Execuţia bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, reprezentând 2,5% din PIB, ceea ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 131,6 miliarde lei au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat, creşteri, în principal, la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA), cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi la cele din accize, cu 12,9%.
Încasările din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, aceastea fiind luni în care s-a aplicat aceeaşi cotă de impozitare, respectiv 24%, se mai arată în comunicat.
Veniturile obţinute din accize au fost influenţate de majorarea cotelor de accizare la motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete precum şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.
Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
• Cheltuielile bugetare s-au redus cu 1,2%
Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat, în primele nouă luni ale anului, 145,25 miliarde lei. În termeni nominali cheltuielile bugetare au crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, dar în termeni reali, ca procent în Produsul Intern Brut, s-au redus cu 1,2 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat, în perioada analizată, cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (16,1%), ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.
Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent Cheltuielile de personal (-14,1%), subvenţii (-14,8%) şi asistenţă socială (- 1,2%), s-au menţinut, în primele nouă luni, sub nivelul din aceeaşi perioadă din 2010