DECRET PREZIDENŢIAL, ÎN PLINE CONVULSII PARLAMENTARE: România, încă 30 de zile în stare de urgenţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2020

România, încă 30 de zile în stare de urgenţă

Posibilitatea plafonării preţurilor la medicamente, alimente, utilităţi, militarizarea spitalelor civile acolo unde situaţia o va impune, suspendarea perioadei de preaviz în cazul personalului medical care demisionează în timpul stării de urgenţă, menţinerea măsurii suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ, precum şi cele privind transportul de marfă şi de persoane sunt o parte dintre prevederile decretului de prelungire a stării de urgenţă, cu încă 30 de zile, emis, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Înainte de a enumera măsurile pe care noul decret prezidenţial le impune a fi luate de Guvern, preşedintele s-a referit şi la liderii politici care au anunţat că vor aproba actul respectiv în Parlament doar dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii. Klaus Iohannis a spus: "În pofida restricţiilor impuse, nu există semne ale unei eventuale încetiniri a pandemiei la nivel global, numărul persoanelor infectate şi al deceselor fiind zilnic în creştere.

Fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate. Este scenariul pe care ne-am propus din timp, de la început, să îl evităm.

Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare, aşa cum văd că cer cu inconştienţă unii politicieni, ar duce la o creştere vertiginoasă de noi cazuri de persoane infectate, la suprapopularea spitalelor şi la o presiune extraordinară asupra sistemului sanitar. Nu ne putem permite niciun pas înapoi, în contextul în care avem de-a face o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă".

Avertismentul preşedintelui a fost făcut în contextul în care Marcel Ciolacu - liderul PSD, Victor Ponta - liderul Pro România, Călin Popescu-Tăriceanu - ALDE, Teodor Meleşcanu - Forţa Naţională şi Kelemen Hunor - UDMR au anunţat că aprobarea în Parlament a decretului prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă depinde de modul în care guvernul Orban înţelege să coopereze cu Legislativul în perioada următoare cu privire la măsurile economico-financiare menite să ajute relansarea producţiei industriale şi a mediului de afaceri din ţara noastră după ridicarea stării de urgenţă. Mai mult, Pro România a dat un ultimatum alcătuit din 15 condiţii pentru a vota aprobarea decretului prezidenţial. Singurele formaţiuni politice care nu s-au raliat acestei mişcări sunt USR şi PMP, care au decis să rămână alături de liberali în demersurile lor de combatere a epidemiei Covid-19 şi de sprijinire a cetăţenilor, angajaţilor şi companiilor în această perioadă.

Conform decretului prezidenţial emis ieri de preşedintele Klaus Iohannis, în următoarele 30 de zile sunt menţinute măsurile deja adoptate şi reglementate de autorităţi până acum, dar pot fi adoptate şi reglementări noi, menite să faciliteze funcţionarea în condiţii optime a administraţiei publice, justiţiei, în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi a altor structuri ale statului.

Şcolile vor rămâne închise şi în următoarele 30 de zile, activitatea didactică urmând a se desfăşura în continuare în mediul online, acolo unde acest lucru este posibil.

Preavizele demisiilor personalului medical, suspendate în starea de urgenţă

Decretul prezidenţial mai prevede că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii alimentare a cetăţenilor şi pentru a asigura aprovizionarea magazinelor alimentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat: "În perioada stării de urgenţă, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, energie ori carburanţi. Pentru situaţia în care se va constata o scădere a preţurilor la energie electrică sau la gaze, Guvernul va lua măsurile necesare ca scăderile să se reflecte în preţurile serviciilor oferite populaţiei".

De asemenea, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu se va putea lua măsura demiterii în cazul autorităţilor care nu îşi fac treaba. Decretul prezidenţial menţine posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice civile să fie asigurat de personalul de specialitate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Tot în domeniul sanitar, în următoarele 30 de zile este suspendată curgerea termenelor de preaviz pentru demisiile personalului medical, asistenţilor sociali, asistenţilor medico-sociali, pentru angajaţii Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Decretul prevede că este interzisă încetarea sau suspendarea activităţii în centrele pentru persoane vârstnice, pentru copii şi adulţi sau pentru alte categorii sociale vulnerabile. Este permis în schimb ca reprezentanţii legali ai acestor persoane să îi poată transfera la propriul domiciliu, pentru ocrotire temporară, dacă îndeplinesc condiţiile medicale şi sociale pentru acest lucru.

Pe timpul stării de urgenţă, instanţele vor judeca doar cauzele de urgenţă deosebită, se mai arată în decretul prezidenţial.

De asemenea, Guvernul are obligaţia de a asigura transportul de călători şi de marfă, cu îndeplinirea condiţiilor necesare pentru protecţia populaţiei şi a bunurilor. Tot în perioada stării de urgenţă, furnizorii de servicii de telecom electronice au obligaţia de a asigura comunicaţiile şi de a evita întreruperea transmisiunii acestora.

Referitor la problemele întâmpinate de mediul de afaceri, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că măsurile adoptate până acum de Guvern sunt doar o parte a planului de redresare a economiei naţionale după ridicarea stării de urgenţă. Preşedintele a arătat că este nevoie de infuzie de capital în companiile şi IMM-urile din ţara noastră, de reconversie profesională, de restructurare a activităţii, de digitalizare şi de inovare, pentru ca economia naţională să revină, într-o anumită perioadă de timp, la parametri atinşi înainte de pandemia Covid-19.

În plină pandemie, fără armistiţiu politic în Parlament

Decretul prezidenţial trebuie aprobat, prin hotărâre, de plenul Parlamentului, aşa cum a fost aprobat şi decretul emis în 16 martie. Şedinţa de plen este convocată pentru mâine, la ora 12:00.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să transmită decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis către Comisiile juridice, de apărare şi de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care vor întocmi, astăzi, un raport. Pentru avize au fost sesizate Comisiile economică, de afaceri europene, pentru muncă, pentru transporturi şi pentru învăţământ.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că nu va vota în Parlament prelungirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile. Liderul ALDE face şi o referire la exprimarea pe care a avut-o preşedintele în legătură cu inconştienta unor politicieni. "În loc să se pregătească România pentru această criză, pentru această epidemie, preşedintele cu premierul, braţ la braţ, nu aveau altă preocupare decât alegerile anticipate. Haideţi să ne aducem aminte şi, de aceea, l-aş sfătui pe preşedinte să se uite în oglindă!", a precizat Tăriceanu.

Dacă parlamentarii PSD, Pro România, ALDE şi Forţa Naţională încă nu sunt convinşi de necesitatea prelungirii stării de urgenţă în condiţiile dictate de Cotroceni, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România afirmă că vor vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgenţă emis de preşedintele Klaus Iohannis.

"Este evident că nu am trecut de faza cea mai grea a pandemiei şi e nevoie în continuare de măsuri speciale. Noi, USR, am spus mereu că vom contribui cu toate puterile noastre la depăşirea momentului dificil prin care trecem", precizează USR într-o postare pe Facebook.

Totodată, Uniunea cere Guvernului PNL "să fie transparent, să comunice mai coerent şi să ia doar măsuri care sunt discutate cu toţi" actorii politici, economici şi sociali.

"Vom trece de această criză, dar contează enorm felul în care o vom face. Cu cât există mai multă încredere în societate, cu atât sunt mai mari şansele ca pagubele de pe urma situaţiei curente să fie limitate", se arată în postarea USR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că recomandă colegilor săi parlamentari ca Uniunea să voteze în Parlament decretul privind prelungirea stării de urgenţă.

Kelemen Hunor a spus: "Era de aşteptat să fie prelungită starea de urgenţă iar pentru acest lucru era nevoie de un decret prezidenţial care a fost semnat şi trimis la Parlament. Înainte de Paştele Ortodox şi înainte de a vedea unde începe perioada de descreştere nu putem vorbi despre o relaxare, deci nu putem spune că, după o lună, am rezolvat şi am trecut de ceea ce era mai greu. Voi recomanda colegilor mei parlamentari din UDMR să votăm acest decret prezidenţial. Nu tot ce face Guvernul în această perioadă este în regulă, dar este nevoie de prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună".

Acesta a susţinut că, în această perioadă, au fost multe decizii luate de Guvern care pot fi sancţionate, fiind extrem de multe bâlbâieli.

"Putem critica Guvernul pentru lipsa de viziune şi lipsa de curaj în ceea ce priveşte perioada post-criză şi ajutorarea firmelor şi păstrarea locurilor de muncă. (...) Guvernul nu este la înălţimea situaţiei în ceea ce priveşte pregătirea societăţii, a administraţiei, a ţării şi economiei pentru perioada post-epidemie", a subliniat liderul UDMR.

Dacă prelungirea nu va trece de votul Legislativului, se consideră că starea de urgenţă a încetat - inclusiv măsurile luate prin ordonanţele militare, până la emiterea şi aprobarea unui nou decret prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ați constatat vreo urmă de regret, de remușcare a președintelui român cu privire la muncitorii români îmbulziți pe aeroportul de la Cluj-Napoca? 

    1. INO-4800 is a DNA vaccine candidate matched to the novel coronavirus SARS-CoV-2, which causes the COVID-19 disease in humans. Inovio's proprietary platform hand-held smart device called CELLECTRA® is leading the way forward for activation immunotherapy.

      Nu cred ca are cineva vreo intentie serioasa de a dezvolta un vaccin de masa pentru Covid.

      BIll Gates nu a bagat miliarde de dolari in studiul virusilor ca sa si-i recupereze in urmatorii 10 ani vaccinand fraieri pe toata planeta. Planul e mult mai maret.  

    trebuie distrusa toata economia privata bineinteles, oricum parlamentarii i si iau indemnizatiile, gogosile, mesele copioase, banii de cazare in Bucuresti 1000 de euro/luna ....ce le pasa lor ca nu mai functioneaza nimic tinind lumea in inchisoare la domiciliu, prostii tot vor trebui sa plateasca taxe si impozite ca ramin fara case, apartamente, conturi, masini adica ramine omul falit si fara familie....pentru ca asa vor intelectualii cu Spiru Haret din parlament....au lasat sute de mii de infectati sa intre n tara netestati si necarantinati, pentru ca datorita lor au cistigat alegerile, iar acum marele Neamt ne tine in arest la domiciliu pentru ca cica nu a fost atins virful. Dar cind se va atinge neamtule daca tu lasi sa circule romanul in zonele rosii liber si apoi vine in tara imbolnavind pe toti pe unde trece ca nu l carantineaza nimeni si testeaza?

    1. Planurile FIAREI sunt mult mai marete decat nimicurile pe care le discuti tu pe aici. Pune mana si cugeta. Mai lasa-i drku de bani ca nu despre bani este vorba.

    Marele Dulap a cerut denuntarea protocolului intre Biserica si Politie, astfel incat oamenii sa stea drkului acasa daca tot e situatie de urgenta, nu sa faca cozi pe la poarta bisericilor. Mi se pare corect. Ori e izolare, ori ce pana mea... Vela e un netrebnic... Demisia

    1. Nu e nimic surprinzător. Masonii erau excomunicați din biserica catolică în Evul Mediu și nu aveau nici măcar dreptul să fie înmormântați. Nu cred că în ziua de azi mai e valabilă chestia asta, deh după "victoria" din 1945 s-au schimbat multe. La cum se pupă papii în bot cu B'nai B'rith și tot felul de dubioși...

      Fata de Presedinte cred ca sunteti nedrepti. Este evident afectat si preocupat de grava situatie in care ne aflam. Nu mai este Presedintele pe care il stiam. Mai tarziu o sa constatam ca fara acest "neamt" si fara Orban, putea sa fie mult mai rau. Desigur nu intelegem sau nu putem stii tot ce se petrece in aceste grele zile privitor la politica externa a Romaniei, poate sunt decizii si masuri greu de inteles, dar este evident Presedintele si guvernul sunt pe baricade. Respecte.

      Asai ma saracu io fi fost greu cand ia trimis pe aia la sparanghel ? Plangea inima In el cred

    Filtrele au clacat în ambale SENSURI : răspunde NIMENI, focarele și-au desăvârși IMPLEMENTAREA. Medicii??? Doresc Starea de urgenţă veșnică!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb