Defic Globe, filială a companiei YEO Technology - brand global în domeniul energiei regenerabile şi tehnologiilor energetice - îşi extinde prezenţa pe piaţa românească prin investiţii strategice. Compania plănuieşte construcţia a patru noi centrale de energie solară pe plan local, contribuind la obiectivele ţării în materie de energie regenerabilă. Totodată, Defic Globe îşi consolidează angajamentul prin deschiderea biroului în Bucureşti şi devenind membru în Asociaţia Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA), conform unui comunicat transmis redacţiei.
Defic Globe, parte a YEO Technology - gigantul energetic global cu sediul în Turcia, a finalizat anul trecut prima investiţie majoră a grupului în sectorul fotovoltaic românesc - Centrala de Energie Solară Caracal (CES) - cu o capacitate instalată de 18 MWp şi care generează anual aproximativ 26 GWh de energie electrică. Aceasta contribuie substanţial la obiectivele de mediu ale României, prin evitarea emisiilor a 32.300 de tone de CO₂, echivalentul realizat de către aproximativ 165.000 de copaci, potrivit comunicatului.
În urma proiectului de succes din anul precedent, Defic Globe continuă investiţiile şi anul acesta. Astfel, compania a început construcţia a două noi centrale solare în oraşul Bobiceşti, cu o capacitate cumulată de 21,3 MWp, planificate să devină operaţionale în al doilea trimestru al anului 2025. Investiţia va genera 34.400 MWh de energie pe an, susţinând cererea naţională de energie curată.
Totodată, Defic Globe a anunţat recent şi încheierea unui parteneriat cu Shanghai Electric Power Co., Ltd. (SEP), în vederea dezvoltării în comun a două centrale fotovoltaice în România - cu o capacitate totală de 129 MWp, separat de proiectele menţionate anterior. Prin acordul încheiat, investiţia în centrale se va realiza în comun cu SEP, iar construcţia la cheie, inclusiv serviciile de inginerie, instalarea transformatoarelor de înaltă tensiune şi a liniilor de transport electric ale centralelor de energie solară, va fi realizată de Defic Globe.
"Credem în potenţialul României şi în direcţia sa de dezvoltare în domeniul energiei curate. Investiţiile locale sunt esenţiale pentru obiectivul nostru global de a atinge o capacitate de producţie de 1 GW din surse regenerabile, până în 2030. Experienţa noastră la nivel internaţional, cu peste 400 de proiecte finalizate pe trei continente, ne oferă încrederea că vom contribui semnificativ la tranziţia energetică a României", a declarat Tolunay Yildiz, CEO al YEO Technology.
YEO Technology, consolidare a poziţiei pe piaţa locală
Totodată, în vederea consolidării pezenţei locale, YEO Technology şi-a deschis lîn una octombrie un birou în Bucureşti, facilitând gestionarea directă a investiţiilor în energia regenerabilă din ţară. Acest birou va sprijini activităţile de extindere ale companiei şi va asigura un suport optim pentru proiectele în derulare şi viitoare.
Mai mult, YEO Technology s-a alăturat Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), una dintre cele mai importante organizaţii de energie regenerabilă din ţară, în vederea colaborării cu comunitatea energetică locală. Prin calitatea sa de membru al RPIA, compania va contribui activ la dezvoltarea pieţei de energie regenerabilă din România, susţinând obiectivele naţionale de tranziţie verde, se menţionează în comunicat.
Angajată pe termen lung în direcţia energiei regenerabile, YEO Technology îşi propune să atingă o capacitate globală de producţie de 1 GW din energie regenerabilă, până în 2030.