari, la 90,90 dolari, ca urmare a declinului preţului aurului, la bursa londoneză.

Indicele Standard & Poor"s 500 a pierdut 0,3% la ora 9:36 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1.466,92 puncte. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,2%, la 13.279,21, la fel şi Nasdaq Composite, care a înregistrat 2.591,67 puncte.

Acţiunile companiilor miniere şi petroliere din Asia, în creştere

Pe piaţa asiatică au crescut, ieri, acţiunile companiilor miniere şi ale producătorilor de energie, ca urmare a ascensiunii cotaţiilor cuprului şi ţiţeiului.

Acţiunile "BHP Billiton", cea mai mare companie minieră din lume, au crescut cu 0,2%, la 38,50 dolari australieni. Titlurile "Jiangxi Copper" Co., al doilea producător de cupru din China, au urcat cu 3,4% pe piaţa din Hong Kong, la 17,78 dolari HK.

Acţiunile "PetroChina" Co., cel mai mare producător de ţiţei din China, au câştigat 1,6%, încheind ziua cu un preţ de 11,36 dolari HK. Acţiunile "Inpex Holdings" Inc., cel mai mare explorator petrolier din Japonia, au crescut cu 5,6%, la 1,13 milioane de yeni. Acţiunile "Santos" Ltd., al treilea producător de petrol şi gaze din Australia, au crescut cu 1,3%, la 13,17 dolari australieni.

Acţiunile "Mitsubishi" Corp., cea mai mare companie de distribuţie din Japonia, au crescut cu 2,5%, la 3.230 yeni. "Mitsubishi" derulează, printre altele, tranzacţii cu metale şi combustibili industriali. Acţiunile companiilor nipone din celelalte domenii au urmat un curs descendent, ca urmare a demisiei premierului Shinzo Abe. Acţiunile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cea mai mare bancă din Japonia, au coborât cu 1,9%, la 1,02 milioane de yeni. Titlurile "Mizuho Financial Group" Inc., numărul doi din ţară, au scăzut cu 2,4%, la 648.000 yeni.

Acţiunile "AU Optronics" Corp., al treilea producător mondial de ecrane LCD, au urcat cu 4,3%, la 50,60 dolari taiwanezi, după ce ziarul "Commercial Times" a informat că profitul companiei din Taiwan va depăşi 40 de miliarde de dolari taiwanezi (1,2 miliarde de dolari SUA) anul acesta, în baza cererii pentru ecrane LCD.

Acţiunile "Hutchison Whampoa" Ltd. au crescut cu 6,2%, la 80,15 dolari HK. Creşterea a fost cea mai mare de după 6 iulie şi a urmat apariţiei, în publicaţia londoneză "Times", a informaţiei potrivit căreia compania caută ofertanţi pentru divizia sa italiană de telefonie mobilă 3G.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 0,5%, la 15.797,60 punc­te, iar Hang Seng al pieţei din Hong Kong a urcat cu 1,5%, la recordul de 24.310,14 puncte. Kospi al Bursei din Seul a scăzut cu 1,8%, la 1813,52. Aces­ta a fost cel mai mare declin din regiune. Ieri au mai scăzut indicii burselor din Australia (-0,2%), Indonezia (-0,1%) şi Noua Zeelandă (-0,4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb