Deficit bugetar de 0,14% din PIB după primul trimestru

A.C.
Macroeconomie / 26 aprilie 2014

Deficit bugetar de 0,14% din PIB după primul trimestru

Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013, potrivit surselor din presă.

Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului asigură încadrarea României în ţintele agreate cu organismele financiare internaţionale, potrivit Ministerului Finanţelor.

România s-a angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ca deficitul bugetar din acest an să nu treacă de 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru şi reprezintă 7,4% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate ieri de Ministerul Finanţelor.

Surse guvernamentale au declarat recent că veniturile bugetare din primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.

Creşteri faţă de primul trimestru din 2013 au fost înregistrate la încasările din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contribuţiile de asigurări sociale (+587 milioane de lei).

Veniturile din TVA au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,5%, în condiţiile în care încasările din această taxă au crescut cu 3,2%, în timp ce rambursările au fost cu 11% mai mari.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 11,7%, taxe pe utilizarea bunurilor - 6,9% şi venituri nefiscale - 6,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 49,7 miliarde lei, au scăzut în termeni nominali cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB, la 7,4% din PIB.

Creşteri au fost consemnate la cheltuielie de personal (+2,6%), în principal ca urmare a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi a plăţii drepturilor aferente uniformelor şi echipamentelor obligatorii pentru personalul din sectorul ordine publică.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

Cheltuielile cu dobânzile s-au redus semnificativ, cu 20,4%, ca urmare a scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb