Deficitul comercial a scăzut cu două miliarde lei

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 februarie 2011

Exporturile ţării noastre anul trecut au cumulat 156,97 miliarde de lei (37,25 miliarde euro), cu 27,3% mai mult decât în 2009, în timp ce importurile s-au cifrat la 196,78 miliarde lei (46,7 miliarde de euro), fiind în urcare cu 19,1%.

Astfel, deficitul comercial a fost de 39,8 miliarde lei, anul trecut mai mic cu 2 miliarde de lei decât cel înregis-trat în anul 2009. Schimburile intracomunitare au reprezentat în cursul anului trecut 72,2% din totalul exporturilor şi 72,5% din importuri.

Exporturile din luna decembrie au scăzut faţă de luna noiembrie cu 9,5%, iar importurile cu 10,9%.

"Evoluţia exporturilor din luna decembrie este nesemnificativă, ea fiind influenţată de timpii de livrare şi contractare", ne-a declarat preşedintele "Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România" (ANEIR), Mihai Ionescu.

Potrivit domniei sale, anul acesta, în luna ianuarie, exporturile au cres-cut cu 86,7% în comparaţie cu aceeaşi lună din 2010. Mihai Ionescu se aşteaptă ca în acest an exporturile să atingă pragul de 40 de miliarde euro.

Liviu Voinea, directorul executiv al "Grupului de Economie Aplicată" (GEA), spune însă că evoluţia favorabilă din anul 2010 este de fapt urmarea a ceea ce se cheamă " efectul de bază". Mai exact, în anul 2009 exporturile româneşti au scăzut cu 30%, iar în anul 2010 a avut loc de fapt o revenire a exporturilor, ne-a declarat domnul Voinea. Domnia sa nu se arată încrezător că în 2011 creşterile exporturilor vor fi la fel de mari ca în 2010, un an cu rezultate semnificative.

Preşedintele ANEIR spune că principalul merit la evoluţia pozitivă a exporturilor este al stabilităţii cursului de schimb, în contrast cu anii 2004 - 2006, când moneda a oscilat puternic. "Speculatorii monedei naţionale au părăsit piaţa românească, redând comerciaţilor încrederea în leu", ne-a declarat domnia sa.

Liviu Voinea opinează că, la nivel mondial, are loc o reechilibrare a economiei, se consumă şi se produce mai puţin, lucru se ce vede şi în economia românească. Domnia sa remarcă hibele comerţului internaţional al ţării noastre, dependenţa exporturilor de importuri şi dependenţa exporturilor de un număr redus de actori (Dacia şi ArcelorMittal).

În anul 2010, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de pro-duse: maşini şi echipamente de trans-port (42,4% la export şi 35,3% la import) şi alte produse manufacturate (33,3% la export şi respectiv 30,9% la import).

S-au mai exportat materii prime şi materiale ( 6,9%), produse agroalimentare, băuturi şi tutun (6,3%), produse chimice şi produse conexe (5,8%).

Structura importurilor a fost următoarea: produse chimice şi produse conexe (13,2%), combustibili minerali, lubrifianţi (10%), produse agroalimentare, băuturi şi tutun (7%), materii prime şi materiale (3,53%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb